Sorodne objave

 

Pred generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom je danes, 24. decembra 2009, slovesno zapriseglo 200 novih policistk in policistov. Po zaprisegi so dobili status policista in bodo razporejeni na policijske postaje po vsej Sloveniji.

IMG 2488

 Pred generalnim direktorjem policije je zapriseglo 121 policistk in policistov ter 79 policistk in policistov nadzornikov državne meje


Z današnjo slovesnostjo v Policijski akademiji v Tacnu je usposabljanje za varovanje zunanje meje Evropske unije uspešno zaključilo 79 kandidatk in kandidatov, ki so se začeli usposabljati 1. julija 2009 in bodo kot policisti nadzorniki državne meje skrbeli za varovanje državne meje in EU pred vdorom mednarodnega kriminala in ilegalnimi migracijami.

Poleg njih je 18-mesečno izobraževanje za poklic policista zaključilo še 121 kandidatk in kandidatov 9. generacije, ki so z izobraževanjem začeli 30. junija 2008. Kot policisti in policistke bodo odšli na t. i. splošne policijske postaje. Odgovorni bodo še za vse druge zahtevne naloge na številnih področjih policijskega dela, s katerimi zagotavljamo varnost prebivalcev v Sloveniji.

general

Generalni direktor policije Janko Goršek


Generalni direktor policije Janko Goršek je vsem, ki so z zaprisego danes dobili status policista, najprej izrekel dobrodošlico v slovenski policiji, čestital za uspešno zaključeno šolanje in zaželel veliko uspehov na njihovi poklicni poti. Dejal je: "Današnji dan je velika prelomnica v vašem življenju, saj se podajate na zahtevno pot uresničevanja svojih kariernih ciljev. Dobro 'oboroženi' ne le s policijskimi pooblastili, ampak tudi z znanjem in veščinami, ki ste jih pridobili v tacenskih šolskih klopeh, se pridružujete vrstam vaših bolj izkušenih kolegic in kolegov pri opravljanju izjemno odgovornega dela."

"Sposobni in prizadevni posamezniki boste kos vsem zahtevam tega težkega, vendar lepega, zanimivega in pomembnega poklica. Uspešno ga boste opravljali le z zavestjo, da ste v službi ljudi, ki jih varujete in ščitite. /.../ S profesionalnim in nesebičnim delom, z vztrajnostjo in predanostjo svojemu poklicu ter zglednim obnašanjem tako v službi kot doma si boste pridobili zaupanje ljudi. Občani namreč pričakujejo razumevanje za svoje varnostne probleme, želijo si odprtih, poštenih in prijaznih policistk in policistov," je še povedal Goršek in dodal: "Seveda pa se morate poleg odgovornosti do občanov zavedati tudi odgovornosti do sebe in svojih sodelavcev ter etične drže. Nikoli ne zanemarite pomena medsebojnega spoštovanja, podpore, odprte in iskrene komunikacije, partnerskega odnosa in solidarnosti, timskega dela ter pripadnosti svojemu kolektivu. Le tako se boste lahko zanesli drug na drugega."

Nazadnje se je zahvalil strokovnjakom Policijske akademije, ki so jih usposobili in ki jim bodo tudi v prihodnje pomagali pri pridobivanju novega znanja. Pred božičnim večerom pa je zbranim zaželel miren božič in lepe praznike, za leto, ki prihaja, pa predvsem veliko osebnega zadovoljstva, toplih in pristnih odnosov z najbližjimi ter iskrenih prijateljskih vezi s stanovskimi kolegicami in kolegi.

Generalni direktor policije Janko Goršek in direktor Policijske akademije mag. Franc Kosmač sta najboljšima kandidatoma obeh skupin podelila nagradi.

Najboljši kandidat 9. generacije je Darijo Levačič, najboljša kandidatka 4. skupine kandidatk in kandidatov za policiste za nadzor državne meje pa je Urška Okorn.

IMG 2398

IMG 2448

Policijskih nalog na terenu se bodo morali novi policisti in policistke po Gorškovih besedah lotiti hitro in učinkovito, delo pa bodo morali opravljati zakonito in strokovno, strpno, vljudno in prijazno, z veliko mero človečnosti. Vse to v pogosto stresnih okoliščinah, ob delavnikih ali praznikih, v lepem in slabem vremenu. "A vzemite to kot izziv, in ne kot breme," je generalni direktor policije pozval kandidate.

marko

Ravnatelj šole za policiste Marko Podlesnik


Vsem, ki so uspešno opravili izpite, je čestital tudi ravnatelj Šole za policiste Marko Podlesnik. "Ponosni smo na vas in veseli smo, da danes v slovensko policijo sprejemamo takšne sodelavce. Želimo si, da bi s takšno zavzetostjo nadaljevali svoje poslanstvo tudi v prihodnje," jim je dejal.

Kandidatke in kandidati za policiste 9. generacije so se po njegovih besedah izkazali z zavzetim odnosom do izobraževanja in v tem okviru do praktičnega pouka ter v medsebojnih odnosih z ostalimi skupinami kandidatov v Policijski akademiji. Na zaključnih izpitih so dosegali visoke rezultate. Prav tako je pohvalil kandidatke in kandidate 4. skupine za policiste za nadzor državne meje, ker so imeli ves čas usposabljanja resen in vesten pristop do dela. Znanje, ki so ga kandidati o marko .JPG beh skupin pridobili v šoli, je sicer dober temelj za strokovno in zakonito delo, vendar ga bodo morali nenehno nadgrajevati, je še poudaril Podlesnik, saj jim bo le to dalo gotovost, samozavest in suverenost, ki je pri izvajanju policijskih postopkov še kako potrebna.

Ob tej priložnosti se je ravnatelj zahvalil vsem predavateljem v Šoli za policiste in v Policijski akademiji ter strokovnjakom iz notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave, ki so sodelovali pri tem izobraževanju oz. usposabljanju, pa tudi mentorjem in vodstvom policijskih postaj, ki so kandidatke in kandidate spremljali med praktičnim delom v enotah, jim svetovali in jih podpirali.

sapke

"Spoštovani generalni direktor policije, v imenu Policijske akademije vam danes predajam 200 novih policistk in policistov ter policistk in policistov za nadzor državne meje," je dejal ravnatelj Šole za policiste in v zrak je poletela množica policijskih "šapk".