Sorodne objave

 

Ob začetku sezone obiska slovenskih gora smo skupaj z Gorsko reševalno zvezo Slovenije predstavili aktivnosti projekta Otroci se učijo pomagati. Namen projekta je mladim približati pomen varnosti v planinarjenju. 100 otrok iz prve triade osnovne šole Dramlje in osnovne šole Borovnica je ob tej priložnosti obiskalo hangarje Letalske policijske enote na Brniku.

OV7A0204

Projekt Otroci se učijo pomagati že od leta 2012 izvaja Gorska reševalna zveza Slovenije, v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvo Jesenice, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter ostalimi partnerji. V prvi fazi je ekipa projekta, v obdobju od oktobra 2012 do oktobra 2013, obiskala 21 osnovnih šol in vrtcev v Sloveniji, pri čemer  je kar 1.347 otrok uspešno opravilo tečaj prve pomoči za otroke Znam pomagati. V maju in juniju letos so skupaj obiskali tri osnovne šole v Sloveniji, do konca leta 2016 pa bodo predvidoma obiskali skupno še 12 osnovnih šol po Sloveniji, kjer se bo izobraževalnih delavnic udeležilo več kot 2.000 otrok.

OV7A0256

Predstavnik Gorske reševalne zveze Slovenije, Vasja Žemva, je o projektu Otroci se učijo pomagati dejal: "Otroci se hitro naučijo prevzemati odgovornost, včasih izredno situacijo obvladajo celo z manj predsodki in strahu kot odrasli. Tisti, ki se že zgodaj naučijo ukrepanja v izrednih situacijah bodo tako, ko odrastejo, znali samostojno, pravilno in pravočasno ukrepati ter pomagati, s tem pa izkoristiti dragocene minute do prihoda poklicnih reševalcev." Na srečanju so predstavniki Fakultete za zdravstvo Jesenice prikazali izvleček praktične izvedbe delavnice Otroci se učijo pomagati, pri katerem so se osnovnošolci naučili uporabe nujne številke za pomoč 112, obvezovati poškodbe, svoje izkušnje pa so delili tudi z ostalimi otroki in gorskimi reševalci.

Člani Gorske reševalne zveze Slovenije in Letalske policijske enote so 100 otrokom na obisku predstavili delo pilotov in mehanikov letalske policije, prav posebno navdušenje pa je bilo čutiti ob ogledu policijskih helikopterjev. Gorski reševalci so predstavili svoje delo, proces reševanja v gorah in opremo, ki jo pri tem uporabljajo, ter s tem opozorili na nevarnosti, ki se lahko pripetijo prav vsakemu obiskovalcu.

OV7A0476

Ob tem je Robert Kralj, pomočnik vodje Letalske policijske enote, dejal: "Vsak, ki se poda v gore in skalovje, zapusti varno območje ravnine in zavestno sprejme tveganje in nevarnosti v gorah. Še posebej nevarno pa postane gorništvo za neizkušene in za tiste, ki ne upoštevajo osnovnih načel. Da posameznik osvoji gorniško znanje, ni dovolj zgolj prebrati nekaj knjig in priročnikov, ampak naučeno teoretično in praktično znanje tudi dosledno in stalno uporabljati v praksi. To znanje pa želimo deliti tudi med najmlajšimi, saj bodo le tako zrasli v varne planince in planinke."


Varno v gore