Sorodne objave

 

Ob zaključku EKO tedna v začetku junija je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Maribor, na Trgu svobode v Mariboru organiziral vzgojno-preventivno akcijo Zapelji se varno in varčno.

Akcija je bila namenjena kolesarjem, pešcem, voznikom motornih vozil, motoristom in mopedistom ter ostalim udeležencem v cestnem prometu. Namen vzgojno-preventivne akcije je bil opozoriti na posledice sodobnega prometa in predvsem na ukrepe, s katerimi je treba zaščititi udeležence v prometu, zlasti najbolj ogrožene.

DSCN2442

Obiskovalcem prireditve so ponudili zanimive in uporabne nasvete za varnejšo, udobnejšo in ekološko prijaznejšo vožnjo. Ker je cestni promet med največjimi onesnaževalci okolja, so namreč želeli udeležencem v cestnem prometu predstaviti tudi elemente varčne in varne vožnje.

DSCN2438

V okviru preventivnega dne so se na Trgu svobode s svojimi aktivnostmi poleg Policijske uprave Maribor predstavili še Avtomoto zveza Slovenije, Avtošola AMZS, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste,  Mestna redarska služba, Center nujne medicinske pomoči Maribor, Služba za promocijo zdravja, Gasilska zveza Maribor, Slovenska vojska, Zveza prijateljev mladine in drugi.

DSCN2472

Policisti PU Maribor so obiskovalcem pokazali napravo za lasersko merjenje hitrosti, alkotester, policijska motorna vozila in kolo. Policisti inštruktorji in inštruktorji vojaške policije na motorjih so se gledalcem predstavili s spretnostno vožnjo na poligonu, postavljenem na delu Svetozarevske ulice in Partizanske ceste. Zatem so se motoristi lahko še sami preizkusili v spretnostni vožnji na poligonu, policisti pa so jim svetovali in z njimi delili svoje izkušnje.

DSCN2475

Na naših cestah se je v zadnjih letih povečalo število enoslednih motornih vozil, zaradi česar imajo vozniki teh vozil čedalje večjo vlogo in bistveno prispevajo k varnosti v cestnem prometu. Obenem pa ne gre prezreti obnašanja in ravnanja drugih udeležencev do voznikov enoslednih motornih vozil. Vozniki enoslednih motornih vozil so zato med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu.