Sorodne objave

 

V četrtek, 24. junija 2010, smo na Policijski upravi Koper praznovali 19. obletnico dneva policije. Dogodkov, ki so se odvijali v desetdnevni vojni za osamosvojitev Slovenije, se vsako leto spomnimo tudi v različnih občinah znotraj Policijske uprave Koper. Letos smo se odločili praznovati v čudovitem vzdušju sežanskega kulturnega hrama, kjer si tudi sicer policisti večkrat ogledamo različne kulturne prireditve.

IMG 0949

Prireditev sta povezovala Ksenija Lapanja in Diego Samsa.

Pred mikrofon smo najprej povabili župana Občine Sežana Davorina Terčona, ki je pozdravil vse zbrane, slavnostni govornik pa je bil direktor Policijske uprave Koper Božidar Štemberger. Generalni direktor policije Janko Goršek, ki se dogodka žal ni mogel udeležiti, je policistom namenil poslanico, ki smo jo na proslavi tudi prebrali.

1

Za popestritev programa so poskrbeli štirje člani Policijskega orkestra, operni pevec Marko Kobal, ki nas je v spremstvu citer navdušil s svojim očarljivim glasom, in osnovnošolec Anže Počkar, ki nam je v narodni noši na harmoniko zaigral poskočno koračnico. V lepem okolju amfiteatra Kosovelovega doma v Sežani pa nam je, kot se tudi spodobi, spregovoril tukajšnji gospodar, direktor Kosovelovega doma Gojimir Lešnjak Gojc, ki nas je s svojim prijetnim humorjem prav prisrčno nasmejal.

9

Osnovnošolec Anže Počkar je navdušil na harmoniki.


Zaposleni na Policijski upravi Koper se radi pohvalimo, da smo zaposleni na eni najbolj športnih uprav. Imamo športnike, ki dosegajo najvišje rezultate v različnih bolj ali manj ekstremnih športnih panogah. Prav zato smo povabili vrhunskega športnika, zaposlenega v policiji, atleta Matica Osovnikarja, s čimer smo dali našemu športnemu duhu še večji poudarek. Matic sam zase pravi, da je najhitrejši zobozdravnik na svetu, saj je poleg odličnih športnih dosežkov konec lanskega leta postal še doktor dentalne medicine. Mi pa pravimo, da je najhitrejši policist.

3

 Slavnostni govornik je bil direktor Policijske uprave Koper Božidar Štemberger.


Osovnikar je čestital dobitnikom priznanj policije, ki smo jih ob tej priložnosti podelili. Priznanj policije prejmejo delavci policije za dolgoletno delo in posebne uspehe v policiji. Najprej smo podelili priznanja za deset, dvajset in trideset let dela v policiji.

Priznanje policije za deset let dela v policiji so prejeli: Tonka Černigoj, Veljko Palija, Peter Deželak, Marjan Pangos, Matej Družina, Igor Potisk, Matjaž Družina, Potočnik Primož, Marko Fon, Mitja Rebernak, Daniel Fontanot, Robi Rudolf, Sandi Grk, Miroslav Soldat, Damjan Horvat, Goran Stanič, Marko Jakac, Danijel Surina, Aleš Kajzer, Tomaž Škabar, Mitja Kirbiš, Aljoša Špeh, Boris Kreslin, Iris Švab, Ksenija Lapanja, Elvis Volk, Zdenko Lazar, Velimir Vrbetić, Peter Leban, Miloš Žiberna, Nataša Matić Likon, Ivo Žnidarčič, Karmen Ogrin in Ivan Žnidarčič.

Priznanje policije za dvajset let dela v policiji so prejeli. Djego Bertok, Moreno Lukić, Robert Guček, Bojan Rodošek, Boris Jakopin, Robert Trogar, Marko Kastelic, Vilko Ugrin, Edi Ljubič, Matej Venišnik in Goran Lukaček.

Priznanje policije za trideset let dela v policiji so prejeli: Mesir Hodžić, Edvard Puntar, Ignac Hribar, Miran Rebernak, Branko Koren, Živana Robin, Ivan Kozlovič, Zvonko Števanec, Branko Kralj, Mauricij Ule, Silvo Maršič, Leonore Vrčon, Ivan Ožbot, Marjan Zlodej in Robert Pasar.

6

Bronasti ščit policije za prizadevno in uspešno opravljanje delovnih nalog so prejeli: Denis Amežič, Simon Lešek, Amir Beganovič, Anton Matijevič, Janko Bratina, Ensad Nadarevič, Janko Brezovnik, Sebastjan Nedoh, Nermin Dedič, Veljko Palija, Borut Drevenšek, Dragoljub Pavlovič, Matjaž Družina, Stanislav Roj, Matej Družina, Diego Samsa, Damjan Mlakar Geržina, Branko Soršak, Igor Gjerkeš, Viljem Starc, Marko Kastelic, Saša Šuligoj, Boris Kolar, Ivan Tavčar, Marko Kovačič, Mladen Vivod, Patricij Ljubo Krajnc, Gorazd Voglar, Marjan Kurnik, Branko Zupančič, Igor Kuster.

