Sorodne objave

 

V Centru za oskrbo Gotenica je od 9. do 11. septembra 2008 potekal 6. letni preizkus usposobljenosti vodnikov in službenih psov policije za splošno in specialistično uporabo.

IMG 3764

Službeni pes išče eksploziv v vozilu.


Splošna uporaba službenega psa je uporaba policijskega psa ob na primer kršitvah javnega reda in miru, specialistična uporaba službenega psa pa pomeni uporaba psa za iskanje drog ali eksploziva.

IMG 3745

Po dobro opravljeni nalogi dobi pes nagrado.

 

Vodniki službenih psov so se na preizkusu, ki je namenjen preverjanju pripravljenosti in usposobljenosti policistov in službenih psov, pomerili v devetih različnih disciplinah. Psi in njihovi vodniki so se med drugim preizkusili v sledenju, poslušnosti, obrambi, poligonu, pregledu terena, objekta in vozil ter drugih disciplinah.

IMG 3801

Nekatere discipline so bile psihofizično zelo zahtevne - tako za psa kot za njegovega lastnika.

IMG 3792

Pes je najbolj zanesljiv partner ...

IMG 3849

... policista varuje in mu pomaga.

IMG 3868

Letnega preizkusa se je letos udeležilo 28 psov in njihovih vodnikov za specialistično in 31 psov in njihovih vodnikov za splošno uporabo. V slovenski policiji je sicer okoli 120 službenih psov.

IMG 3898

Vodnik službenega psa iz Hrvaške


Poleg policijskih vodnikov službenih psov so se usposabljanja udeležili tudi vodniki službenih psov iz Slovenske vojske, Carinske uprave (njihovi psi se v celoti usposabljajo v učnem centru policije) in Ministrstva za pravosodje ter Ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške.

IMG 3878

Usposabljanje so si ogledali predstavniki hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, saj je slovenska policija njihove pse pred leti usposabljala za iskanje eksploziva, predstavnik šolanja službenih psov iz Latvije ter vodja mednarodne agencije Frontex iz Romunije.

IMG 3942

Marko Medvešek, vodja Oddelka za šolanje službenih psov v Policijski akademiji, je povedal, da so rezultati vsakič boljši, prav tako se iz leta v leto izboljšuje strokovnost tako policijskih psov kot njihovih vodnikov, na kar so v oddelku zelo ponosni.

Psi slovenske policije in njihovi vodniki pa uživajo tudi mednarodni ugled, 4. septembra letos so se namreč izkazali na Frontexovi delavnici European Dog Handlers Show.

 

Rezultati:

Splošna uporaba, posamično

  1. mesto: Peter Rančigaj in pes Jago, PU Murska Sobota
  2. mesto: Boštjan Ramšak in pes Bert, PU Ljubljana
  3. mesto: Primož Herlah in pes Zeus, PU Celje

Splošna uporaba, ekipno

  1. mesto: PU Murska Sobota
  2. mesto: PU Celje
  3. mesto: PU Krško

Specialna uporaba, iskalci prepovedanih drog, posamično

  1. mesto: Jože Metelko in pes Ull, PU Ljubljana
  2. mesto: Renato Pušnik in psica Megy, PU Koper
  3. mesto: Marko Godec in psica Žana, PU Celje

Specialna uporaba, iskalci eksplozivov, posamično

  1. mesto: Jože Schonveter in psica Lana, PU Murska Sobota
  2. mesto: Robert Rogelj in pes Snoopy, PU Kranj
  3. mesto: Borut Brglez in psica Rika, PU Kranj