Sorodne objave

 

"Čas je, da policijo znova vrnemo ljudem. Tudi s tako simboličnimi dejanji, kot je današnji koncert v centru prestolnice," sta udeležence slovesnosti ob dnevu policije enotno nagovorila v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar. Ob dnevu policije smo namreč danes, 27. junija 2022, na odprtem prireditvenem prostoru Kongresnega trga priredili slavnostni koncert Policijskega orkestra.

 MG 2311

Poslušalce je uvodoma pozdravil v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

"Hvala vsem tistim policistom in policistkam, ki ste kljub težkim razmeram, različnim pritiskom in diskreditacijam ohranili pokončno držo!"

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je dejal, da se je pred 31 leti odločalo o prihodnosti naše države: "Takrat je tesno sodelovanje miličnikov in civilnega prebivalstva omogočilo, da imamo danes neodvisno državo. Slovenska milica je postala zaveznica naroda, postavljeni so bili temelji medsebojnega zaupanja. Z današnjo proslavo želimo spomniti na povezanost in sodelovanje iz tistega obdobja, hkrati pa sporočiti, da se zavedamo, da so bili prav temelji medsebojnega zaupanja v zadnjem obdobju načeti."

Dan policije je po njegovih besedah priložnost, da kritično ovrednotimo delo v preteklih dveh letih in iskreno priznamo, da ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Ob tem je poudaril, da dela policije nikoli več ne sme usmerjati interes posameznika ali skupine: "Biti mora nepristransko, zakonito, slediti mora strokovnim standardom in etičnim načelom. Samo tako bomo lahko zagotovili enakost pred zakonom za vse." /.../ "Za nami je epidemija, pri čemer je bila policija soočena z novimi specifičnimi nalogami in pristojnostmi. Nekatere med ljudmi, upravičeno in razumljivo, niso bile pozitivno sprejete. Policistke in policisti smo morali ob velikih obremenitvah, velikokrat na robu lastnih zmogljivosti, izvrševati tudi ukrepe, s katerimi se marsikdaj nismo strinjali. Po eni strani smo postali strelovod za jezo ljudi, po drugi pa tarča kritik, diskreditacij in sankcij, če smo si upali izraziti dvom v smiselnost svojega početja. Nekateri ukrepi niso bili sorazmerni. Pri njihovem prepoznavanju je pomembno vlogo odigrala civilna družba, za kar se ji moramo zahvaliti. Za nekatere ukrepe pa se je že izkazalo, da niso bili niti zakoniti niti v skladu z ustavo. Neodvisnost policije je bila resno ogrožena. To je vodilo v stopnjevanje nezadovoljstva in posledično do padca zaupanja v policijo."

A je mag. Lindav izrazil prepričanje, da lahko partnerski odnos z državljani ponovo izgradimo: "Več kot 8000 nas je in verjamem, da bomo storili vse, da povrnemo zaupanje v policijo ter da bo policija ponovno postala zaveznica naroda. Morda bosta povezanost in sodelovanje policije in državljanov še močnejša kot prej. Vsi imamo namreč skupen interes. To je varnost, od katere je odvisna kakovost naših življenj." K sreči imamo, kot je dodal, močno podporo stanovskih združenj: "Zahvaljujem se obema policijskima sindikatoma, ki ves čas opozarjata, da je za učinkovito delo policije pomembno, da so urejene pravice njenih zaposlenih. Zahvaljujem se Združenju Sever, ki preprečuje poskuse potvarjanja zgodovine in ne dovoli, da bi zmanjšali vlogo slovenske policije pri nastanku naše države."

Nazadnje pa je naslovil še zaposlene v policiji: "Posebno zahvalo pa si zaslužite vsi tisti policisti in policistke, ki ste kljub težkim delovnim in družbenim razmeram, različnim pritiskom in diskreditacijam ohranili pokončno držo in svoje delo opravljali strokovno, zakonito in nepristransko ter tako branili čast našega poklica."

