Sorodne objave

 

Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije je 19. in 20. marca 2010 v Prometno-varnostnem centru Španik v Murski Soboti pripravila program za izboljšanje varnosti pri uporabi traktorjev in druge kmetijske mehanizacije. Usposabljanja, pri katerem so sodelovali tudi pomurski policisti, se je udeležilo približno 130 poslušalcev, večinoma članov strojnih krožkov iz Pomurja.

DSC 5625 1

Program je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Pri teoretičnem delu so udeležencem predstavili nekatere nevarnosti, s katerimi se lahko vozniki traktorjev in druge kmetijske mehanizacije srečajo v prometu. Izpostavili so tudi problematiko vožnje pod vplivom alkohola, ki je med vozniki kmetijske mehanizacije pogosta, ter uporabo nehomologiranih in tehnično pomanjkljivih traktorjev in priključkov.

DSC 5180 1

Praktični del usposabljanja pa je obsegal prikaz nevarnih situacij na poligonu, s katerimi se lahko srečajo v cestnem prometu ali pri delu na neprometnih površinah.

DSC 5666 1

Vozniki traktorjev in kmetijske mehanizacije z vozili večino časa upravljajo na površinah, kjer ni prometa, le približno 10 % časa so vključeni v cestni promet. Kljub temu so zaradi velikosti in počasnosti svojih vozil izstopajoč element v prometu, pogosto pa tudi povzročijo prometne nesreče.

DSC 5842 1

Statistični podatki kažejo, da so uporabniki takšnih vozil veliko bolj ogroženi pri opravljanju različnih del na neprometnih površinah kot pa v prometu. V zadnjih štirih letih je namreč v prometnih nesrečah umrl en voznik traktorja, medtem ko se je pri delu na njivah in ostalih površinah smrtno ponesrečilo kar šest.

DSC 5907 1

Pri izvedbi programa so poleg Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije in Prometno-varnostnega centra Španik sodelovali tudi policisti Policijske uprave Murska Sobota ter inštruktorji varne vožnje.