Sorodne objave

 

Koprski kriminalisti so zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper osumljence, ki so odjemalcem preprodajali prepovedani drogi heroin in kokain. Združba je skrbela za nabavo prepovedanih drog in distribucijo oz. preprodajo slovenskim in italijanskim odjemalcem.

Kriminalistična preiskava je stekla aprila 2017 na podlagi informacij, pridobljenih z operativnim delom koprske policije, in izmenjave podatkov z italijanskimi varnostnimi organi.Že ob začetku preiskave so bili identificirani posamezni storilci, državljani Slovenije, ki so vsakodnevno izvrševali preprodajo prepovedanih drog. Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so bila od pristojnega državnega tožilstva in sodišča pridobljena dovoljenja za uporabo t. i. prikritih preiskovalnih ukrepov. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je kriminalna združba z območja Kopra oskrbovala najmanj 21 italijanskih odjemalcev, ki so povečini kupljeno prepovedano drogo preprodajali na območju Trsta v Italiji. Samo za enega izmed italijanskih odjemalcev je bilo ugotovljeno, da je v obdobju od meseca maja do avgusta 2017 od osumljenih kupil več kot kilogram heroina in okoli 140 gramov kokaina. V času trajanja preiskave je koprskim kriminalistom v številnih primerih uspelo zaseči prepovedani drogi heroin in kokain od odjemalcev, ki so drogi kupovali od identificirane združbe, ki je delovala predvsem na območju koprske občine.

Droga3

V preiskavi je bilo identificiranih skupno 11 osumljencev, ki so izvrševali kazniva dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog. 39-letni osumljenec z območja Kranjske Gore je skrbel za nakup večjih količin prepovedanih drog in za dobavo osumljenim z obalnega območja. Na obalnem območju so štirje državljani Slovenije in en državljan Bosne in Hercegovine skrbeli za preprodajo prepovedanih drog, pet državljanov Italije pa za distribucijo le-teh na območju Italije. Zoper 11 osumljencev so bile v zvezi s tem na okrožno državno tožilstvo podane kazenske ovadbe, zaradi utemeljenega suma storitve skupno 43 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika. Kaznivih dejanj so osumljeni:

  • 49-letnik z območja Kopra,
  • 54-letnica z območja Kopra,
  • 28-letnik z območja Kopra,
  • 38-letnik z območja Kopra, sicer državljan BiH,
  • 39-letnik z območja Kranjske Gore oz. okolice Ljubljane,
  • 45-letnik z območja Kopra,
  • 51-letnik z območja Trsta,
  • 46-letnik z območja Trsta,
  • 26-letnik z območja Trsta,
  • 20-letnica z območja Trsta in
  • 28-letnik z območja Trsta.

Preiskava je bila zaključena 26. marca 2018 s prijetjem in pridržanjem šestih (6) osumljencev. Glavni osumljenec kriminalne združbe, 39-letnik z območja Kranjske Gore, je bil prijet na območju Svetega Antona pri Kopru v času, ko je čakal na plačilo za prepovedano drogo, ki jo je prav tega dne dobavil osumljencu z območja slovenske obale. Ostali osumljenci so bili prijeti na naslovih svojih bivališč.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s policisti iz drugih policijskih uprav opravili 5 preiskav bivališč osumljenih na območja Kopra, Kranjske Gore in Vrhnike, preiskavo 5-ih vozil, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj in preiskavo enega bančnega sefa v banki v Avstriji, ki so jo na podlagi zaprosila za mednarodno pravno pomoč opravili Avstrijski varnostni organi.

Revolver

V zaključni fazi preiskave je bilo za prijetja osumljenih in izvedbe hišnih preiskav angažiranih okoli 100 kriminalistov in policistov policijskih uprav Koper, Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota in kriminalistov ter policistov Generalne policijske uprave ter Specialne enote.

Od šestih prijetih osumljencev, so bili trije osumljenci 28. marca 2018 privedeni na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru. Istega dne je bil zoper 54-letno osumljenko in 39-letnega osumljenca odrejen sodni pripor, za 49-letnega osumljenca pa sodno pridržanje zaradi izvedbe zaslišanja naslednjega dne. Že naslednji dan, 29. marca 2018 je bil odrejen sodni pripor tudi zoper tega osumljenca. Vsi priprti osumljenci so državljani Slovenije.

Koprski kriminalisti so med kriminalistično preiskavo skupno zasegli:

  • 405 gramov heroina
  • 954 gramov kokaina
  • nekaj gramov konoplje in hašiša
  • revolver znamke L.Gasser Wien S. Marke, kalibra 9 mm
  • gotovina v znesku 5.700 eur in 17.000 švicarskih frankov
  • motorno kolo znamke Suzuki, za katerega je bilo ugotovljeno, da je bilo ukradeno na območju Italije
  • več naprav za komuniciranje;

Kriminalistična preiskava obravnavane zadeve pa še ni zaključena. Nadaljujejo se aktivnosti za ugotavitev izvora prodajanih prepovedanih drog in finančna preiskava zoper osumljence, z namenom celovite ugotovitve protipravno pridobljene premoženjske koristi in odvzema le-te. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora od 1 do 15 let zapora.