Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta danes, 8. januarja 2014, ocenila varnost cestnega prometa v letu 2013 in predstavila ključne usmeritve, namenjene policiji na tem področju.

Minister Virant je uvodoma povedal, da je zagotavljanje varnosti cestnega prometa ena izmed prioritet slovenske policije. Naši cilji so čim večja varnost cestnega prometa, čim manjše število prometnih nesreč, čim manjše število smrtnih žrtev in telesnih poškodb. Prav vsaka žrtev na cestah je preveč, zato je vizija tako ministrstva za notranje zadeve kot policije 'vizija nič' - slovenske ceste brez smrtnih žrtev.

NK objava GDP

Minister je še poudaril, da morajo biti policisti prisotni na točkah, kjer so z varnostnega vidika potrebni, in tudi tam, kjer jih ljudje pričakujejo. V ta namen je bila julija 2013 vzpostavljena aplikacija Predlagaj prometno kontrolo, katere delovanje minister Virant ocenjuje kot zelo uspešno. Kot je še poudaril, ima aplikacija dodano vrednost, zato bo policija nadaljevala z njeno uporabo.


Zvočni posnetek izjave Stanislava Venigerja (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Gregorja Viranta (mp3) 


Generalni direktor policije Veniger je predstavil statistiko varnosti cestnega prometa v letu 2013, ki pravi, da je lani je na slovenskih cestah umrlo 124 ljudi.

Statistika prometne varnosti v letu 2013 

Generalni direktor policije je ob tem pozval vse pešce in kolesarje, naj obvezno uporabljajo odsevna telesa. Poudaril je tudi, da se dve tretjini vseh nesreč zgodi v naselju, predvsem zaradi neprilagojene hitrosti.

Policija bo tudi v prihodnje, v skladu z usmeritvami ministrstva, izvajala nadzor cestnega prometa, saj raziskave kažejo, da je z učinkovitim nadzorom možno zmanjšati število prometnih nesreč tudi za polovico. Veniger meni, da je potrebno strah pred visokimi kaznimi spremeniti v vozniško kulturo na slovenskih cestah. Zaključil je z željo, da bi bila v Sloveniji čim prej uresničena 'vizija nič'.


Več v sporočilu za javnost MNZ

Foto: SOJ MNZ