Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Kranj so 10. februarja 2011 zvečer v podpornem stebru nosilne konstrukcije Delavskega mostu v Kranju zalotili 31-letnega Kranjčana, ki je v tem prostoru imel urejen laboratorij za ilegalno pridelavo gojene konoplje. Zaseženih je bilo 31 sadik prepovedane droge konoplja in vsa oprema za njeno gojenje ter osumljenemu odvzeta prostost.

IMG_0006

Zvočni posnetek izjave mag. Boštjana Lindava, vodje Sektorja kriminalistične policije PU Kranj (mp3) 


Informacijo o tem, da takrat neznani storilec v podpornem stebru kranjskega mostu goji prepovedano drogo konopljo, so kriminalisti PU Kranj pridobili konec januarja. Policisti in kriminalisti so informacijo preverili in v nadaljevanju pričeli izvajati klasične policijske ukrepe za odkritje storilca kaznivega dejanja.

Pri ogledu kraja je bilo ugotovljeno, da je osumljeni na stene prostora v notranjosti stebra namestil aluminijasto folijo, prav tako je v notranjost prostora prinesel več cvetličnih lončkov z zemljo ter prostor opremil z lučmi, namenjenimi za gojenje rastlin v zaprtih prostorih. Električno energijo, potrebno za delovanje naprav, je osumljenec napeljal iz javnega električnega voda, ki poteka po notranjosti, in s tem pridobil električno energijo na nelegalen način.

IMG 8761

V okviru ogleda kraja kaznivega dejanja je bilo zaseženih 31 sadik prepovedane droge konoplja in vsa oprema za njeno gojenje. Osumljenemu je bila odvzeta prostost, prav tako je bilo zanj odrejeno pridržanje na podlagi 157/II čl. Zakona o kazenskem postopku.

Policisti in kriminalisti trenutno še izvajajo določene aktivnosti glede preiskave tega kaznivega dejanja. Zoper osumljenega bo podana kazenska ovadba na pristojno Okrožno državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika je zagrožena kazen od enega do deset let.

Po naši oceni bi storilec v navedenem laboratoriju lahko pridelal približno 5 kilogramov prepovedane droge konoplja, s prodajo katere bi lahko zaslužil med 15.000 do 25.000 evrov.