Sorodne objave

Galerija 18. marec 2022
 

Pripadniki Specialne enote policije so v petek, 23. marca 2007, v prostorih na Podutiški 88 v Ljubljani, v okviru dneva odprtih vrat Specialne enote na Generalni policijski upravi javnosti predstavili del svoje oborožitvene in druge opreme ter voznega parka, ki ga uporabljajo pri svojem delu.

Da bi bilo vse skupaj bolj zanimivo, so obiskovalcem omogočili streljanje s pištolo na simulatorju, varovano vzpenjanje in spuščanje po vrvi, občasno pa so tudi prikazali, kakšni so postopki policistov za protibombno zaščito ob najdbi sumljivega predmeta. Navzoči so si lahko ogledali tudi najrazličnejše dokumentarne in druge videoposnetke o delu Specialne enote (dalje SE). 

BOV

 

Mejnik v ustanavljanju specialnih enot po svetu predstavlja začetek sedemdesetih let, ko splošne policijske enote s svojo izurjenostjo in opremljenostjo niso bile več kos razraščajočemu se terorizmu.

vrv

 

Specialna enota je vrhunsko izurjena policijska enota, ki je s svojo mobilnostjo, prilagojeno taktiko delovanja in sodobno opremljenostjo sposobna reševati najzahtevnejše varnostne naloge. Njeni pripadniki se usposabljajo za izvajanje nalog z najvišjo stopnjo tveganja, pri čemer poskušajo zagotavljati visoko stopnjo varnosti vseh udeleženih. Rojstvo prve tovrstne enote na naših tleh sega v leto 1973 in je povezano z vdorom teroristične skupine na območje takratne Jugoslavije ter pobojem izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Ves ta čas je njena temeljna naloga nespremenjena, njeno razvojno pot pa so zaznamovale različne notranje organizacijske vpetosti v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Policije ter njena preimenovanja (več o Specialni enoti policije tudi na spletni strani policije).

orozje

 

coln

 

V javnosti se pogosto zamenjujeta SE in Posebna policijska enota (dalje PPE), ki opravlja določene varnostne naloge v okviru varovanja športnih in drugih prireditev ipd. Razliko med policijskima enotama in opremo sta na novinarski konferenci ob dnevu odprtih vrat Specialne enote policije predstavila Janez Portir, pomočnik poveljnika SE, in Marjan Anzeljc, poveljnik PPE.

 

tiskovna konferenca

 

Po Portirjevih besedah je pripadnika SE še najlažje prepoznati po našitku z rdečim panterjem na ramenu. Oprema PPE je sicer podobna opremi, ki jo uporabljajo pripadniki SE, vendar pa so naloge različne. Pri tem pa velja opozoriti, da pripadniki Specialne enote policije sodelujejo z drugimi enotami Policije pri najzahtevnejših varnostnih nalogah – akcijah, za katere se zahteva najvišja stopnja psihofizične pripravljenosti in izurjenosti, ter pri različnih usposabljanjih. Specialna enota lahko posamezne naloge izvaja tudi skupaj s PPE, med takšnimi skupnimi akcijami pa lahko v preteklih letih naštejemo nekaj akcij iskanja in prijemanja najhujših storilcev kaznivih dejanj na območju Slovenije (Bele vode, Kokra, Janče).

 

ppe se

 

Posebna policijska enota je bila ustanovljena na podlagi 13. člena Zakona o policiji za občasno opravljanje določenih nalog ali za izvedbo posamezne naloge policije. Enota deluje na sklic, kar pomeni, da so policisti iz policijskih enot k izvedbi naloge zato posebej sklicani. PPE se aktivira za opravljanje tistih nalog, za katere je za kakovostno, hitro in uspešno izvedbo potrebno usklajeno delovanje večjega števila policistov. Predvsem so to naloge v zvezi s hujšimi kaznivimi dejanji in množičnimi kršitvami javnega reda in miru, večjimi naravnimi in ekološkimi nesrečami, iskalnimi akcijami in drugimi zahtevnimi varnostnimi nalogami. V času, ko ni sklica te enote oz. se ne usposabljajo, policisti PPE opravljajo redne naloge policije v policijskih enotah.

Policisti PPE-Gorske enote opravljajo naloge policije v visokogorju. Sestavljajo jo policisti iz posameznih policijskih postaj, pri specifičnih nalogah pa se v delo vključijo tudi policisti Letalske policijske enote. Večina njenih pripadnikov je tudi članov Gorske reševalne zveze Slovenije. Pripadnik Gorske policijske enote je bil na primer udeležen pri iskanju pogrešanih alpinistov na Mangartu na Bovškem.

 

ogled ljudi

robot

streljanje

voziloBOV znotraj

Foto: Dean Božnik