Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa, smo predstavili akcijo za večjo varnost pešcev Bodi preViden, ki bo potekala med 1. in 14. oktobrom 2012. V akciji bo med 1. in 7. oktobrom sodelovala tudi Policija.

IMG 9716

Novinarske konference so se udeležili (z leve): predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Karl Seme, predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa Mateja Markl, vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun in predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Tržič Aneta Lavtar. 

IMG 9662

Zvočni posnetek izjave Mateje Markl (mp3) 

IMG 9671Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna (mp3) 

IMG 9713

Zvočni posnetek izjave Karla Semeta (mp3) 

IMG 9719

Zvočni posnetek izjave Anete Lavtar (mp3) 


Akcija Bodi preViden, ki tokrat poteka pod sloganom Posveti mi pozornost, ima predvsem dva cilja:

  • zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ter zmanjšati težo posledic teh prometnih nesreč;
  • povečati uporabo odsevnih teles pri pešcih, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti

pesec2

V okviru akcije Bodi preViden bodo policisti med 1. in 7. oktobrom opozarjali na upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo prometne površine, namenjene hoji pešcev. Prisotni bodo predvsem na tistih odsekih, ki so znani kot manj varni. Pri tem bodo posebej pozorni na pešce in voznike, ki bi lahko s svojim ravnanjem ogrozili varnost pešcev. Policisti bodo tako izvajali naslednje aktivnosti:

  • krajše poostrene nadzore nad pešci, ki ne upoštevajo cestnoprometnih predpisov, in vozniki, ki ogrožajo varnost pešcev;
  • umirjanje prometa;
  • obveščanje javnosti o samozaščitnem ravnanju pešcev;
  • obiski domov za ostarele, osnovnih šol.

Naj spomnimo, da Zakon o pravilih cestnega prometa v 83. členu natančno določa, katere prometne površine lahko uporabljajo pešci in na kakšen način. V 84. členu pa določa, kako morajo biti pešci označeni ob zmanjšani vidljivosti, še posebej, če hodijo ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenih naseljih. Za posamezno kršitev je prepisana globa 40 evrov.

 

Preventivne aktivnosti policistov so namenjene predvsem osveščanju pešcev, da morajo sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu, in sicer tako, da upoštevajo cestnoprometne predpise in izboljšajo svojo vidnost. Med drugim bomo med akcijo opozarjali šolarje, njihove starše in stare starše na uporabo kresničk in drugih odsevnih predmetov. Represivne aktivnosti pa so usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo, in opozarjanju na nujnost spoštovanja cestnoprometnih predpisov.

Kot je na novinarski konferenci poudaril vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, so pešci ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v prometu, saj spadajo med šibkejše udeležence. Delež mrtvih pešcev na 100 poškodovanih je namreč med najvišjimi glede na druge skupine prometnih udeležencev.

Med smrtnimi žrtvami in hudo poškodovanimi pešci so najpogostejši vzroki:

  • nepravilnosti pešca;
  • neprilagojena hitrost;
  • neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno prehitevanje;
  • prisotnost alkohola pri pešcu.

 

Statistični podatki

V letu 2011 se je smrtno ponesrečilo 22 pešcev. Delež pešcev med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč ostaja še vedno relativno visok, skoraj 15 % v letu 2011. Pešci tako še vedno ostajajo ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v prometu (takoj za vozniki in potniki v osebnih avtomobilih). Še vedno pa ostajajo najbolj ogroženi pešci, starejši od 65 let.

V obdobju med septembrom in decembrom leta 2011 je skupaj umrlo 52 udeležencev v cestnem prometu, od tega kar 11 pešcev. V letošnjem letu je do današnjega dne umrlo 10 pešcev, lani v enakem obdobju pa 15.

Glede na starostne skupine so najbolj ogroženi pešci, starejši od 64 let, v večini primerov so to moški. Med poškodovanimi pa je tudi veliko otrok do 10. leta starosti in najstnikov. Po statističnih podatkih se večina prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, zgodi v zimskem in jesenskem času.

 

V policiji ugotavljamo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zato policisti svetujemo:


Pešci:

  • poskrbite za boljšo vidnost!; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke, odsevni telovnik, svetilko itd.),
  • upoštevajte prometne predpise;
  • prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
  • hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
  • poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.


Vozniki:

  • upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
  • hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,
  • na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
  • izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.


Nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu