Sorodne objave

 

Po dolgem obdobju razmeroma neugodnih vremenskih razmer (dež, nizke temperature ipd.) se je vreme pretekli teden izboljšalo, kar je prispevalo k drugačni strukturi prometnih udeležencev (kolesarji, vozniki koles z motorjem in motornih koles) in gostoti prometa, svoj delež pa so prispevali še bližajoči prazniki.

Če primerjamo prometno varnostne razmere v enakih obdobjih zadnjih nekaj let, vidimo, da letošnje leto kljub visokemu številu umrlih ne odstopa od preteklih let. Praviloma se prometno varnostne razmere v predprazničnih dneh poslabšajo.

 

Tabela: število umrlih v prometnih nesrečah na posamezni dan

  1998 1999 2000 2001
26. april 1 1 1 4
27. april 5 1 1 0
28. april 1 0 1 0
29. april 1 1 2 2
30. april 1 0 2 2
skupaj 9 3 7 8

 

Na slovenskih cestah so se v zadnjih 5 dneh zgodile 4 prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 8 oseb. Dve prometni nesreči sta se zgodili na območju policijske uprave Ljubljana, po ena pa na območju Policijske uprave Celje in Policijske uprave Maribor. V dveh prometnih nesrečah sta bila povzročitelja voznika osebnega avtomobila, v eni pa voznik enoslednega vozila. Trem prometnim nesrečam je “botrovala” neprilagojena hitrost (Policijska uprava Maribor, Policijska uprava Celje in Policijska uprava Ljubljana), v eni pa je bil vzrok nepravilno prehajanje vozila čez železniško progo.

V prometnih nesrečah so umrli večinoma zelo mladi udeleženci. Kar sedem jih je bilo starih med 17 in 22 let, štirje med njimi 17 let, Dva umrla udeleženca prometnih nesreč nista uporabljala varnostnih pasov, en izmed povzročitelj pa nitini imel opravljenega vozniškega izpita.

Zaradi razmeroma slabe prometne varnosti v tem času v preteklih letih, je letos policija načrtovala represivno-preventivno akcijo “Hitrost ubija”, in sicer med 22. in 27. aprilom 2001. Poleg tega so posamezne policijske uprave na svojem območju - glede na prometno varnostne razmere v preteklih letih - načrtovale in izvedle še nekatere druge aktivnosti, npr.:

  • policisti Policijske uprave Ljubljana so 25. aprila 2001 ugotavljali prekoračitev hitrosti v t.i. akcija Veriga;
  • policisti Policijske uprave Celje so 26. aprila izvedli poostren nadzor nad vozniki enoslednih vozil;
  • policisti Policijske uprave Ljubljana so 26. aprila 2001 ugotavljali psihofizično stanje voznikov.

 

Policija bo maja nadaljevala z načrtovanimi aktivnostmi, še zlasti z nadzorom hitrosti (teden umirjanja hitrosti med 7. in 13. majem) in kontrolo psihofizičnega stanja voznikov.

Ker v naslednjih dneh pričakujemo povečan promet, predvsem v sredo, 2. maja in nedeljo, 6. maja, policija opozarja vse udeležence v prometu, da vozijo previdno in strpno, upoštevajo cestno prometne predpise ter vožnjo prilagodijo razmeram na cesti.

Informacijo pripravil Sektor za cestni promet v Upravi uniformirane policije.

 

Miran Koren
PREDSTAVNIK POLICIJE ZA STIKE Z JAVNOSTMI