Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger in državna sekretarka Barbara Brezigar sta se v soboto, 17. novembra 2012, v Mestni hiši v Ljubljani udeležila prireditve od svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Isti večer pa sta se prireditve na prostem v Celju udeležila namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk in direktor Policijske uprave Celje Jože Senica. Vsi so simbolično prižgali svečke miru.

S simboličnim prižiganjem svečk smo se v soboto spomnili vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah. Že eno samo izgubljeno življenje je preveč, kaj šele 119, ki jih je letos umrlo na slovenskih cestah, in še več kot 740, ki se jih je zelo hudo poškodovalo, da ne naštevamo množice drugih, ki so jo odnesli zgolj z blažjimi poškodbami. A za to suhoparno statistiko, ki se marsikoga sploh ne dotakne več, se skriva toliko gorja, toliko tragičnih življenjskih zgodb, da si je to včasih kar težko predstavljati, je dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger.

7"Verjemite mi, za policista skoraj ni težje in bolj stresne dolžnosti od te, da mora bližnjim sporočiti tragično novico. Tudi na odprte rane, kri na asfaltu, zveriženo pločevino se policisti nikoli ne morejo povsem navaditi, kajti to so resnično grdi in pretresljivi prizori. /…/ Policisti imajo zato že nekaj let na voljo pomoč, ki jim jo lahko za premagovanje stresa v takšnih primerih nudijo naši psihologi. Si pa močno želimo, da bi lahko bolje pomagali tudi samim žrtvam prometnih nesreč oziroma svojcem umrlih. Poteka dogodkov na žalost ne moremo zavrteti nazaj /…/ Lahko pa jim vsaj poskušamo ublažiti stisko zaradi izgube ter jim pomagati pri obvladovanju te travmatične izkušnje. V tem trenutku tako že potekajo aktivnosti za drugačen način dela policistov z žrtvami prometnih nesreč. /…/

Iskreno si želim, da do grozljivih prometnih nesreč na naših cestah sploh ne bi več prihajalo. Verjamem, da bomo nekega dne dočakali dan, ko na slovenskih cestah ne bo več voznikov, ki bi s svojim neodgovornim, neprevidnim ravnanjem izzivali svojo usodo in usodo drugih. Dan, ko ne bo več tragičnih zgodb, osebnih in družinskih tragedij. Dan, ko policistom sredi noči ne bo več treba pozvoniti na vrata in svojcev obveščati o izgubi njihovih najbližjih. Je to res preveč utopično pričakovati?" je nagovor sklenil Veniger.

Za slovensko policijo je zagotavljanje varnosti v cestnem prometu ena največjih prioritet dela. To je zelo odgovorna in zahtevna naloga, ki jo opravljamo z vsemi razpoložljivimi silami in ukrepi, tako preventivnimi kot represivnimi.



Medtem ko je v Ljubljani prireditev potekala v občinski dvorani, je bila svečanost v Celju v križišču Levstikove, Stanetove in Vrunčeve ulice, kjer so lani postavili spominsko obeležje, tj. večno lučko v spomin in opomin na vse žrtve prometnih nesreč v preteklosti in v prihodnosti.

IMG 1961

Zbrane je nagovoril tudi direktor Policijske uprave Celje Jože Senica: "Smrt ali poškodba v prometni nesreči je nadvse travmatičen dogodek, ki zaznamuje za vse življenje. Zaznamuje udeležence prometne nesreče, njihove svojce in tudi povzročitelje. Huda oziroma najhujša prometna nesreča pomeni za vsakega od njih popoln preobrat vsakdanjega življenja. Zavedamo se, da takšna obeleževanja znova in znova odpirajo nikoli zaceljene rane in prebujajo občutke, ki jih želijo pozabiti, ter boleče spomine. Hkrati pa so tovrstna srečanja glasen in največji opomin vsem udeležencem v cestnem prometu, da ima lahko izzivanje usode z nepremišljenim ravnanjem v prometu kaj hitro hude, celo nepovratne posledice. Zavedajmo se odgovornosti; odgovornosti za svoje življenje in za življenja drugih. /…/

IMG 1953

Policisti se bomo tudi v prihodnje po najboljših močeh trudili s cest spraviti voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola. Iskreno pa želimo, da nam bo v sodelovanju z drugimi institucijami uspelo udeležencem cestnega prometa v zavest vcepiti dejstvo, da alkohol ne sodi v promet," je dejal Senica. Poudaril je še, da se moramo zavedati, da skrb za varnost ni dolžnost zgolj policije. Prometna varnost je stvar vseh nas - najprej vsakega posebej, nato pa še vseh skupaj! Le skupaj lahko dvignemo vozniško kulturo naših državljanov, le skupaj lahko zmanjšamo število mrtvih na slovenskih cestah.

Policisti zato vsem udeležencem v prometu toplo polagamo na srce: dosledno upoštevajte cestnoprometna pravila. Vozite le trezni in po omejitvah! Te so tu zaradi vaše in naše varnosti.


*********

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 na podlagi resolucije Združenih narodov imenovala tretjo nedeljo v novembru za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ta dan povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive. Je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.