Sorodne objave

 

Ker smo v slovenski policiji letos prejeli že okoli deset prijav spletnega izsiljevanja z intimnimi fotografijami in posnetki, kjer so oškodovanci večinoma mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih, smo v sodelovanju z nacionalnim odzivnim centrom SI-CERT objavili več preventivnih nasvetov pred tovrstnimi zlorabami na internetu.

Predvsem opozarjamo vse uporabnike interneta, naj dobro zaščitijo svojo zasebnost in pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislijo. Raje naj ne objavljajo in nikomur ne pošiljajo svojih intimnih fotografij ali posnetkov. Svetujemo jim, naj bodo pozorni pri dodajanju novih prijateljev na družabnem omrežju in naj ne privolijo v slačenje med pogovorom z neznanci prek Skypa ali drugih omrežij.

Če je že prišlo do groženj, uporabnikom svetujemo, naj izsiljevalcem ne nakazujejo denarja in naj ne nasedajo njihovim obljubam, da bodo sporne posnetke po plačilu izbrisali. Namesto tega je priporočljivo ustaviti komunikacijo in blokirati vse neželene stike, saj se le tako lahko prekine začarani krog izsiljevanja. Profil izsiljevalca naj prijavijo tudi upravljavcu družabnih omrežij ali mikroblogerskih platform. Navodila, kako to storiti, lahko uporabniki najdejo na povezavi: Odženite Facebook prevaranta!

Če torej postanejo žrtev izsiljevanja, naj uporabniki takoj poiščejo pomoč staršev, sorodnikov, prijateljev, pedagogov ... Svetujemo tudi, naj izsiljevanje prijavijo policiji, saj gre za kaznivo dejanje. Za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se lahko obrnejo na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Več nasvetov: Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

 

Dodatne informacije: SI-CERT, nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, Varni na internetu, projekt SI-CERT-a