Sorodne objave

 

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam izsiljevalski virus zaklene vse dokumente, odpove disk računalnika ali vam ukradejo pametni telefon? V vseh primerih lahko ostanete brez pomembnih podatkov. Ob 31. marcu, svetovnem dnevu varnostnega kopiranja, se tudi policisti pridružujemo opozorilom nacionalnega odzivnega centra SI-CERT-a in vas pozivamo, da še danes poskrbite za backup svojih najpomembnejših podatkov.

Opozarjamo, da ste lahko tarča izsiljevalskih virusov tako posamezniki kot podjetja! Izsiljevalski virusi, ki zašifrirajo vse dokumente na računalniku in nato zahtevajo plačilo odkupnine, so v zadnjih letih postali zelo resna težava na področju računalniške varnosti. Število žrtev tovrstnih napadov skokovito narašča. Računalniški kriminalci ne izbirajo in pogosto poskušajo doseči čim več žrtev in si zagotoviti čim večji dobiček. Po podatkih SI-CERT-a so bili izsiljevalski virusi v letu 2016 zagotovo grožnja številka ena. V lanskem letu so v nacionalnem odzivnem centru prejeli čez 500 prijav, kar je več kot dvakrat toliko, kot leto prej. Okužene so bile številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.

Kako se lahko okužite z izsiljevalskim virusom? Izsiljevalski virusi se večinoma širijo prek okuženih priponk v elektronski pošti. Ko jih odprete, se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku. Če nimate varnostne koije dokumentov, boste za njihovo povrnitev morali izsiljevalcem plačati okoli tisoč evrov! Plačilo zahtevajo v valuti Bitcoin, kar je že samo po sebi dovolj zakomplicirano, pa še ključ za dešifriranje, če vam ga pošljejo, ne deluje vedno tako, kot bi moral ...

Več o izsiljevalskih virusih na spletni strani policije: Pozor, izsiljevalski virusi!

Več o tej problematiki in svetovnem dnevu varnostnega kopiranja v SI-CERT-ovem sporočilu za javnost: Naredite backup. Danes!

Več o možnostih odšifriranja datotek, ki jih je zaklenil izsiljevalski virus: Izsiljevalski virusi - odšifrirajte svoje datoteke

Izsiljevalski virusi in backup