Sorodne objave

 

Včeraj, 3. decembra 2019, je potekal ta veseli dan kulture, dan, ko se na široko odprejo vrata slovenskih kulturnih ustanov, muzejev, galerij, gledališč, knjižnic. Z leti je prerasel v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje Prešernovega rojstnega dne. Tudi v Policiji in Ministrstvu za notranje zadeve smo ob tej priložnosti v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom pripravili dogodek, s katerim smo obeležili ta praznik in izpostavili, da imata policijsko poslanstvo in kultura veliko skupnega.

IMG 9337

Dogodek je odprla in povezovala kustodinja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald. Dogodka sta se udeležila tudi generalna direktorica policija mag. Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki sta nagovorila zbrane.

IMG 9349

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je dejala, da imata policijsko poslanstvo in kultura veliko skupnega: "Kultura je tisto, kar nas dela človeške - širi nam znanja in obzorja, privzgaja vrednote ter spodbuja k sprejemanju novega in drugačnega. Vse to nas dela spoštljivejše in strpnejše do drugih. To pa je za opravljanje poklica policista temeljno. Tako kot kultura vpliva na policijo, tudi policija dodaja svoj košček v mozaik slovenske kulturne dediščine. Že naši predhodniki so vedeli, da se podoba in ugled institucije gradita tudi skozi netipične policijske enote, ki gradijo mostove med ljudmi."

IMG 9369

"Zelo sem vesel, da smo danes tukaj v prostorih, v katere bomo iz Tacna preselili Muzej slovenske policije. V policijskem muzeju se spominjamo skoraj 100-letne zgodovine muzeja, predvsem pa razvoja slovenske policije. In ta zgodovina je bogata. Če pogledamo samo v čas pred 30 leti, v čas nastanka naše države, in danes, vemo, da smo prehodili neverjetno pot. Želim si, da muzej dobi sodobne prostore v centru našega glavnega mesta," je povedal minister Poklukar. Ob tem je izpostavil, da poleg Muzeja slovenske policije v policiji deluje tudi druga kulturna enota, to je vrhunski Policijski orkester, "na katerega sem tudi sam kot amaterski glasbenik, godbenik zelo ponosen".

IMG 9468

Današnji dogodek se je nadaljeval z odprtjem treh razstav: Od orožnika do policista, 70 let Policijskega orkestra in Kulturna dediščina Kotnikove 8. Ob tem je bila izdana še zgibanka ob 70. obletnici šolanja službenih psov policije, ki jo praznujemo prav letos, razstavo o razvoju tega zanimivega področja dela pa si je moč pogledati v prostorih notranjega ministrstva na Štefanovi 2 v Ljubljani.

Povezane vsebine

Muzej slovenske policije