 MG 2322

Kot stavnostna govorka je nastopila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar. Njen govor je v celoti objavljen na spletni strani ministrstva: Ministrica ob dnevu policije: Politika ne sme nikoli več nadvladati policije

"Politika je prevečkrat in načrtno teptala stroko, profesionalnost in policijsko znanje. To se ne sme več zgoditi"

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je v nagovoru spomnila, da danes praznujemo dan policije, ki je spomin na prepričljivo odločnost slovenske milice zavarovati slovensko državo in njen narod, na složnost in medsebojno zaupanje, ki je vladalo med slovenskim narodom in njegovo milico oziroma policijo. Vendar pa sta v zadnjem obdobju ministrstvo in policija žal izgubila precejšen del zaupanja javnosti, prebivalcev Slovenije: "Politika je prevečkrat in načrtno teptala stroko, profesionalnost in policijsko znanje. To se ne sme več zgoditi, politika ne sme nikoli več nadvladati policije ali je zlorabiti kot orodje za dosego svojih ozkoglednih ciljev. Zaupanje javnosti bomo gradili postopoma, dan za dnem: z zakonitostjo, strokovnostjo, načelnostjo, humanostjo in solidarnostjo. Vedno pa iskreno do ljudi."

"Naša in vaša vloga se spreminja iz aktivnosti za politiko v aktivnost za skupnost," je poudarila ministrica in nadaljevala: "Naše sporočilo državljanom je, da je slovenska policija tu zanje in zaradi njih – policijo vračamo ljudem. Le in samo tu je njeno pravo mesto in nikjer drugje. Danes ob dnevu policije je zato prav, da vsem prebivalkam in prebivalcem naše države izrečem svoje iskreno opravičilo za nekatera nedopustna dejanja: uporaba solzivca v vodnem topu in odmetavanje plinskih sredstev brez zakonskih pogojev ni in ne more biti sorazmerna uporaba sile. Tako pritlehno in strahopetno dejanje uperjeno proti ljudem, lastnemu narodu je imelo en in edini namen – ustrahovanje in discipliniranje. To se ne bo več zgodilo – to je moja javna zaveza. Policijsko delo v družbi je najbolj uspešno opravljeno takrat, ko ga odobrava prebivalstvo."

 MG 2352

Junij je za slovensko policijo vsako leto prazničen. Na območjih posameznih policijskih uprav so bile v zadnjih tednih po vsej državi organizirane številne prireditve, s katerimi policisti obeležujemo svoj praznik. Na ta način se spominjamo zgodovinskih dogodkov leta 1991, v katerih smo dejavno sodelovali in ki so pripeljali do osamosvojitve naše države. Temu je namenjena tudi osrednja proslava, ki pa je bila tokrat nekoliko drugačna. Letošnji dan policije smo želeli namreč ponovno obeležiti skupaj z javnostjo in policijo tako znova vrniti med ljudi – v upanju, da bodo v tem glasbenem sodelovanju prepoznali tudi tisti drugi, prijaznejši obraz slovenske policije.

 MG 2440

Podelitev najvišjih priznanj policije

Najvišja priznanja policije v roke Rudiju Ivančiču in policijskima sindikatoma

Ob tej priložnosti smo podelili tudi najvišja priznanja policije. Zlati znak policije za sodelovanje sta prejela Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, in Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije. Oba se že več let zavzemata za tvorno sodelovanje pri razreševanju problematike pogojev dela in življenja ter pravic zaposlenih v policiji. Med drugim sta se sindikata, ki ju Cvetko in Mlekuš vodita, aktivno vključevala v pripravo sprememb kariernega sistema v policiji in drugih sistemskih rešitev za urejanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, delovnih pogojev, zdravstvenega varstva in varstva pri delu. S kulturnim in argumentiranim dialogom poskušata morebitne kršitve pravic zaposlenih učinkovito preprečevati ali pravočasno odpraviti. V obdobju zadnjih dveh let pa sta se tudi javno zavzemala za spoštovanje pravic policistov pri izvajanju policijskih pooblastil. S svojim neomajno vztrajnim delom sta nedvomno krepila ugled policije v javnosti.

 MG 2453

Veliki ščit policije z zlato zvezdo pa smo podelili Rudiju Ivančiču, ki je bil zadnjih 15 let pomočnik direktorja Policijske uprave Ljubljana. Med svojim službovanjem v policiji od leta 1984 pa do letošnje upokojitve je, še zlasti na zadnjem delovnem mestu, pokazal visoko strokovnost, odgovornost in samoiniciativnost za reševanje zahtevnih problemov ter velik smisel za organizacijo in vodenje. Bogate delovne izkušnje in široko strokovno znanje je nenehno izpopolnjeval ter ga uspešno prenašal v svojo sredino in na druge vodje. Vodil je številne interdisciplinarne delovne skupine in komisije, bil je aktiven predavatelj znotraj usposabljanja po programu Vodenje v policiji ter pobudnik in nosilec strokovnih posvetov za vodje policijskih okolišev, vodje izmen, pomočnike komandirjev in druge skupine zaposlenih, predvsem z namenom izboljšanja komunikacije in usklajenosti različnih služb.

