Sorodne objave

 

Evropska zveza prometnih policij - TISPOL v okviru projekta Lifesaver izvaja seminarje, konference in mednarodne izmenjave policistov. Trenutno so v Sloveniji štirje romunski policisti, ki so danes, 19. oktobra 2010, opazovali slovenske prometne policiste med kontrolo tovornih vozil na avtocesti Novo mesto - Ljubljana.

skupinska

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivana Kapuna (mp3) 

IMG 5787

IMG_5737

 Na cestninski postaji Dob na avtocesti Novo mesto - Ljubljana so lahko prisostvovali delu policistov pri kontroli tovornih vozil, tj. pri preverjanju tehnične brezhibnosti, časa vožnje in morebitnih nepravilnosti v zvezi s tahografi, teže vozil in pritrditve tovora.

IMG_5773

Romunski policist na obisku pri slovenski policiji

 

Romunski policist Stefan Radu (na fotografiji) je ob tej priložnosti povedal, da je nad delom slovenskih kolegov navdušen: »Vidim, da vam pri nadzoru tovornega prometa pomagajo še druge institucije. Pri nas policisti preverjamo le diagrame, tahografe, ne pa tudi teže vozil. Vi pa merite tudi, ali so tovornjaki preobloženi.« Dejal je še, da so se med obiskom v Sloveniji naučili, kako se da promet še bolje nadzorovati in preprečiti nesreče. »V Romuniji nimamo toliko avtocest oziroma se te zdaj gradijo, imamo pa žal ogromno žrtev prometnih nesreč, prav tako imamo problem z zakonodajo. Tukajšnji zakoni so veliko bolj strogi kot naši. Slovenski kolegi pa so tudi zelo prijazni,« je še dejal.

IMG 5782

 Poleg dela prometnih policistov so spremljali tudi delo policistov iz postaje za izravnalne ukrepe, ki v notranjosti države ukrepajo  s področja mejnih zadev in tujcev.

IMG 5745

 Namen takšnega sodelovanja sta izmenjava izkušenj in dobrih praks ter seznanitev z opremo in načinom dela. Romunski policisti pri postopkih slovenskih kolegov sodelujejo kot opazovalci.

IMG_5821

 Jutri jim bodo gostitelji podrobno predstavili delo Specializirane enote za nadzor prometa in eno od postaj prometne policije, obenem pa tudi opremo: merilnike hitrosti, alkoskope ipd.

IMG 5786

 Pomočnik vodje Specializirane enote za nadzor prometa Robi Javoršek (na fotografiji) pa je ob koncu delovnega dne povedal, da so gostje pohvalili tudi slovenske ceste, predvsem naš avtocestni križ, ki so ga imeli priložnost videti.

 

Tako kot so na izmenjavo k nam prišli policisti iz Romunije, tako tudi slovenska policija pošilja na izmenjavo v tujino svoje policiste. Ti so bili letos že v Nemčiji, Veliki Britaniji in Italiji, trenutno pa jih je šest na izmenjavi na Nizozemskem.

TISPOL je danes vodilna organizacija, ki povezuje vse prometne policije znotraj Evropske unije. Slovenija v organizaciji deluje vse od njenega začetka. Sodelovali smo tako pri vzpostavljanju organizacijske strukture kot pri organizaciji prvih obsežnejših aktivnosti, tako da danes polnopravno sodelujemo v TISPOL-ovih projektih in pri oblikovanju njegove politike. Povezanost evropskih prometnih policij je za slovensko policijo predvsem neizčrpen vir informacij in dobrih rešitev na področju policijskega zagotavljanja varnosti cestnega prometa.

TISPOL za evropske prometne policije organizira tudi številne mednarodne seminarje o prometni varnosti. Seminar v okviru projekta Lifesaver se bo začel jutri, 20. oktobra 2010, in bo potekal na Bledu, udeležili pa se ga bodo slovenski prometni policisti in vrhunski prometni strokovnjaki iz Belgije, Anglije, Danske in Nemčije.