Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sta danes, 9. decembra 2009, šestim policistom in trem občanom podelila medalje policije za požrtvovalnost.

skupinska

ministrica in gdp

V svojem nagovoru ob podelitvi je generalni direktor policije Janko Goršek prejemnikom priznanj dejal:

"Policisti in policistke opravljate zelo zahtevno delo, pri čemer se srečujete z različnimi primeri in situacijami. Deležni ste tako pohval kot tudi graj, pa čeprav v večini primerov niste pravi naslovnik. Potruditi se moramo, da strokovnon opravljeno delo policistov ne bo prezrto. Opravljate tudi zelo plemenito delo, pri katerem vas vodita zakonitost in strokovnost z upoštevanjem človekovih svoboščin in pravic.

Dostojanstvo in veličina človeka se navadno pokažeta prav v njegovih dejanjih, v izbiri prave poti in vztrajnosti, da nikoli ne izgubi upanja. V najtežjih trenutkih, ko strokovno znanje in izkušnje opravijo le polovico svojega dela, je zato v prvi vrsti treba znati biti človek. To pa je včasih veliko težje, kot se sliši.

Dobri delovni rezultati me navdajajo z optimizmom. Z njimi smo upravičili zaupanje, ki nam ga občani izkazujejo v pričakovanju, da bomo svoje delo dobro opravili. Hkrati s takšnimi uspehi krepimo ugled slovenske policije. Predvsem pa takšni rezultati pozitivno vplivajo na kolektivno zavest v policiji in dvigajo motivacijo za nadaljnje delo. V teh negotovih časih jo vsekakor potrebujemo.

Poslanstvo policije se izraža tudi v vrednoti, kot je zapisana v kodeksu policijske etike, da smo pogumni in odločni tudi takrat, kadar je ogroženo življenje."

orkester Medalje policije za požrtvovalnost, ki so jo izkazali pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, so prejeli:

  • policista Aleš Oprešnik in Benjamin Vogrinec iz Policijske postaje Slovenska Bistrica, ker sta z nesebičnim ravnanjem rešila življenje občanu, ujetemu v goreč avtomobil

opresnik ali vogrinec

Policista Aleš Oprešnik in Benjamin Vogrinec sta bila 16. septembra 2009 obveščena, da po voznik osebnega avtomobila vijuga po cesti, nato pa pri Pragerskem na glavni cesti opazila močan dim. Zapeljala sta do avtomobila, ki je trčil v odbojno ograjo in iz katerega se je močno kadilo, pod pokrovom motorja pa gorelo. V gorečem avtomobilu je bil starejši moški, ki se ni odzival. Policist Benjamin Vogrinec je zato razbil steklo in odprl vrata, policist Aleš Oprešnik je odpel varnostni pas na voznikovem sedežu, nato pa sta občana potegnila iz avtomobila, ga odnesla na varno in postavila v položaj za nezavestne. Eden od njiju je z gasilnim aparatom poskušal pogasiti ogenj, drugi pa je ostal pri občanu, dokler niso na kraj prispeli reševalci.

  • kriminalist Ivan Imperl iz Sektorja kriminalistične policije na PU Krško, ker je s prisebnim in požrtvovalnim ravnanjem občanu rešil življenje in obenem preprečil prometno nesrečo, ko je občanovo vozilo začelo nenadzorovano lezti v križišče

ivan_imperl

Kriminalist Ivan Imperl je 16. maja 2009 v Krškem peljal skozi semaforizirano križišče, ko je  opazil stoječ osebni avtomobil. Za volanom je bil starejši moški, ki ga je sopotnica trepljala po obrazu. Kriminalist je predvideval, da moški potrebuje pomoč, zato je - čeprav je bil tisti dan službe prost - svoje vozilo nemudoma obrnil. Njun avtomobil, ki je počasi lezel v križišče, je z ročno zavoro ustavil, pri tem pa opazil, da se voznik ne odziva in da je v mišičnem krču. Od sopotnice je izvedel, da je moški sladkorni bolnik, ki mu je padla raven sladkorja v krvi. Imperl je o tem nemudoma obvestil Operativno-komunikacijski center PU Krško, ta pa zdravstveni dom, a so bile vse reševalne ekipe z zdravniki zasedene, zato je OKC na kraj poslal policijsko patruljo. Kriminalist, pomagaIa mu je policistka iz patrulje, je moškega nato premaknil na sopotnikov sedež, zatem pa so ga v spremstvu policijskega vozila odpeljali v zdravstveni dom. Po zbranih podatkih so občana pripeljali v zadnjem trenutku, saj bi brez ustrezne pomoči kmalu padel v komo in skoraj zagotovo umrl.

