Sorodne objave

 

Med božičnimi in novoletnimi prazniki, dela prostimi dnevi, obstaja možnost, da bo zaradi povečanega prometa prihajalo do občasnih oz. krajših zastojev na mejnih prehodih s Hrvaško, zlasti na bolj obremenjenih mejnih prehodih, kjer je promet potnikov pri vstopu v državo že sicer velik.

Na večjih mejnih prehodih, ki so na glavnih cestnih komunikacijah, bo občasno lahko prihajalo do čakalnih dob, ki so običajno povezane s povečanim prometom. Pričakujemo, da se bodo zdomci iz držav Evropske unije vračali v tretje države na božične in novoletne praznike. Nazaj se bodo predvidoma vračali v 1. in 2. tednu leta 2008, kar pomeni, da bodo na mejne prehode prihajali v daljšem časovnem razdobju.

Potnikom svetujemo, naj spremljajo prometne informacije in se ob povečanem prometu na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje preusmerijo na druge mejne prehode, predvsem Vinico, Metliko, Rogatec in Zavrč. Potnikom tudi svetujemo, naj se na pot odpravijo prej kot običajno. Gneči se je namreč nemogoče izogniti, kadar pride na mejni prehod občutno več potnikov kot običajno.

Da bi bile čakalne dobe na mejnih prehodih čim krajše, se bodo predstavniki mejne policije s predstavniki hrvaških varnostnih organov dogovorili še za druge usklajene ukrepe (preusmeritve na druge prehode, odprtje dodatnih stez, obveščanje medijev idr.). Postopke za čim učinkovitejše delo na mejnih prehodih pa bo policija uskladila tudi s predstavniki carine.


Nasveti voznikom za vožnjo na cestah med prazniki

Predvidoma bo povečan promet tudi na vseh glavnih cestah v notranjosti, zlasti 21. decembra, ob čemer lahko prometno varnost poslabša tudi slabo vreme.

Udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, moramo upoštevati, da se lahko vozne razmere hitro spremenijo (mokro, spolzko, poledenelo vozišče, listje na vozišču). Pričakujemo lahko poledico, zlasti na delih cest, ki so bolj izpostavljeni vlagi, vetru in mrazu. To je predvsem na mostovih in viaduktih ter na delih cest, ki vodijo skozi gozd in/ali ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja).

Policija bo ta konec tedna ter med prazniki povečala prisotnost policijskih patrulj predvsem na krajih, kjer prihaja do zgostitev prometa, poostreno pa bo nadzirala tudi psihofizično stanje voznikov oz. kontrolirala vožnjo pod vplivom alkohola oz. drog.

Prometne varnosti pa ni mogoče izboljšati zgolj z nadzorom, potreben je pravilen odnos do prometa in prometnih pravil prav vsakega od nas.


Vse udeležence v prometu zato ponovno opozarjamo:

  • da udeležbo v prometu razumejo kot odgovorno ravnanje, od katerega ni odvisna le lastna varnost, temveč tudi varnost drugih. Zelo pomembno je, da vozniki razumejo pomen prilagojene hitrosti, ki ne sme biti odvisna samo od veljavnih omejitev, temveč tudi od lastnosti, stanja ceste in prometnih razmer;
  • da kljub dobrim voznim razmeram vozijo previdno in pazljivo;
  • da v nobenem primeru ne uživajo alkoholnih pijač, če bodo kasneje v prometu udeleženi kot vozniki;
  • da na vseh sedežih v vozilu dosledno uporabljajo varnostne pasove. Naj nikomur ne bo odveč opozoriti sopotnika na obvezno uporabo varnostnega pasu. Mogoče mu bo s tem celo rešil življenje;
  • da v primeru, ko v vozilih nimajo vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje, dosledno upoštevajo prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.


Vse udeležence v prometu ponovno pozivamo, da tudi s svojim ravnanjem prispevajo k večji varnosti na naših cestah.


Srečno vožnjo!