Sorodne objave

 

Čeprav je vreme te dni spremenljivo, je pomlad že tu, s prvimi pomladnimi dnevi pa se začenja tudi motoristična sezona, ko večina motoristov in voznikov mopedov po dolgi zimi ponovno sede na svoje jeklene konjičke. Da bi bila vožnja čim bolj varna, se morajo svojih dvokolesnikov ponovno navaditi in pridobiti občutek za vožnjo, na motoriste pa se morajo navaditi tudi ostali vozniki. V policiji zato vsem prometnim udeležencem svetujemo, naj se na motoristično sezono dobro pripravijo!

IMG 1039

Nasveti za večjo varnost motoristov


Motoristi, poskrbite za svojo varnost!


Preden sedete na motor

Preglejte svoja motorna kolesa in mopede ter preverite, ali so tehnično brezhibni, oziroma poiščite pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preglejte zaščitno opremo. Poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati.


Pazite nase

Ko se po dolgi sezoni ponovno podate v promet, bodite  izjemno previdni, saj vas ostali udeleženci v cestnem prometu še niso vajeni in vas lahko hitro spregledajo. Zato vozite previdno, strpno, predvsem pa prilagodite vožnjo razmeram na cesti, na kateri so še vedno vidne posledice dolge zime.

Poleg tega motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo. Žal si slednje še vedno nabirajo predvsem v vsakdanjem prometu, saj poligonov za vadbo pri nas manjka. Vsako precenjevanje lastnih zmožnosti in zmožnosti motornega kolesa se hitro maščuje. Zato svetujemo, da se vozniki motornih koles v čim večji meri udeležite različnih delavnic šole varne vožnje, ki so se v zadnjih letih uspešno uveljavile tudi pri nas. Nobena minuta na takšnem dodatnem usposabljanju ni vržena proč.


Pazite na druge

Ostali udeleženci v prometu vas spomladi še niso vajeni in vas na cestah še ne pričakujejo. Zaradi včasih površnega spremljanja prometa v vzvratnih in stranskih ogledalih vas lahko hitro spregledajo, hitro spremenijo način in smer vožnje itd. Zato morate sami poskrbeti za svojo vidnost, še bolj paziti na ravnanje drugih, predvsem pa dogodke na cesti predvidevati in temu prilagoditi način svoje vožnje.


Vožnjo prilagodite razmeram na cesti

Posledice zime so na cestah še vedno vidne. Na njih so še ostanki peska za posipanje, sem in tja lahko naletite na udarne jame, poleg tega so ceste še vedno hladne in je oprijem pnevmatike bistveno slabši. Zato hitrost in način vožnje prilagodite razmeram na cesti, vozite strpno in upoštevajte cestnoprometne predpise. 


Vozniki, bodite pozorni na motoriste!

Udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da se bo s toplejšim vremenom začelo obdobje, ko se bodo na cesti v večjem številu pojavili tudi motoristi, ki so med bolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato vsem voznikom ob pričetku motoristične sezone svetujemo večjo previdnost.


Vozite previdno in strpno

Bodite izjemno pozorni na voznike motornih koles in mopedov, ki se po dolgi zimi podajajo v promet. Pozorno spremljajte dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih.

Pri vključevanju na prednostno cesto upoštevajte prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti, in se dobro prepričajte o prosti poti.

Vozite strpno, previdno, spoštujte cestnoprometne predpise in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.


Vsem udeležencem želimo varno vožnjo, motoristom pa veliko užitkov ob začetku motoristične sezone!