Sorodne objave

 

V telovadnici OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem je Policijska uprava Slovenj Gradec skupaj z ravensko občino, Zavodom za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem in regionalnim klubom IPE za Koroško 15. oktobra 2009 organizirala okroglo mizo z naslovom Droge - ne hvala!

Temeljni namen letošnje okrogle mize je bil opozoriti na pogosto prisotnost in posledice uživanja prepovedanih drog, ki so zlasti med mladimi vse bolj razširjene tudi na podeželju.

droge2

Letošnje okrogle mize se je udeležilo veliko število poslušalcev

 

Okroglo mizo je povezoval Željko Kljajić, član organizacijskega odbora regionalnega kluba IPE za Koroško, zbrane pa je nagovoril Srečko Lampret, predsednik IPA RK za Koroško. Izrazil je željo IPE, mednarodnega policijskega združenja, da bi zmanjšali število uživalcev drog ter preprečili uživanje drog tistim, ki se še niso srečali s snovmi, ki uničujejo življenja. Udeležence je nato v imenu direktorja policijske uprave pozdravil še vodja Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec Darko Žagar. Sodelujoče na okrogli mizi in veliko število obiskovalcev, predvsem učencev devetih razredov osnovnih šol ter 1. in 2. letnikov srednjih šol na Ravnah na Koroškem, je nagovoril tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem.

Uvodno temo z naslovom Problematika zlorabe drog v Sloveniji je predstavil Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Med drugim je poudaril, da so droge vse pogosteje vzrok smrti. Zlasti je nevaren vse bolj razširjen in cenovno dostopen kokain, ki ga uporabniki mešajo z alkoholom ali pa ga zaužijejo z več prepovedanimi snovmi hkrati.

Posebno skrb vzbuja podatek, da zaradi drog umirajo večinoma mladi. V Sloveniji je zaradi zastrupitve s prepovedanimi drogami v prvi polovici letošnjega leta umrlo 8 oseb, lansko leto 24, leta 2007 28, leta 2006 19 in leta 2005 29 oseb.

Svojo predstavitev je Slavko Koroš sklenil z besedami: "V temi jo nekateri imenujejo sreča, a ko vzide sonce, vidijo, da je bila zmota, in sicer prevečkrat s tragičnimi, tudi usodnimi posledicami."

V naslednjem prispevku z naslovom Policija in droge na Koroškem je Dušan Jeromel iz Sektorja kriminalistične policije na PU Slovenj Gradec opozoril na nevarnosti, ki jih povzroča vožnja pod vplivom drog. Zaradi povečanega števila uporabnikov drog je na Koroškem porasla sekundarna kriminaliteta, ki je posledica finančne nesposobnosti odvisnika. Izpostavil je, da so koroški policisti konec lanskega in v začetku letošnjega leta z represivnim delom uporabnikom precej otežili nabavo heroina in kokaina. S pridobitvijo dokazov v več posameznih primerih so zoper šest preprodajalcev prepovedanih drog podali kazenske ovadbe in jih prevedli k preiskovalnemu sodniku.

O primarni preventivi na področju zlorabe drog je v referatu z naslovom Razbijmo mite o drogah spregovorila Marijana Kašnik Janet iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem. Zavod skupaj s kar nekaj ustanovami in društvi preko zgibank Droge ubijajo? Vprašaj preživele poskuša pomagati pri preprečevanju prvega stika z drogo.

Za posebno popestritev okrogle mize so poskrbeli Tomaž Torkar, ki je predstavil referat z naslovom Srečanje z odvisnostjo, ter nekdanja odvisnika Gregor in Marjan s prispevkom Moja osebna izkušnja.

Zaradi nadvse zanimive predstavitve in veliko udeležencev in predstavnikov medijev je bila letošnja okrogla miza še bolj prepoznavna. Tovrstne okrogle mize, ki jih narekuje aktualna varnostna problematika, PU Slovenj Gradec skupaj z regionalnim klubom IPE za Koroško zadnja leta že tradicionalno organizira v različnih krajih na Koroškem, s čimer bomo nadaljevali tudi v prihodnje.