Sorodne objave

 

Slovenska policija je minuli teden, med 20. in 26. julijem 2015, sodelovala v evropsko usklajenem nadzoru nad prevozi blaga in potnikov, imenovanem Truck & Bus. Različne kršitve cestnoprometnih predpisov so prometni policisti na območju celotne države odkrili pri 532 tovornih vozilih in 38 avtobusih.

IMG 5745

V tem obdobju so policisti kontrolirali 1.234 v Sloveniji registriranih tovornih vozil in 1.831 v tujini registriranih tovornih vozil ter pri 532 preverjenih vozilih ugotovili kršitve cestnoprometnih predpisov. Obenem so kontrolirali še 105 v Sloveniji registriranih avtobusov in 221 v tujini registriranih avtobusov. Različne kršitve cestnoprometnih predpisov so odkrili pri 38 avtobusih.

To pomeni, da so bile kršitve ugotovljene pri 17,4 % vseh preverjenih tovornih vozil in pri 11,7 % vseh preverjenih avtobusov! Največ odkritih kršitev je bilo povezanih s:

  • prekoračitvami hitrosti (122 primerov),
  • preobremenitvijo vozil (103),
  • neuporabo varnostnega pasu (93),
  • obveznimi počitki in odmori ter (ne)pravilnim delovanjem tahografa (80),
  • nepravilno zavarovanim tovorom (39) in
  • tehnično brezhibnostjo vozil (24).

V 10 primerih so policisti ugotovili, da so vozniki tovornih vozil vozili pod vplivom alkohola.

lukovica2 zm

Namen akcije, ki jo je koordinirala Evropska mreža prometnih policij (TISPOL) in ki je istočasno potekala v več evropskih državah, je bil vplivati na voznike, da bodo upoštevali prometne predpise, izboljšati prometno varnost in tudi prispevati k ozaveščanju javnosti o tej problematiki.