Sorodne objave

 

V preteklih dneh so se v javnosti pojavili izsledki prikritih preiskovalnih ukrepov iz konkretne kriminalistične preiskave. V policiji poudarjamo, da je varovanje izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov pogoj za uspešen zaključek celotnega postopka.

Policija vse izsledke prikritih preiskovalnih ukrepov po prenehanju izvajanja le-teh vedno v celoti preda državnemu tožilstvu oz. sodišču za potrebe nadaljnjega predkazenskega oz. kazenskega postopka in tako nima interesa, da bi bili javno objavljeni. Vsaka objava namreč lahko škodi obstoječim ali morebitnim novim kriminalističnim preiskavam, zato policija take objave obsoja in poudarja, da je cilj policije zgolj uspešen zaključek celotnega postopka.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v kriminalistični preiskavi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, v okviru katere so 7. avgusta letos opravili več hišnih preiskav, izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. V konkretnem primeru so bili prikriti preiskovalni ukrepi odrejeni na podlagi odredbe sodišča in s ciljem pridobitve dokazov, saj dokazov ni bilo mogoče pridobiti s klasičnimi kriminalističnimi metodami. Ukrepi so bili izvedeni zakonito, le v obsegu izdanih odredb sodišča, ki edino lahko dovoli take ukrepe. Policija nikoli ne začne in ne more izvajati prikritih preiskovalnih ukrepov prej ali v večjem obsegu, kot ji to dovoljujejo odredbe in dovoljenja sodišča oz. državnega tožilstva, kar je pravzaprav tudi sodni nadzor nad delom policije.

Zakon o kazenskem postopku (ZKP) določa vrste prikritih preiskovalnih ukrepov, pogoje za njihovo uvedbo ter način ravnanja s pridobljenimi izsledki. Policija je dolžna po prenehanju izvajanja ukrepov vse posnetke, sporočila in predmete, pridobljene z uporabo teh ukrepov, skupaj s poročilom, ki obsega povzetek zbranih dokazov (prepisi pomembnih komunikacij), predati državnemu tožilcu. Po predaji tožilstvu policija ne hrani nobenih posnetkov, sama oddaja izsledkov pa ne pomeni, da so s tem vse preiskave zaključene. Tudi v konkretnem primeru so preiskovalci NPU s podajo kazenske ovadbe in poročila posredovali državnemu tožilstvu oz. sodišču vse izsledke izvedenih prikritih preiskovalnih ukrepov.