Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad je zaključil predkazenski postopek glede zakonitosti poslovanja enega od medicinskih inštitutov z zasebnim slovenskim podjetjem in kitajskim inštitutom. Preiskava ni potrdila suma oškodovanja javnih sredstev oz. suma nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi medijskih objav začel preiskavo zakonitosti poslovanja enega od medicinskih inštitutov z zasebnim slovenskim podjetjem in kitajskim inštitutom zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu kazenskega zakonika oz. zaradi suma nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Iz kriminalistične preiskave izhaja, da je slovensko podjetje pridobilo koncesijo ministrstva za zdravje in na podlagi te pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je opravil tudi nadzor nad poslovanjem podjetja in pri tem ni ugotovil nepravilnosti. Na podlagi odločbe in pogodbe med ministrstvom za zdravje in slovenskim podjetjem ni sporno, da ta opravlja genetsko svetovanje in genetske storitve kot koncesionar, kot tudi ostale zdravstvene storitve, katerih stroške po pogodbi krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V to kategorijo zdravstvenih storitev pa neinvaziven test ne spada in je kot tak v celoti samoplačniški. Za opravljene zdravstvene storitve je na podlagi naročilnic Klinični center izstavil slovenskemu podjetju račun, ki ga je v celoti poravnal. Slovensko podjetje je sicer sodelovalo s kitajskim inštitutom v okviru neinvazivnega testa, pri čemer pa uporabniki neinvazivnega testa niso bili preusmerjeni v to podjetje. Prav tako s kitajskim inštitutom ni potekala komunikacija v imenu slovenskega podjetja, temveč v imenu medicinskega inštituta zaradi raziskovalne dejavnosti na področju redkih genetskih bolezni. Ugotovljeno je bilo, da Klinični center Ljubljana ni bil oškodovan s strani slovenskega podjetja, prav tako tudi ne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je tudi potrdila revizija Kliničnega centra.

Nacionalni preiskovalni urad v kriminalistični preiskavi ni potrdil sumov, da je bilo storjeno kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, niti ne navedb, da je pri poslovanju medicinskega inštituta prišlo do nenamenske uporabe pri razpolaganju z javnimi sredstvi. Ker preiskovalci niso potrdili povzročitve premoženjske škode ali pridobitve premoženjske koristi oz. da bi bilo storjeno katero koli uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so o izvedenih ukrepih in ugotovitvah s poročilom obvestili ljubljansko okrožno državno tožilstvo. Nacionalni preiskovalni urad se je za preiskovanje omenjenega primera odločil zaradi suma oškodovanja javnih sredstev, suma zlorabe zdravstvenih storitev oz. pomembnosti primera za sistem javnega zdravstva.