Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Ljubljana smo danes, 21. junija 2010, predstavili podrobnosti petkovega umora dveh oseb na Ižanski cesti v Ljubljani. Osumljenca, 44-letnega kitajskega državljana, čigar motiv za to dejanje naj bi bilo maščevanje svojima delodajalcema, smo policisti prijeli še istega dne.

Kot je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije mag. Branko Japelj, je bil ljubljanski operativno-komunikacijski center v petek, 18. junija 2010, okoli 10.30 obveščen, da sta bili v stanovanjski hiši na Ižanski cesti najdeni dve mrtvi osebi. Na kraj so bili takoj poslani reševalci službe nujne medicinske pomoči, ki so potrdili smrt dveh oseb in ugotovili, da sta bili umorjeni.

Ogled kraja kaznivega dejanja je nato skupaj s kriminalisti in policisti PU Ljubljana opravila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani odredila tudi sodno obdukcijo dveh državljanov Kitajske, zakoncev, in sicer 46-letnega moškega in 45-letne ženske. Obdukcija je pokazala, da jima je storilec povzročil obsežne poškodbe glave in prsnega koša, kar je tudi povzročilo njuno smrt, ki pa ni bila takojšnja. Ogleda kraja kaznivega dejanja se je udeležila tudi okrožna državna tožilka.

Z ogledom kraja dejanja, sodno obdukcijo ter zbiranjem obvestil in drugimi kriminalističnimi ukrepi smo odkrili osumljenca, 44-letnega državljana Kitajske, sicer sorodnika umorjene ženske. Še istega dne popoldne smo mu odvzeli prostost, včeraj, 20. junija, pa ga skupaj s kazensko ovadbo za dve kaznivi dejanji umora na grozovit način in iz maščevalnosti (po členu 116/I in IV Kazenskega zakonika RS) privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor.

Osumljenec je v noči na 18. junij splezal na balkon obeh žrtev, vlomil v njuno stanovanje ter ju - speča - v njuni spalnici večkrat in brezčutno z motiko udaril po glavi in prsnem košu, in sicer tako z ostrim kot topim delom motike, s čimer jima je povzročil trpljenje, saj sta bila še živa, ko je zapustil kraj dejanja. Odšel je po drugi poti, kar skozi vhodna vrata, ki jih je zaklenil in s sabo odnesel ključ. Osumljenec se je po umoru preoblekel in skril oblačila ter motiko. Oboje smo kasneje, s pregledom okolice kaznivega dejanja, tudi našli in ugotovili, da je na oblačilih in sredstvu storitve DNK tako obeh žrtev kot osumljenca.

Z zbiranjem obvestil smo policisti še ugotovili, da je bil osumljenčev motiv za umor maščevanje zaradi slabih življenjskih razmer, v katerih se je znašel s svojo družino. Osumljenec je bil namreč še do pred kratkim delal pri umorjenih zakoncih, ko pa so se zaradi izplačila plače med sabo sprli, sta bila osumljenec in njegova žena odpuščena iz službe.