Sorodne objave

 

Združenje Sever in Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje sta 1. decembra v Delavskem domu v Trbovljah pripravila osrednjo slovesnost ob spominskem dnevu združenja in 21. obletnici akcije Sever.

 DSC0085.NEF

Sprejemu svojcev padlih in ranjenih policistov v vojni za osamosvojitev Slovenije je sledila proslava, ki se je začela s slovesnim prihodom praporščakov in igranjem himne.

 DSC0099.NEF

Udeležence je pozdravil Jože Mencin, podpredsednik Združenja Sever. Slavnostni govornik pa je bil generalni direktor policije Janko Goršek, ki je med drugim dejal: "Boj za slovensko osamosvojitev je prepreden z izjemnimi dogodki. Eden pomembnejših, ki je pustil pečat na pročelju naše zgodovine, je bila zagotovo akcija Sever. Napovedani "miting resnice" je bil še zadnji poizkus, da bi preprečili uresničitev slovenskih sanj. Predstavljal je grožnjo vrednotam, za katerimi smo trdno stali, in visoko varnostno tveganje za državljane Slovenije. /…/ Akcija Sever je bila neprecenljiva operativna izkušnja za dogodke, ki so se zvrstili kasneje. Hkrati pa je postala neusahljiv vir zgodovinskih spominov, navdiha in optimizma. V letih 1990 in 1991, v dneh strahu in negotovosti, je bila milica oborožena varnostna sila, na katero smo se v ključnih trenutkih lahko zanesli. Vanjo smo položili vse svoje upe in hrepenenje po svetlejši prihodnosti."


Govor generalnega direktorja policije (velja govorjena beseda) 


V kulturnem delu programa je nastopil Policijski orkester.

 DSC0154.NEF

Prvi december je za spominski dan Združenja Sever izbran v spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer ter zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.