Sorodne objave

 

V Vadbenem centru policije v Gotenici je od 13. do 15. maja 2002 potekalo osnovno usposabljanje za policiste opazovalce državne meje iz helikopterja pod vodstvom Andreja Janežiča iz Sektorja za državno mejo in tujce Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.

 helio2Pred začetkom praktičnega usposabljanja s helikopterjem Letalske policijske enote.


Udeležilo se ga je 19 policistov iz vseh policijskih uprav v Sloveniji, za uspešno izvedbo tečaja pa so poskrbeli tudi delavci Letalske policijske enote in Policijske akademije iz Tacna. 

 

helio1Vstop v helikopter


Cilj tridnevnega osnovnega usposabljanja je bilo usposobiti nove opazovalce za strokovno, učinkovito in racionalno opazovanje državne meje iz helikopterja. Julija letos pa bodo izvedli še nadaljevalni tečaj.

Tovrstno usposabljanje v tej obliki poteka od leta 1998, za takšno policijsko delo pa se je doslej usposobilo 78 policistov iz vseh policijskih uprav. Tridnevni tečaj je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, policisti pa so se temeljito seznanili tudi z zakonodajo in usmeritvami na tem področju, osnovami topografije in meteorologije ter sredstvi zvez in komuniciranja v in iz helikopterja. Splošna znanja o uporabnosti, pogojih za uporabo helikopterja, vrstah helikopterskih pristajališč, tehnično opremo oziroma o podobi sodobnega policijskega helikopterja pa so novim opazovalcem, ki to delo opravljajo v helikopterju, predstavili policisti Letalske policijske enote iz Brnika.

 

helio3Opazovalci se seznanjajo z zapletenimi komunikacijskimi sistemi v helikopterju.


Na koncu usposabljanja so policisti uspešno opravili še pisni preizkus teoretičnega znanja in prejeli ustrezna potrdila ter opravili let s helikopterjem. Tako izvajalci kot tudi udeleženci pa so takšno obliko izobraževanja pozitivno ocenili. 

 

helio4Opazovanje državne meje

 

Besedilo in fotografije Dean Božnik

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi