Sorodne objave

 

Na Kriminalistično-policijski akademiji v Beogradu se je 10. decembra 2009 uspešno zaključilo usposabljanje za srbske policiste z naslovom Ustvarjanje etičnega delovnega okolja, ki ga je pripravil Center za evropsko prihodnost (CEP) v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije.

27

Gre za prvo v nizu usposabljanj in delavnic, ki jih bo CEP izvedel za srbsko policijo.


Projekt je del uradnega razvojnega sodelovanja Slovenije s Srbijo, pri katerem sodelujejo Ministrstvo za notranje zadeve in slovenska policija ter komisija za preprečevanje korupcije. Zasluge za realizacijo projekta ima tudi srbsko veleposlaništvo v Ljubljani, nj. eksc. veleposlanik Predrag Filipov in svetovalka Aleksandra Stanković ter Ministrstvo za zunanje zadeve.

Usposabljanje, ki je namenjeno vodilnim srbskim mejnim policistom, sta odprla Dražen Maravić, direktor Službe za mednarodno sodelovanje in evropske integracije na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije, in Andreja Dolničar Jeraj, programska direktorica CEP-a.

Maravić je izrazil zadovoljstvo z vzpostavitvijo sodelovanja med srbskim ministrstvom za notranje zadeve in CEP-om ter poudaril, da je to enkratna priložnost za  prenos slovenskih praks na področju krepitve usposobljenosti srbske policije. Hkrati se je zahvalil CEP-u za podporo Srbiji pri približevanju k članstvu v Evropski uniji.

Dolničar Jerajeva je dodala, da slovenski mejni policisti in strokovnjaki iz Policijske akademije ter komisije za preprečevanje korupcije v Beograd niso prišli zato, da bi udeležencem podajali teoretična znanja, ampak da bi med sabo izmenjali praktične izkušnje ter pozornost usmerili predvsem v konkretne rešitve in aktivnosti za ustvarjanje etičnega delovnega okolja, ki jih lahko kot komandirji mejnih policijskih postaj izvajajo v okviru protikorupcijske preventivne dejavnosti. Komandirji kot upravljavci kadrov lahko veliko naredijo pri spodbujanju etičnega delovanja in integritete.

Opisano usposabljanje je dober primer, kako je treba svoj čas in pozornost posvetiti upravljanju s policisti in policijsko postajo z drugačnega vidika ter pri vsakodnevnem delu nameniti poseben poudarek etiki in motiviranju uslužbencev za preprečevanje korupcije. Program dela je zelo praktično naravnani in pripravljen po meri srbske mejne policije, poleg tega pa je tudi oblikovan tako, da zahteva visoko stopnjo interakcije in sodelovanje vseh udeležencev.

4

Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto, Bojan Tomc, namestnik komandirja Postaje mejne policije Metlika, in Stanislav Švajger, vodja izmene na tej postaji, so se v svojih delavnicah osredotočili na pozitivno delavno klimo, ki je predpogoj za uspešno in učinkovito opravljanje dela. Predstavili so najpomembnejše naloge in vodstvene sposobnosti komandirjev pri ustvarjanju pozitivne delovne klime, pri čemer po njihovem mnenju pomembno vlogo igra stimulacija, tako materialna kot tudi nematerialna.

V nadaljevanju so predstavili prednosti in slabosti slovenskega kariernega sistema v primerjavi s srbskim in izpostavili letni razgovor ter letno delovno oceno kot dva izmed najpomembnejših elementov. Udeleženci so v okviru delavnic, ki jih je v kontekst postavil Brane Novak iz Policijske akademije, na splošno diskutirali o etiki, morali, vrednotah in pomenu komuniciranja ter obravnavane teme uporabili v praktično zastavljenih nalogah.

13

Udeleženci so s pomočjo delavnic prišli do nekaterih pomembnih zaključkov, ki jim bodo pomagali pri njihovem delu s policisti in ustvarjanju etičnega delovnega okolja.


Usposabljanju so se v sredo pridružili še strokovnjaki iz komisije za preprečevanje korupcije. Za boj proti korupciji je najpomembnejša integriteta policijskih enot, je poudaril Bečir Kečanović, pri čemer je uporaba integritetnega načrta koristen pripomoček. Ker se izzivi med posameznimi enotami razlikujejo, je bistveno, da vsaka policijska enota izdela svoj načrt integritete. Prav zato je bila delavnica  namenjena tudi izdelavi načrta integritete. Kot opora pri delu je bil prikazan praktičen primer predhodne ocene tveganja mejnega prehoda Batrovci, ki sta ga pripravili njegovi kolegici, Simona Stanter in Sandra Blagojević.

Zaključku usposabljanja in podelitvi certifikatov je prisostvoval tudi Bojan Lunežnik, policijski ataše na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu. V imenu srbskega ministrstva za notranje in udeležencev usposabljanja pa se je za dobro izvedeno delavnico zahvalil glavni policijski svetovalec Nebojša Purić, namestnik načelnika Sektorja za mejo in koordinator integriranega upravljanja meje Republike Srbije.

23

Po prvih ocenah je bilo usposabljanje več kot uspešno in predstavlja pomemben korak h krepitvi zmogljivosti pri ustvarjanju etičnega delovnega okolja v srbski policiji, saj je bila v tokratni delavnici usposobljena ena tretjina najvišjega vodilnega kadra na mejnih policijskih postajah v Srbiji. Program se bo nadaljeval tudi v letu 2010, ko bodo usposabljanja deležne tudi ostale veje tamkajšnje policije.

Ob robu usposabljanja je programsko direktorico CEP Andrejo Dolničar Jeraj in slovenske strokovnjake sprejela odpravnica poslov na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu Jadranka Šturm Kocjan, ki je izrazila zadovoljstvo zaradi uspešno izvedene delavnice, ki krepi evropsko perspektivo Srbije, in vzpostavitve tovrstnega sodelovanja med Srbijo in Slovenijo.