Sorodne objave

 

Zaradi številnih novinarskih vprašanj, povezanih s primerom nasilja nad občanom z območja Novega mesta, in zaradi nekaterih netočnih trditev v medijih objavljamo naslednje pojasnilo.

Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so v začetku marca letos na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj na škodo ene osebe kazensko ovadili dve osebi.

Osumljenca, doma iz okolice Novega mesta, stara 43 in 23 let, sta utemeljeno osumljena kaznivih dejanj: povzročitve hude telesne poškodbe (134. člen Kazenskega zakonika RS), nasilništva (299. člen KZ) in spravljanja v suženjsko razmerje (387. člen KZ).

Takoj po oškodovančevi prijavi je policija skupaj s pristojnimi institucijami poskrbela, da je bil 48-letni oškodovanec, ki je od leta 2006 živel pri obeh osumljencih, umaknjen na varno iz okolja, v katerem je do tedaj živel.

Pregon za posamezna kazniva dejanja se lahko začne izključno na predlog oškodovanca, zato ne držijo navedbe, da je policija v preteklosti odstopila od pregona kaznivih dejanj zoper omenjega oškodovanca, ker pregona brez oškodovančevega predloga ni mogla niti začeti oz. ker za to ni imela zakonske podlage.

 

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Romana Kržana  (mp3)