Sorodne objave

 

Najtežja dvodnevna športna preizkušnja, 30. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial, se je zaključila s ponovno zmago moške ekipe Specialne enote Generalne policijske uprave.

Na tekmovanju se je letos pomerilo 30 ekip, od tega 22 moških, dve ženski in šest mešanih ekip aktivnih pripadnikov Policije, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje, gorski reševalci in poklicni gasilci. Že tretje leto sta se slovenskim tekmovalcem pridružili dve moški ekipi hrvaških policistov.

Tekmovalci so zbrani in čakajo na uradno odprtje dogodka.

Tekmovanje se je začelo v petek, 14. junija 2024, s slovesnim odprtjem na Bledu. Tekmovalce in organizatorja, Športno društvo Bled 92, so pozdravili predsednik organizacijskega odbora tekmovanja Matej Brajnik, župan Občine Bled Anton Mežan, generalni direktor policije mag. Senad Jušić, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. S spodbudnimi besedami in željami po uspešnem tekmovanju so pospremili tekmovalce na dvodnevno fizično in psihično izjemno zahtevno preizkušnjo moči, volje, vztrajnosti in poguma.

Tekmovalce so pozdravili vodilni v policiji in na notranjem ministrstvu ter prireditelji Brajnikovega memoriala.

Prvi dan so tekmovalci preplavali 700 metrov v Blejskem jezeru, kolesarili 36,4 kilometra od Bleda do Bohinja, se podali na 21,4 kilometra dolg gorski pohod in ponovno kolesarili 20 kilometrov do Biatlonskega centra na Pokljuki, kjer so zaključili s streljanjem v tarčo.

Tekmovanje se je nadaljevalo v soboto, 15. junija 2024, na območju Bohinja. Tekmovalci so najprej pet kilometrov tekli ob Bohinjskem jezeru, nato pet kilometrov veslali v kanujih po Bohinjskem jezeru, premagali 9,4 kilometra dolg gorski pohod in se podali na 28 kilometrsko kolesarjenje proti Bledu. Sledilo je prečenje reke Save Bohinjke in dva kilometra teka do ciljnega prostora v Ribnem, kjer so opravili še spretnostno nalogo. Med etapami tekmovanja so tekmovalci reševali še testa iz prve pomoči in splošne razgledanosti.

Najboljšim so bile podeljene medalje.

Na slovesnosti po zaključku tekmovanja je organizator najboljšim ekipam podelil pokale in nagrade. Absolutna zmagovalna ekipa je že tradicionalno Specialna enota Generalne policijske uprave s časom 10 ur in 16 minut, drugo mesto je zasedla moška ekipa Gorske reševalne službe Kranj 1 s časom 10 ur in 58 minut, tretje mesto pa moška ekipa Enota za specialno delovanje Slovenske vojske s časom 11 ur in 37 minut.

Tekmovalcem so za uspešno opravljeno preizkušnjo čestitali in želeli veliko uspeha na prihodnjih tekmovanjih predsednik organizacijskega odbora Matej Brajnik, pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Anže Rode in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

30 let Brajnikovega memoriala

Pohod razuma, volje in moči se je začel z idejo gorenjskega policista, gorskega reševalca in gornika Mitje Brajnika, ki je že leta 1993 za svoje kolege pripravil preizkus psihofizične vzdržljivosti in strokovnega znanja. Preizkus je bil že v začetku zasnovan po etapah, in sicer iz kolesarjenja, veslanja, streljanja, izpolnjevanja vprašanj iz splošne razgledanosti in prve pomoči ter poznavanja topografije in orientacije v visokogorju. Za vsako etapo so sodniki ročno merili čas, ki pa v prvih letih tekmovanja ni bil tako zelo pomemben, pomembno je bilo opraviti vse preizkuse. Na prvem tekmovanju je sodelovalo osem ekip z gorenjskih policijskih postaj. V naslednjih letih se je glede na izkušnje tekmovanje razvijalo organizacijsko in tekmovalno.

Leta 1997 je organizator pripravljal četrto tekmovanje, ko se je 10. junija 1997 na Okrešlju zgodila tragična nesreča ob usposabljanju gorskih reševalcev, v kateri je Mitja Brajnik izgubil svoje življenje. Takrat je bila sprejeta odločitev organizatorja, da se tekmovanje preimenuje v Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial. Preizkus je v naslednjih letih prerasel v tekmovanje vrhunsko fizično in psihično pripravljenih pripadnikov vseh struktur slovenskega nacionalno varnostnega sistema. Zanimanje za udeležbo je bilo vse večje. Leta 2003 sta se tekmovanja prvič udeležili tudi dve ženski ekipi iz policijskih uprav Kranj in Ljubljana. Danes je tekmovanje vrhunsko pripravljeno, udeleženci pa dosegajo izredno dobre rezultate.

Tekmovanje, ki ga organizira Športno društvo Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj, Generalno policijsko upravo, Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje, poteka v duhu prijateljstva in medsebojnega sodelovanja udeležencev.

Povezane vsebine

Športna dejavnost