Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar se je 10. decembra 2014 udeležila strokovnega foruma z naslovom Prijava homofobnega: predsodki, pričakovanja in praksa, ki ga je organiziralo Društvo informacijski center Legebitra, nevladna in neprofitna organizacija, ki si prizadeva za izboljšanje položaja in odnosa do istospolno usmerjenih na različnih nivojih in področjih življenja v Sloveniji.

Na forumu so različni sogovorniki predstavili raziskave na temo LGBT (lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci), homofobno nasilje, prijava nasilja in odnos policije do LGBT, pri čemer so iskali odgovore na vprašanja, zakaj žrtve homofobnega nasilja v Sloveniji tega ne prijavljajo in izrazili skrb zaradi nizkega zaupanja v učinkovitost policije.

Policija se zaveda te problematike in vztraja na ničelni toleranci v policijskih postopkih, pri tem pa ne stoji križem rok. Z izobraževanjem in osveščanjem lahko preprečimo in premagamo številne konflikte, saj ti velikokrat izhajajo iz neznanja, nerazumevanja in strahu pred nepoznanim. V policiji o homofobnem nasilju vedno več govorimo. Bobnarjeva je v pogovoru poudarila, da smo letos v Policijski akademiji vključili temo LGBT v dveh programih usposabljanj, ki jih je izvedel dr. Roman Kuhar za komandirje, vodje kriminalističnih oddelkov in policiste s področja policijskega dela v skupnosti. Tovrstna izobraževanja se bodo nadaljevala tudi v letu 2015. Pri tem se zavedamo pomembnosti izmenjave mnenj med LGBT skupnostjo in policijo. Policisti, ki pokrivajo to področje, se redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so prisotni predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah. Zaradi hitrejše izmenjave informacij in boljšega sodelovanja imajo člani LGBT tudi imena in priimke pristojnih policistov.

Sicer so splošna načela za opravljanje policijskih nalog opredeljena v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, ki v 14. členu izrecno prepoveduje neenako obravnavo posameznikov ali skupin na podlagi osebnih okoliščin, kot so rasa, spol ipd., oz. zapoveduje enako obravnavo, ne glede na omenjene neenakosti. Posebej je potrebno poudariti, da je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna, kar je posebnost.

Bobnarjeva je tudi omenila, da v policiji veliko delamo na krepitvi pravil stroke in integritete, ki je posebej pomembna zaradi poseganja v človekove pravice in temeljne svoboščine in možnosti vpogleda v različne evidence z občutljivimi informacijami. Integriteta oz. poštenost pri delu, brez predsodkov pri opravljanju nalog policije, krepi zaupanje v delo policije.

V enajstih mesecih 2014 so policisti obravnavali 40 kršitev 20. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (vzbujanje nestrpnost), lani v istem obdobju pa 52 kršitev.