Sorodne objave

 

Pred Svetovnim dnevom spomina na žrtve prometnih nesreč, ki bo v soboto, 19. novembra 2011, smo na današnji novinarski konferenci o prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami spregovorili predstavniki vladnih in nevladnih organizacij.

IMG 9641

Z leve: Marijan Ivanuša, dr. med., mag. Ivan Kapun, Robert Štaba ter Mateja Novak in Lili Mavec


Na novinarski konferenci, ki jo je danes, 17. novembra, organiziral Zavod Varna pot, so sodelovali predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba, vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji Marijan Ivanuša, dr. med., vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun ter Mateja Novak in Lili Mavec, ki sta v dveh hudih prometnih nesrečah izgubili otroka.

IMG 9648

"Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležujemo že petič zapored in z našimi aktivnostmi želimo opozoriti na vrednost posameznikovega življenja. Tako pri nas kot v svetu je ogromno slik, podpisov, deklaracij in govorjenja, le redkim državam pa je do sedaj uspelo ustvariti varne ceste za vse udeležence," je dejal Robert Štaba in pozval občane, da se v soboto, 19. novembra, s prižiganjem svečke pridružijo obeležitvi Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. Aktivnosti bodo tudi letos organizirano potekale v različnih krajih in mestih v Sloveniji, in sicer kar v 26 občinah.

IMG 9644

Kot je dejal Marijan Ivanuša, dr. med., ima Svetovna zdravstvena organizacija dober razlog, da podpira Svetovni dan spomina, saj prometne nesreče predstavljajo pomemben vzrok za poškodbe in smrt ljudi. "Kljub vsem aktivnostim po svetu in v Sloveniji se število umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah na svetu ne zmanjšuje, temveč povečuje. Če je leta 2009 na svetovnih cestah umrlo 1.200.000 oseb, se je v dveh letih to število povečalo na 1.300.000, 50 milijonov oseb pa se vsako leto poškoduje. Do leta 2030 naj bi bile prometne nesreče peti najpogostejši razlog za umrljivost ljudi." Kot je še poudaril Ivanuša, lahko za preprečitev najhujših posledic največ storimo sami, in sicer tako, da:

  • zmanjšamo hitrost,
  • vozimo trezni,
  • uporabljamo varnostni pas in
  • uporabljamo varnostno čelado.

IMG 9664

Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun pa je pojasnil, da želi policija s sodelovanjem pri Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč opozoriti na nujnost, da vsak prevzame odgovornost za svoje početje. "Zavedati se moramo, da smo prav vsi udeleženci v cestnem prometu odgovorni za svojo varnost in varnost drugih. Mi vsi smo tisti, ki smo na cestah ogroženi, in mi vsi smo tisti, ki lahko ogrožamo druge. Številni nasveti in opozorila zato ne smejo ostati preslišani, saj prav vsako opozorilo s seboj nosi veliko težo. Že drobne napake ali kratka izguba pozornosti lahko pomenijo tanko ločnico med življenjem in smrtjo."

Zahvaljujoč številnim preventivnim projektom se je to zavedanje bistveno izboljšalo v primerjavi s prejšnjimi leti, vendar v prometnih nesrečah življenje še vedno izgubi veliko ljudi, še več jih je hudo telesno poškodovanih, mnogi med njimi ostanejo invalidi za celo življenje. Letos se je tako v Sloveniji do konca oktobra zgodilo 18.672 (17.903)* prometnih nesreč, v katerih je umrlo 120 (117) udeležencev. Kar 790 (757) se jih je huje telesno poškodovalo, 7.373 (8.160) pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

IMG 9659

Kot je poudaril Kapun, se  je zakonodaja v zadnjih letih spremenila, postala je strožja predvsem do najhujših kršiteljev, še vedno pa je na področju prometa precej dela, spremembe pa so možne le z dolgoročnim delom.


Nasveti za večjo varnost v cestnem prometu


Policija z Zavodom Varna pot tesno sodeluje tako na področju preventive kot tudi osveščanja javnosti. Policisti so namreč vpeti v skoraj vse faze prometnih nesreč, od prvega dostopa do nesreče, obravnave dogodka, sporočanja tragične novice svojcem, do podajanja kazni. "Sočanje s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo, obravnava takšnega dogodka in sporočanje svojcem, da so izgubili svoje najdražje tudi za policiste predstavljajo nepopisen stres in zbujajo občutek nemoči. Zato smo s strokovnjaki in sodelavci zavoda naredili velik korak naprej tudi na področju obveščanja svojcev o prometni nesreči, saj je policija v izobraževalne programe policistov uvedla poseben program, v katerem se seznanjajo s posebnostmi dela s svojci žrtev prometnih nesreč."

IMG 9650

Na novinarski konferenci sta spregovorili tudi dve materi, ki sta v prometni nesreči izgubili otroka, Lili Mavec in Mateja Novak. Opozorili sta na nepopisno bolečino, s katero se soočajo svojci ob izgubi najbližjih in pozvali vse udeležence v cestnem prometu, naj se za volanom obnašajo odgovorno, saj so posledice najhujših prometnih nesreč nepovratne, družino pa zaznamujejo za celo življenje.

IMG 9656

zlozenka