  • policista Boštjan Kastigar in Boštjan Jernejčič iz PP Trebnje, ker sta svojim dejanjem pokazala izjemen občutek za sočloveka, saj sta klub intervenciji zaradi kršitve zaznala njegovo stisko, se vrnila na kraj, mu požrtvovalno nudila prvo pomoč in mu rešila življenje

kastigar

jernejcic

Na Policijski postaji Trebnje je 24. oktobra 2009 pomoč poiskala občanka, ki si zaradi strahu pred zakonskim partnerjem ni upala domov. Policista Boštjan Kastigar in Boštjan Jernejčič sta odšla na dom prijaviteljice in se pogovorila z njenim možem. Po tem je občanka z otrokoma odšla k sorodnikom, mož, navidez pomirjen, pa je policistoma zatrdil, da bo neurejene družinske razmere poskušal rešiti v naslednjih dneh, in zagotovil, da gre na nočni počitek. Ker sta policista ob svojem odhodu zaznala nihanje v razpoloženju moškega, sta se po desetih minutah vrnila na kraj. Opazila sta odprta vhodna vrata stanovanjske hiše, na njune klice pa se nihče ni odzival. Zaradi sumljivih okoliščin sta vstopila v hišo, kjer sta našla moškega, ki je bil obešen za kljuko vrat in ni kazal znakov življenja. Nemudoma sta ga snela in pričela z oživljanjem. Oživljala sta ga, dokler ni začel dihati, in mu pomagala do prihoda zdravnika.
 

  • občani Viktor Žerak, Jožef Trafela in Edvard Trafela, ker so s svojim nesebičnim dejanjem, s katerim so nevarnosti izpostavili tudi svoje življenje, rešili življenje udeležencu v prometni nesreči

IMG 1050

IMG 1056

25. avgusta 2009 je občan obvestil Operativno-komunikacijski center PU Maribor, da je voznik osebnega avtomobila prebil ograjo mostu in z vozilom padel v reko Rogatnico. Istočasno se je v neposredni bližini prometne nesreče kot sopotnik v avtomobilu peljal Viktor Žerak, ki je opazil nesrečo. Nemudoma je izstopil iz avtomobila in skočil v reko, v kateri je bil osebni avtomobil obrnjen na streho, voda pa je segala že čez polovico vozila. Z roko je pretipal notranjost avtomobila, a oseb v njem ni našel. V tem času je v reko skočil tudi občan Edvard Trafela. Skupaj sta odprla sprednja sopotnikova vrata, pretipala notranjost vozila in na voznikovem sedežu zaznala negibno osebo. Kljub večkratnim poizkusom nista mogla odpeti varnostnega pasu. Takrat je v reko skočil tudi Jožef Trafela in dal Edvardu Trafeli žepni nož, da je lahko prerezal varnostni pas. Nezavestnega občana so tako rešili iz avtomobila in potegnili na kopno. Ni kazal znakov življenja, zato ga je Edvard Trafela začel oživljati, dokler se nezavestni voznik ni zavedel in samostojno zadihal. Brez pomoči požrtvovalnih občanov bi se ponesrečeni voznik zagotovo utopil.

  • policist kriminalist Franc Čerpnjak iz PP Murska Sobota, ker je s svojo požrtvovalnostjo in prisebnim ravnanjem ostareli občanki, ujeti v gorečo hišo, rešil življenje

franc cerpnjak

V Murski Soboti je 13. novembra 2009 zagorela stanovanjska hiša. Napotitev policistov na kraj je po zvezi slišal tudi policist kriminalist Franc Čerpnjak in se samoiniciativno ? ker je bil ravno v bližini ? takoj zapeljal na kraj požara. Ogenj se je iz hiše že širil na streho, sosed, ki je stal ob hiši, pa je pri delno odprtem oknu klical v notranjost. V goreči hiši je bila namreč starejša ženska, ki se zaradi slabosti, dima in starosti sama ni mogla rešiti oz. splezati ven. Policist Čerpnjak je ocenil, da je ženska v smrtni nevarnosti, zato je soseda prosil, naj mu pomaga, nato pa sta žensko za roke in oblačila potegnila skozi okno na pločnik. Policist jo je zatem dvignil in odnesel v službeno vozilo, saj je bilo tik ob goreči hiši prenevarno. Ker je ženska tožila za bolečinami v prsnem košu in je težko dihala, je policist zaprosil OKC za reševalno vozilo. Nato pa je zaprosil za še eno reševalno vozilo, saj je z dvorišča prišel še eden od stanovalcev, ki je bil opečen po obrazu. V tem času pa so na kraj že prispeli tudi drugi policisti, gasilci in reševalci, ki so oba stanovalca odpeljali v bolnišnico.

Sicer pa je policist Čerpnjak v svoji poklicni karieri obravnaval že več podobnih primerov: pred desetimi leti je rešil moškega, ki se je utapljal v požarni jami, in ga z umetnim dihanjem ohranil pri življenju do prihoda reševalcev; s kolegom policistom sta zaustavila vlak in moškega, ki je želel storiti samomor, potegnila s tirov; v zadnjem trenutku je našel pogrešano dekle, ki se je skrila in si prerezala žile, idr.