Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notraje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta danes, 21. decembra 2015, v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost, ki so jih prejeli dva občana, policistka in 14 policistov.

01 IMG 0256

Medalje policije za požrtvovalnost so prejeli:

Peter Pekolj, PU Koper
Boštjan Perko, PU Kranj
Branko Korošec, PU Kranj
Martin Koller, avstrijski državljan
Damir Guberinić in Elidijan Hodžić, PU Kranj
Marko Kaluder, PU Ljubljana
Željko Cvijanović in Dejan Tašner, PU Ljubljana
Jure Gantar in Gregor Ker, PU Maribor
Polona Benedik Matko, PU Kranj


Medalje policije za hrabrost so prejeli:

Janko Rant, PU Kranj
Zlatko Kozovinc, občan, in Jani Boršič, PU Celje
Vedran Petrović in Janez Pikl, PU Celje

19 IMG 0345

Koprski kandidat za policista NDM Peter Pekolj je v zadnjem hipu pred samomorom rešil žensko, ki je visela z balkona v 4. nadstropju stanovanjskega bloka. Da jo je lahko zgrabil, se je moral s celim telesom nagniti čez ograjo, pri čemer pa bi lahko padel tudi sam.

Vodja policijskega okoliša na PP Kranj Boštjan Perko je pomagal pri oživljanju starejšega domačina, ki je negibno ležal na ulici in ni več dihal. Nekaj občanov je poskusilo z masažo srca, sam pa je pohitel v bližnji gasilski dom po defibrilator, s katerim so moškemu nato rešili življenje.

06 IMG 0274

Vodja policijskega okoliša na PP Škofja Loka Branko Korošec je med patruljiranjem ob reki Sori opazil prazen invalidski voziček, ob bližnjem potoku pa njegovega lastnika, ki je ležal že do pasu v blatu. Ker je bil možakar pretežek, da bi mu lahko sam pomagal, je za pomoč prosil stanovalca bližnje hiše. Skupaj sta invalida, ki se je iz minute v minute bolj pogrezal, naposled uspela izvleči iz blata.

Ko so policisti PU Kranj spomladi sprožili iskanje pogrešanega jadralnega zmajarja, jim je pomoč ponudil avstrijski državljan Martin Koller in s svojim žirokopterjem odletel v pregled kritičnega območja med Stolom in Golico, čeprav so bile razmere za letenje izredno zahtevne. Še isti dan je sporočil točne podatke o lokaciji pogrešanega, ki ga je našel mrtvega v Karavankah.

11 IMG 0292

Policista na PP Kranj Elidijan Hodžić in Damir Guberinić sta julija iz razgretega avtomobila, parkiranega na vročem soncu pred trgovskim centrom, rešila majhnega, že povsem dehidriranega in življenjsko ogroženega otroka, ki je bil zaklenjen v vozilo in je že izgubljal zavest.

Pomočnik komandirja na PP Zagorje ob Savi Marko Kaluder je v svojem prostem času v Trbovljah pomagal starejšemu občanu, ki je doživel epileptični napad. Brez oklevanja je priskočil, ga namestil v položaj za nezavestnega in pravilno izvedel še vse ostale nujne ukrepe, s katerimi je ga je do prihoda reševalcev zavaroval pred samopoškodovanjem.

12 IMG 0301

Policista PP Ljubljana Center Željko Cvijanović in Dejan Tašner sta pomagala moškemu, ki je nenadoma izgubil zavest. Izvlekla sta ga iz avtomobila, parkiranega pred postajo, in ga nemudoma začela oživljati. Ko so prispeli reševalci, pa sta jim pomagala pri oživljanju z defribilatorjem. Po približno 45 minutah in ob znatni pomoči obeh policistov jim je moškega, ki mu je zastalo srce, uspelo spraviti k zavesti.

Policista kriminalista na PP Maribor II Jure Gantar in Gregor sta v zadnjem trenutku rešila življenje moškemu, ki je želel narediti samomor. Opazila sta prižgan parkiran avtomobil, v katerega je bila iz izpušne cevi speljana plastična cev, v vozilu pa je negibno ležal moški. Nemudoma sta ga potegnila iz avta, nato pa ga uspela spraviti k zavesti.

14 IMG 0316

Ko je občanu reka Sora junija odnesla terensko vozilo, sta posredovala policista PP Škofja Loka Janko Rant in Polona Benedik Matko. V avtu sta bila voznik in dva otroka, voda pa je segala že do polovice vozila. Rant je skočil v vodo in skupaj z dvema občanoma nanj privezal »gurtno«, ki so jo na bregu držali policistka Benedik Matkova in nekaj drugih občanov. Tako avta ni odneslo naprej in policist je lahko na varno odnesel najprej otroka, nato pa je na kopno pomagal še vozniku.

Zlatko Kozovinc, občan iz Celja, in Jani Boršić, policist NDM na PP Šmarje pri Jelšah, sta maja letos iz potapljajočega se avtomobila v Šmartinskem jezeru junaško rešila invalidnega voznika, ki brez njune pomoči ne bi preživel.

16 IMG 0330

Policista na PP Celje Vedran Petrovič in Janez Pikl sta oktobra letos izvedla hitro in taktično strokovno evakuacijo stanovalcev iz gorečega bloka v Celju. Omogočila sta jim varen izhod in preprečila morebitne tragične posledice požara.