Zveza policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) in Policijsko veteransko društev Sever za Pomurje sta v soboto, 3. decembra 2005, v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi pripravili slovesnost ob dnevu združenja.

Združenje Sever si je za svoj dan izbral prvi december v spomin na ta dan leta 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani ter tako onemogočili ustvarjanje izrednih razmer in zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so omogočili demokratične volitve in nastajanje nove samostojne in neodvisne države Slovenije.

Sever1Udeleženci slovesnosti


Udeležence slavnostne akademije sta nagovorila Anton Balažek, župan občine Lendava in Milan Horvat, predsednik Združenja Sever. Slavnostni govornik je bil Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije.

V kulturnem programu je nastopil Policijski orkester s solistom Matjažem Mrakom in oktet Belmura. Po končani slovesnosti je bilo družabno srečanje.

Sever2Nagovor predsednika Združenja Sever Milana Horvata


Letošnja slovesnost ob dnevu združenja je bila hkrati namenjena tudi obeležitvi 15. obletnice ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite pri kateri je takratna slovenska milica odigrala ključno vlogo. Ob lastnem usposabljanju in pripravljanju za delovanje v posebnih pogojih, ko bi bilo potrebno z orožjem zaščiti demokratične procese in osamosvajanje Slovenije, je milica vložila veliko energije v ustanavljanje enot vojaške komponente manevrske strukture narodne zaščite, ki je postala temelj osnovanja slovenske vojske. Delovanje v tem projektu je okrepilo sodelovanje in prijateljstvo med takratno milico in teritorialno obrambo, kar je bilo zelo pomembno v letu 1991, ko sta se z ramo ob rami uprli agresorski vojski in izbojevali pomembno zmago na poti demokratizacije Slovenije in njene osamosvojitve.

Sever4Slavnostni govornik predsednik Vlade RS Janez Janša je v govoru med drugim izrekel policiji veliko priznanje, saj se je kot milica v času demokratizacije in osamosvajanja izkazala kot pomemben dejavnik demokratičnih procesov


Združenje Sever združuje 11 društev, ki pokrivajo celotno območje države in zastopajo ineterese preko 11.000 vojnih veteranov in sicer policistov, rezervnih policistov in drugi delavcev policije ter državljanov, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991. Združenje je bilo ustanovljeno 26. marca 1994 v Novem mestu.

V sklopu slovesnosti sta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sprejela policiste, ki so bili ranjeni v vojni za Slovenijo.

Sever5 Slovesnost je popestril tudi Policijski orkester


V vojni za Slovenijo je bilo ranjenih 18 policistov, ki se danes srečujejo z različnimi težavami. Takšna srečanja so priložnost, da se srečajo z najodgovornejšimi funkcionarji in javnimi uslužbenci ter se z njimi pogovorijo o svojem življenju in statusu. Poleg odpravljanja težav, ima druženje velik pomen za obujanje spominov in krepitev prijateljstva med vojnimi veterani.