 MG 2350

V seriji poletnih glasbenih večerov v Ljubljani je bil današnji koncertni oder na osrednjem trgu prestolnice modro obarvan. Naš pihalni orkester je za vse, ki so mu želeli prisluhniti (od vabljenih gostov do zaposlenih v policiji, zainteresiranih občanov, naključnih mimoidočih in turistov), izvedel številne domače in tuje filmske glasbene uspešnice.

 MG 2392

Znana filmska glasba v izvedbi Policijskega orkestra in gostujočih solistov navdušila poslušalce

Sledil je zanimiv koncertni program pod taktirko umetniškega vodje Nejca Bečana, sodelovala pa sta tudi posebna gosta: izjemna vokalistka Maja Keuc in mladi, nadarjeni pevec Tilen Lotrič. Protokolarna zasedba 60 vrhunskih glasbenic in glasbenikov Policijskega orkestra je poslušalce popeljala skozi najbolj znane "leitmotive" nekaterih domačih in svetovnih filmskih uspešnic; marsikatera je upravičeno že dolgo v standardnih repertoarjih pop, latino in jazz popevk. Nekaj izstopajočih melodij so odlično izvedli solisti iz orkestra: Tomaž Podlesnik na trobenti, Matevž Sila na pozavni in Aljaž Žižek na saksofonu.

 MG 2491

Med drugimi smo lahko prisluhnili skladbi iz ameriškega avanturističnega filma Jurski park in vodilni temi skladatelja Enia Morriconeja v kultnem vesternu Dobri, umazani, zli; ganljivi Moja Afrika iz istoimenske romantične drame z Meryl Streep v glavni vlogi; svetovno znani baladi Always on my mind; skladbi Saving all my love for you, ki jo je kot najbolj znana izvajala Whitney Houston, danes pa smo jo slišali v izvrstni interpretaciji Maje Keuc; glasbenemu delu Ognjene kočije iz istoimenske zgodovinske drame; prepoznavnemu glasbenemu motivu iz prvega slovenskega "celovečerca" Babica gre na jug; Morriconejevi filmski glasbi iz Tornatorejeve mojstrovine Kino Paradiž; sloviti Copacabani iz istoimenskega muzikala in ženskemu solu iz Bondovega akcijskega trilerja Skyfall. Koncert se je zaključil s skladbo Vse naše pravljice iz slovenskega mladinskega filma Čisto pravi gusar, ki jo najbolj poznamo po sporočilno močnem refrenu Pustite nam ta svet, in izborom iz domišljijske znanstvenofantastične sage Vojna zvezd.

 MG 2277

Častna enota policije s praporom Policije, praporom Specialne enote ter prapora Združenja Sever in Manevrske strukture narodne zaščite

IMG 6061

Že dopoldne pa je delegacija policije in notranjega ministrstva (ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, direktor Uprave kriminalistične policije David Antolovič, namestnik direktorja Uprave uniformirane policije Božidar Štemberger in predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas) položila vence k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani ter k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani, kjer se je poklonila policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Junija slovesno tudi na policijskih upravah

Čez praznični junij pa so se zvrstile tudi slovesnosti, ki so jih na svojih območjih organizirale posamezne policijske uprave.

Kot prvi so dan policije obeležili na Policijski upravi Kranj, in sicer 10. junija v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah. 14. junija je proslavo v kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah organizirala celjska policijska uprava, sledile so slovesnosti na policijskih upravah Ljubljana (15. in 17. junija v Tacnu in Zasavju) in Koper (16. junija v Ilirski Bistrici). PU Murska Sobota je dan policije praznovala 21. junija v kulturnem domu v Dobrovniku, istega dne so slovesnost priredili tudi novomeški policisti, ki so se zbrali v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Proslava PU Nova Gorica je potekala 22. junija v dvorani mestne hiše v Novi Gorici, medtem ko je bilo na PU Maribor svečano 23. junija, v Ormožu. Vsaka policijska uprava je najzaslužnejšim zaposlenim ob tej priložnosti podelila priznanja policije, nekaterim posameznikom in institucijam zunaj policije pa znake za sodelovanje. Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj!



Povezane vsebine

Dan policije – 27. junij