Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije podali kazensko ovadbo zoper 44-letnega direktorja iz Ljubljane, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika.

IMG 5040

Kot je povedal vodja preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu, Darko Majhenič, je ovadeni kot direktor ene izmed družb iz "skupine Hypo" zlorabil svoj položaj s tem, ko je v nasprotju z interesi gospodarske družbe, ki jo je vodil, sklepal škodljive posle, povezane s projektoma izgradnje trgovskega centra na Ptuju in stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Ljubljani.

Ugotovljeno je bilo, da je v letu 2004, v času priprave in izvedbe projektov, prodal del poslovnega deleža projektnih družb, katerih smoter poslovanja je bil izključno izgradnja navedenih projektov, družbi iz Liechtensteina, katere ekonomski upravičenec je bil njegov oče. Nato je ista poslovna deleža v letu 2005 odkupil nazaj, in sicer za skoraj 7-krat višjo ceno v primeru projekta izgradnje trgovskega centra na Ptuju in skoraj 10-krat višjo ceno v primeru projekta izgradnje stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Ljubljani.

Vpletena gospodarska družba iz Liechtensteina v projektno družbo oz. k izgradnji obeh projektov ni prispevala ničesar, kar bi upravičevalo takšno povečanje vrednosti poslovnih deležev, ovadeni pa je pri prodaji in nakupu poslovnih deležev obeh projektnih družb zasledoval izključno pridobitev premoženjske koristi družbi iz Liechtensteina. Tako je ovadeni direktor družbi iz Liechtensteina oziroma svojemu očetu, kot ekonomskemu upravičencu te družbe, pridobil premoženjsko korist v skupnem znesku  2.452.700,00 evrov, premoženjska škoda v enaki višini pa je nastala tudi za družbo iz "skupine Hypo".

Za obravnavano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do osmih let.


Zvočni posnetek izjave Darka Majheniča (mp3)