Srebrni ščit policije se podeli za večkratne pomembne prispevke ali uspehe na posameznih področjih dela ali pri opravljanju delovnih nalog, za organizacijske izboljšave pri delu ali za krepitev ugleda policije. Prejeli so ga: Tomaž Čehovin, Roman Čoh, Zvonko Jurič, Cvetko Kokalj in Valter Ule.

Zlati ščit policije se podeli za dolgoletno uspešno razvijanje in krepitev organiziranosti, usposobljenosti ali uspešnosti delovanja policije ter za pomembne dosežke pri razvojnem ali raziskovalnem delu na področju varnosti in policijske dejavnosti. Letos ga je prejel Dušan Marhold, ki že več kot 28 let ob delu pridobiva nova znanja in si vseskozi prizadeva, da jih uresniči tudi v praksi pri vodenju enot. Še posebej si prizadeva za dobre medsebojne odnose, temelječe na sodelovanju, urejenost policijske organizacije in profesionalne odnose do strank v postopkih.

8

Direktor PU Koper je skupaj z vodjo Sektorja kriminalistične policije podelil tudi bronasti znak policije za sodelovanje, ki ga prejme zunanja institucija, s katero smo posebej zgledno sodelovali. Tokrat ga je prejel Oddelek za analizo in kontrole Carinskega urada Koper, Cerinske uprave Republike Slovenije. Znak je prevzel Raniero Grando. Cariniki tega oddelka so odkrili večje količine prepovedanih drog, k čemur sta pripomogla njihova domiselnost in analitičen pristop. Strokovno in taktno delo carinikov Oddelka za analizo in kontrole ter nadaljnje tesno sodelovanje s kriminalistično policijo je znatno pripomoglo, da so bili v dveh odmevnih primerih pridobljeni neizpodbitni dokazi, razkriti so bili vsi sodelujoči pri tihotapstvu, vključno z organizatorji, vsi pa so bili v zaključni fazi tudi prijeti in sodno obravnavani tako pri nas kot  v tujini.

Brez občanov, ki policistom velikokrat pomagajo, bi marsikatero kaznivo dejanje ostalo nerešeno, storilci pa nekaznovani. Večina takšnih pogumnih dejanj potone v pozabo, odločili pa smo se, da bomo vsaj nekatera nagradili, pa naj bo to nagrada za vse, ki nam kakor koli pomagajo. Ob tej priložnosti želimo spomniti, da je veliko tudi policistov, ki v svojem prostem času tvegajo svoje življenje, da pogumno in nesebično pomagajo drugim. Pohvala in zahvala gre zato vsem dekletom in možem, ki jih je zagotovo preveč, da bi lahko izpostavili vsakega posameznika.

Tokrat sta posebno priznanje za pomoč policistom prejela Andja Bartulovič in njen sin Denis. Direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger in komandir Policijske postaje Piran Rade Vilimanovič sta jima v znak zahvale podelila tudi knjigo.

S simboličnim darilom, knjigo o muzeju organov za notranje zadeve,smo se za odlično sodelovanje zahvalili še Andreju Czernyju, ki že od leta 2005 v svojem časopisu Kraški glas brezplačno objavlja kratka preventivna sporočila z naslovom Policijska postaja Sežana svetuje in opozarja.

19

Ob koncu prireditve je predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe podelil društveno plaketo kolektivu Policijske postaje Sežana. Plaketa se podeljuje podjetjem, drugim organizacijam, državnim organom, lokal­nim skupnostim, društvom, samostojnim obrtnikom in državljanom, ki so s svoji­mi dejanji in storitvami pomagali pripadnikom organov za notranje zadeve v času demokratičnih procesov v Sloveniji in priprav ter neposredni aktivnosti v vojni za osamosvojitev Slovenije. Delavci Policijske postaje Sežana so si to priznanje še posebej zaslužili, saj so bili kot pripadniki milice neposredno vključeni v borbene aktivnosti v osamosvojitveni vojni, in sicer že dan prej. Pomoč, podpora in sodelovanje z našim društvom se nadaljuje še danes. Priznanje je prevzel sežanski komandir Jožef Muhič.


Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo!


Po zaključenem uradnem delu svečanosti smo se družili ob dobrotah, ki smo jih pripravili za naš praznik, predvsem pa izkoristili ta dan za prijetno druženje in klepet pod kostanji.