Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

V okviru projekta Otrok - policist za en dan je 15. oktobra 2010 osem učencev šestih razredov osnovnih šol Dobrovo, Deskle, Kanal in Dobravlje preživelo zanimiv dan z novogoriškimi policisti.

skupinska

Šest učencev osnovnih šol Dobrovo, Kanal in Deskle je obiskalo policiste Policijske postaje Nova Gorica. Vodji policijskih okolišev Danilo Kotnik in Marjan Pirc sta jim najprej predstavila vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja. Otroke je najbolj zanimalo, kakšne so naloge policistov in katero opremo uporabljajo pri svojem delu. Zato sta jih policista odpeljala na ogled prostorov policijske postaje ter jim pokazala opremo in službena vozila policistov.

motor

okc

Podobno je bilo tudi na Policijski postaji Ajdovščina, kjer je vodja policijskega okoliša Bruno Čibej učencema Osnovne šole Dobravlje predstavil delo in naloge policije na tem območju, prostore ter policijsko opremo in službena vozila, ki jih ajdovski policisti uporabljajo pri vsakodnevnem opravljanju nalog.

vozilo

stinger

Vseh osem učencev je nato obiskalo še Postajo prometne policije Nova Gorica, kjer so jim policisti prometniki predstavili še svoje področje dela in jim svetovali, kako naj poskrbijo, da bodo v prometu varni.

motor3

 motor2

Otroci so si tako lahko ogledali laserski merilnik hitrosti, alkotest, sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil, t. i. stinger, pa tudi opremo policistov Posebne policijske enote, ki jih je najbolj navdušila. Nekateri so jo tudi poskusili in bili presenečeni, koliko opreme morajo policisti ''spraviti nase'' in kako zelo težka je. Otroci so si ogledali tudi enoto vodnikov službenih psov v Mirnu, kjer so jih zabavali vodniki in njihovi štirinožni pomočniki.

ppe

Preden so šli s policisti na teren ''opravljat policijsko delo'', so otroci prejeli tudi majico in kapo z napisom Otrok – policist za en dan. Merili so hitrost, ustavljali vozila, kontrolirali dokumente in opozarjali voznike na previdno vožnjo.

terenradar

Namen preventivnega projekta Otrok - policist za en dan je seznaniti otroke z delom in poslanstvom policistov v družbi, obenem pa krepiti pozitivno podobo policistov in povečati zaupanje v njihovo delo. Ob koncu obiska so osnovnošolci izrazili svoje navdušenje nad delom policije in željo, da bi s takšno obliko sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje.