Sorodne objave

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper in policisti Policijske postaje Postojna so 12. aprila 2018 zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po I. odstavku, 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)), na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Kopru opravili hišno preiskavo nekdanje trgovine na območju Postojne. Z zbiranjem obvestil in drugih dokazov je bilo namreč ugotovljeno, da obstaja utemeljen sum, da je 34-letni osumljenec z območja Postojne v prostorih nekdanje trgovine uredil prostor za hidroponično gojenje konoplje, in sicer z namenom proizvodnje večjih količin konoplje za nadaljnjo prodajo uživalcem prepovedanih drog. 

IMG 0713

Ob vstopu v objekt je bilo ugotovljeno, da se v sklopu nekdanje trgovine v pritličju in v I. nadstropju nahaja več med seboj povezanih prostorov (skladiščni prostori, sanitarije, kurilnica ...), v katerih so bili posebej urejeni prostori za hidroponično gojenje oz. pridelavo prepovedane droge konoplja, z vso potrebno in za tovrstno gojenje specifično vodovodno, prezračevalno, ogrevalno in električno napeljavo, ki je bila računalniško vodena. V prostorih, v katerih so pod umetno ustvarjenimi pogoji ilegalno gojili konopljo, je bilo najdenih in v nadaljevanju zaseženih skupno 2.140 rastočih sadik konoplje različnih razvitosti, od sadik do že zrelih rastlin. Prav tako je bilo v plastičnih posodah najdenih več kot 5 kilogramov že posušenih rastlinskih delcev - vršičkov. V sklopu hišne preiskave je bila odstranjena in zasežena tudi napeljava in pripomočki ter naprave za gojenje konoplje. 

V nadaljevanju je bilo v preiskavi ugotovljeno, da je osumljeni 34-letnik v tujini, zato je bil zanj razpisan ukrep iskanja s prijetjem. Policisti so ga 14. aprila 2018 prijeli na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli. Osumljenec je bil po policijskem pridržanju s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog priveden pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil hišni pripor. 

IMG 0763

Glede na trenutno tržno vrednost prepovedane droge konoplja, kjer kilogram tako pridelane prepovedane droge stane približno 4.000 evrov in več, in glede na to, da bi vsaka zasežena sadika obrodila za približno 30–50 gramov posušenih vršičkov, kriminalisti SKP PU Koper predvidevajo, da bi osumljeni samo z eno žetvijo zaslužil 342.000 evrov (op. gre za vsoto ob predpostavki, da bi obrodile vse zasežene sadike hkrati oz. da bi dozorele do te mere, da bi bile primerne za žetev). Letno se v takih prostorih pridela najmanj 4 take žetve, kar pomeni, da bi osumljeni v enem letu s predelavo in prodajo zaslužil okoli 1.369.600 evrov. V času hišne preiskava je bilo ugotovljeno, da je bilo vsaj 780 sadik konoplje zrelih do te mere, da bi v enem do treh tednih dozorele za žetev, s čimer bi osumljeni zaslužil približno 124.000 evrov.