Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci, ki je bila 21. 3. 2007 na Policijski upravi Nova Gorica, sta vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Milovan Ipavec in predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija predstavila prijetje dveh osumljencev, ki sta v Sloveniji unovčila večje število ponarejenih bankovcev, in rezultate večmesečne kriminalistične akcije, ki se je končala z aretacijo več oseb in zasegom prepovedanih drog.

Prijeta osumljenca, ki sta unovčevala ponarejene bankovce ameriških dolarjev

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so 5. 3. 2007 k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici skupaj s kazensko ovadbo privedli italijanska državljana, utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj Ponarejanja denarja po 249. členu Kazenskega zakonika, ker sta v igralnicah v Novi Gorici unovčevala ponarejene bankovce.

Dne 2. 2. 2007 je neznani storilec obiskal dve igralnici v Novi Gorici. Med igranjem na srečo je na različnih blagajnah v igralnicah vnovčil 898 bankovcev po 100 ameriških dolarjev. Omenjene bankovce so delavci banke pri štetju izkupička iz igralnic izločili, ker so sumili, da so bankovci ponarejeni. Da so ponarejeni, so s pregledom potrdili tudi strokovnjaki Centra za forenzične preiskave v Ljubljani. Kriminalisti so nato z intenzivnim zbiranjem obvestil in s pomočjo videoposnetkov iz igralnic ugotovili, da sta vse bankovce unovčila italijanska državljana, stara 71 in 64 let, doma iz Verone v Italiji.

Dne 3. 3. 2007 so osumljenega 71-letnega italijanskega državljana policisti prijeli v eni izmed novogoriških igralnic, istega dne pa so policisti na MMP Sečovlje, ob vstopu v Slovenijo, odvzeli prostost tudi drugemu, 64-letnemu osumljencu.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Novi Gorici so kriminalisti opravili preiskavo vozila, last 64-letnega osumljenca, kjer pa predmetov, ki bi bili pomembni za potek kazenskega postopka, niso našli. Kriminalisti so se povezali tudi z italijanskimi varnostnimi organi, ki so opravili hišne preiskave pri obeh osumljencih tudi v Italiji.

Med preiskovanjem je bilo ugotovljeno, da je pri storitvi kaznivih dejanj sodeloval tudi 33-letni državljan Italije, pri katerem so italijanski varnostni organi opravili hišno preiskavo in zoper katerega bo prav tako podana kazenska ovadba.

Z dejanji so osumljenci obe igralnici oškodovali za okoli 70.000 evrov.

Unovčeni ponaredki bankovcev ameriških dolarjev so razmeroma nekvalitetni, gre za ponaredke ene izmed starejših serij originalnih stodolarskih bankovcev. Po razpoložljivih podatkih so bili ponaredki najverjetneje natisnjeni v Italiji in posamezni bankovci že unovčevani. Natisnjeni so s ploskim tiskom in so bili identificirani kot ponaredki zaradi neustrezne bele barve, nejasne slike in nekvalitetnega papirja. Kriminalistična preiskava v smislu iskanja ponarejevalcev še ni zaključena, poteka tudi sodelovanje s tujimi varnostnimi organi in z Europolom.


dolar1



Ponarejanje denarja - problematika in statistični podatki

Policija je na območju Slovenije v letu 2006 obravnavala 1.823 (1.439) ali 26,7 % več kaznivih dejanj ponarejanja denarja, osumljence pa je ovadila 218-krat (140-krat). Pri tem je zasegla 6.987 (2.378) ponaredkov, med katerimi je bilo 2.932 (652) ponaredkov slovenskih tolarjev in 3.646 (1.626) ponaredkov evrov. Med ponaredki evrov so prevladovali bankovci za 20 in 100 evrov ter kovanci za 2 evra. Največ ponarejenih evrskih bankovcev je bilo odkritih na mejnih območjih z Italijo, ponarejeni kovanci pa so bili unovčeni v glavnem na cestninskih postajah. V preteklem letu je bilo odkritih tudi 203 ponaredkov bankovcev ameriških dolarjev.

