Sorodne objave

 

Renato Lešnik, policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica in vsestranski športnik, se je 20. junija letos udeležil trenutno najtežje preizkušnje v gorskem teku v Sloveniji, Ultra pušeljc traila v Podbrdu. Šlo je za prvi takšen vzdržljivostni tek po brezpotjih in gorskih poteh pri nas.

Trail je bil dolg 106 kilometrov, z višinsko razliko 6.800 metrov. Udeležilo se ga je sto tekačev iz Slovenije in tujine. Tekli so po Baški grapi, Cerkljanski, Poljanski in Selški dolini.  Tekmovanje se je začelo ob 6. uri v naselju Podbrdo v Baški grapi na Tolminskem. Kljub močnemu neurju, ki je tekmovalce ujelo na Črnem vrhu, Kopačnici in Blegošu, je Renato težave na progi premagoval uspešno. Zanj je bila to najtežja preizkušnja v bogati tekaški karieri, z njo pa je opravil več kot odlično. Traso je pretekel v 17 urah in 24 minutah, s čimer je dosegel 8. mesto v svoji starostni kategoriji in 18. mesto absolutno.

13 resize

Trasa Ultra pušeljc traila:

Podbrdo (508 metrov nadmorske višine) - Kovce - Kobla (1498) - Črna prst (1760) - Kal - Stržišče - Obloke - Hudajužna (391) - Durnik (1152) - Porezen (1630) - Vrše - Tuškov grič (1010) - Črni vrh (1291) - Kopačnica (499) - Blegoš (1562) - Spodnja ravan - Železniki (450) - Ratitovec  (1678 ) - Dajnarska planina - Soriška planina (1306 ) - Lajnar (1549) - Kovce - Petrovo Brdo (803) - Robar - Podbrdo (508).

Renato pravi, da če želiš doseči dober rezultat na tako zahtevni preizkušnji, to predstavlja veliko trdega dela in odrekanja: "Sodelovati, premagati traso brez težav in poškodb ter priti v cilj, to je zmaga in to pomeni premagati samega sebe. To je moja notranja motivacija za udeležbo na zahtevnih preizkušnjah. Ob tem premagujem omejitve vzdržljivosti telesa in strahove. Teči in dosegati odlične rezultate mi pomeni uresničiti svoje sanje. Vsakič ko pridemo v cilj, smo vsi zmagovalci. Ko prečkam cilj, me prešine misel, da mi je uspelo uresničiti tisto, kar sem si zadal in kar je bila še pred kratkim le želja. Ko se zavem, da mi je uspelo, je to izziv in motivacija za naprej," je povedal 47-letni policist.

14 resize

S tekom se ukvarja že več kot 15 let. V tem obdobju je na različnih preizkušnjah dosegel številne izjemne rezultate. Letos se je pred trailom v Podbrdu udeležil že dveh zahtevnih tekmovanj v gorskem teku. V sosednji Italiji je v Krminu pretekel 46 kilometrov, z višinsko razliko 1.500 metrov, v  Huminu pa 52 kilometrov, z višinsko razliko 3.800 metrov. Nekaj dni po trailu v Podbrdu se je udeležil gorskega teka v Tolminu, na razdalji 15 kilometrov, konec julija pa je sodeloval na 17. gorskem teku na Grintavec, kjer je pretekel 9,8 kilometra in 2.000 višinskih metrov.

2 resize

"Zmagati pomeni premagati samega sebe," pravi Renato.


Jeseni se želi udeležiti 73-kilometrske preizkušnje na Valamar trailu na Rabcu. Vrhunec njegove športne kariere in uresničitev želja pa bo udeležba na Ultra trailu na Mont-Blanc. 160 kilometrov dolgo progo in 9.600 višinskih metrov si želi premagati v naslednjih letih.