Sorodne objave

 

V okviru novembrske vseslovenske preventivne akcije 0,0 šofer smo policisti Policijske uprave nova Gorica v petek, 5. novembra 2010, sodelovali na prireditvi pred mestno hišo v Novi Gorici, ki je potekala pod sloganom Alkohol ubija, največkrat nedolžne in je bila namenjena ozaveščanju voznikov o tragičnih posledicah vožnje pod vplivom alkohola.

dijaki2

Prireditev smo tudi letos organizirali skupaj z občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in novogoriško srednjo prometno šolo oz. tehničnim šolskim centrom. Poleg preventivnih aktivnosti policisti v tem tednu izvajamo seveda tudi številne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov.

direktorPUNG

Udeležence sta polega direktorja PU Nova Gorica Alojzija Moharja nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Nova Gorica mag. Darinka Kozinc in predsednik občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Stjepan Miškovič.


Direktor policijske uprave je v svojem nagovoru poudaril, da si vsi skupaj želimo, da zaradi alkoholiziranosti voznikov ne bi prihajalo do tragičnih posledic v cestnem prometu. Da bi lahko dosegli ta cilj, pa bo potrebnega še veliko skupnega in strpnega dela, predvsem številnih aktivnosti vseh, ki na tem področju lahko kaj storijo. Poudaril je tudi pomen ozaveščenosti voznikov in drugih udeležencev v prometu o vplivu alkohola na varnost cestnega prometa. V dneh okoli martinovega je problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj pereča, saj ga mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, vse bliže pa je tudi t. i. veseli december. Zato je direktor uprave voznike še pozval k previdni, odgovorni in trezni vožnji.

dijaki

Organizatorji prireditve so tudi letos pripravili preventivne napise s sloganom akcije Alkohol ubija, največkrat nedolžne. Enega od transparentov so obesili v naselju Kromberk, nad voziščem državne ceste na odseku med Ajševico in Novo Gorico (pri Hrastu), drugega pa v Solkanu na ulici IX. korpusa (pri AMD-ju). Manjši plakat pa je bil med prireditvijo izobešen na balkonu mestne hiše.

osmrtnice

Pripravili so tudi 65 belih križev in večje število t. i. osmrtnic, na katerih so bile zapisane starosti umrlih v prometnih nesrečah, do katerih je prišlo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Število 65 pomeni število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah na območju PU Nova Gorica, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki v obdobju zadnjih desetih let. T. i. osmrtnice so bile skupaj s plakatom obešene tudi na oglasnih panojih v Novi Gorici in Solkanu.

krizi

Dijaki Srednje prometne šole - Tehničnega šolskega centra so na žrtve v prometnih nesrečah simbolično opozorili z nošenjem 65 križev, ki so bili tudi svojevrsten opomin voznikom na posledice alkohola v cestnem prometu. Po prireditvi so križe na travniku pred Mestno občino Nova Gorica postavili v obliko puščice, s čimer so želeli opozoriti na hitrost kot najpogostejšo spremljevalko vožnje pod vplivom alkohola.

informacijskatocka2

Pred mestno hišo smo novogoriški policisti postavili t. i. informacijsko točko, kjer smo javnost seznanjali s postopki policije v prometu, predstavili smo jim preizkus alkoholiziranosti, obiskovalcem smo delili tudi različne preventivne zloženke, sami pa so lahko alkotest in etilometer preizkusili tudi v praksi.

PatCoxinAnKrumberger

Aktivnosti policistov smo na prireditvi predstavili tudi nekdanjemu predsedniku Evropskega parlamenta in predsedniku Mednarodnega evropskega gibanja Patu Coxu, predsedniku Slovenskega sveta evropskega gibanja Anu Krumbergerju in bivšemu novogoriškemu županu Mirku Brulcu.


Ob koncu preventivne akcije, v soboto, 20. novembra 2010, ob 17. uri, pa bomo na travniku pred mestno hišo v Novi Gorici simbolično prižigali svečke v spomin na vse žrtve prometnih nesreč. Pridružite se nam!