Do sredine marca letos pa je bilo odkritih skupno 1414 ponarejenih bankovcev in kovancev, od tega 504 ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev, med katerimi je bilo največ ponaredkov kovancev za dva evra in ponarejenih bankovcev za 50 evrov. V prvih dveh mesecih je bilo skupaj zaznanih 537 kaznivih dejanj ponarejanja denarja.


dolar2


dolar3



Prijeti osumljenci kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica so 14. 3. 2007 končali večmesečno preiskavo, ki se je končala z aretacijo šestih osumljencev, doma z območja Nove Gorice in iz okolice Ljubljane, ki so osumljeni storitve kaznivih dejanj po 196. členu Kazenskega zakonika (Neupravičena proizvodnja in promet z mamili). Med preiskavo so zasegli 230 gramov heroina in kokaina.

Kriminalisti so že pred meseci postali pozorni na 26-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki se je neprijavljen zadrževal na območju Nove Gorice, saj so sumili, da se ukvarja s kriminalnimi dejanji, predvsem s preprodajo prepovedanih drog in ilegalnim vodenjem oseb preko državne meje. Med zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da se je osumljenec povezal z več osebami z območja Nove Gorice, Kranja in Ljubljane ter okolice Ljubljane, s katerimi je sodeloval pri izvrševanju kaznivih dejanj v zvezi s preprodajo prepovedanih drog in z ilegalnim sprovajanjem oseb čez državno mejo, predvsem na območju Nove Gorice ter Ljubljane in okolice.

Zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje po 196. členu KZ, so kriminalisti 13. 3. 2007 odvzeli prostost 28-letnemu državljanu Slovenije, doma iz Nove Gorice. Pri odvzemu prostosti so mu zasegli 3,2 grama kokaina ter tri mobilne telefone.

Zaradi utemeljenega suma, da so storili kaznivo dejanje po 196. členu KZ, so kriminalisti dne 14. 3. 2007 odvzeli prostost še 26-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine, ki je neprijavljen bival v Novi Gorici, 27-letnemu državljanu Srbije iz okolice Nove Gorice, 27-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine iz Ljubljane, 34-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine iz okolice Ljubljane in 24-letnemu državljanu Slovenije iz okolice Nove Gorice.

Pri vseh prijetih osebah so opravili hišne preiskave, kjer so jim zasegli manjše količine prepovedane droge (kokain in konoplja), dve tehtnici ter pet mobilnih telefonov, ki so jih uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Zaradi utemeljenega suma, da so storili kaznivo dejanje po 3. odstavku 311. člena KZ (Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) so kriminalisti opravili hišne preiskave tudi pri 23-letnem državljanu Bosne in Hercegovine iz Ljubljane, 19-letnem državljanu Slovenije, doma iz Kranja, in pri 28-letnem državljanu Srbije, ki začasno stanuje v Ljubljani in je trenutno v hrvaških zaporih. Pri teh hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli več mobilnih telefonov in prijeli dva tujca, ki sta čakala, da ilegalno odideta iz države.

Kriminalisti so napisali kazensko ovadbo zoper 8 oseb, osumljenih storitve 13 kaznivih dejanj po 196. členu KZ, in kazensko ovadbo zoper 3 osebe, utemeljeno osumljene, da so storile kaznivo dejanje po 3. odstavku 311. člena KZ.

Vseh šest osumljencev, ki so jim odvzeli prostost, so kriminalisti skupaj s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zoper tri osumljence odredil pripor, zoper enega pa je odredil hišni pripor.



Prepovedane droge - problematika in statistični podatki

Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog v Sloveniji se je v letu 2006 v primerjavi z letom 2005 povečalo s 1.241 na 1.794 ali za 44,6 %, kar odraža večjo intenzivnost dela policije na tem področju. Policisti so v sodelovanju s cariniki in tujimi varnostnimi organi zasegli tudi večje količine prepovedanih drog kot v prejšnjem letu (preglednica). Zaradi domnevne zastrupitve s prepovedanimi drogami je umrlo 19 (29) ljudi.

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo zaznanih 275 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.


V prvih dveh mesecih leta 2007 je PU Nova Gorica obravnavala 43 (37) kaznivih dejanj v zvezi z zlorabo prepovedanih drog, in sicer po 196. členu KZ 32 (33) ter po 197. členu 11 (4).

V enakem obdobju je PU Nova Gorica obravnavala 29 (50) kaznivih dejanj Ponarejanja denarja po 249. členu Kazenskega zakonika.