Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Med dopustom, ko smo bolj sproščeni, ljudje žal vse prepogosto pozabimo na lastno varnost in varnost svojega imetja. Zato smo danes, 10. julija 2009, na novinarski konferenci predstavili nekaj zaščitnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo morebitne vlome in tatvine. Na to, da nas med našo odsotnostjo ne bodo okradli ali oropali, je treba namreč misliti že pred odhodom od doma!

IMG 9064

Na fotografiji (z leve): predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, predstavnik kriminalistične policije na PU Ljubljana Matija Breznik in tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek so na današnji novinarski konferenci na Policijski postaji Ljubljana Moste opozorili, da je treba za varnost pravočasno in primerno poskrbeti. Veliko lahko ljudje za svojo varnost naredijo že sami.


Zvočni posnetek izjave Draga Menegalije (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Matije Breznika (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Vinka Stojnška (mp3) 

Preventivni nasveti policije: Vlomilci niso na dopustu!


V zadnjem letu se načini storitve vlomov v stanovanjske objekte in osebna vozila niso bistveno spremenili. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske objekte so lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, vlom na vzvod ali s silo telesa, razbitje steklenih površin in razne neprevidnosti imetnikov (puščeni ključi, dostopna lestev ipd.).

Vlomilci so še posebej pozorni na znake, s katerimi sporočamo, da smo odsotni, kot so nalepljena sporočila na vratih, sporočila na telefonski tajnici, polni poštni nabiralniki, spuščene rolete itd. Svetujemo, da nikoli ne puščate ključev na t. i. skritih mestih. Priporočljivo je tudi obvestiti naše sorodnike ali prijatelje, do kdaj bomo odsotni in kje smo.

IMG 9088

Na območju policijskih uprav Celje, Maribor in Slovenj Gradec se je v zadnjem letu pojavil način izvršitve vlomov v stanovanjske objekte s plezanjem v višja nadstropja stanovanjskih stavb. Storilci so opazovali objekte, v katerih so bila odprta ali priprta okna ali balkonska vrata v prvem ali drugem nadstropju. Dopoldne so izkoristili odsotnost oškodovancev, s plezanjem dostopili do priprtih oken, na oknih sprostili notranje kljuke in vstopili v objekte. V lanskem letu smo obravnavali približno 60 takšnih primerov.

IMG 8982

Tabela: Statistični podatki - število vlomov v RS

  2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Vlomi (skupaj v RS) 15.961 15.617 16.431 16.974 22.460 22.252 18.107 17.891 14.909
Vlomi v stanosvanja 1.269 468 806 532 646 419 336 389 331
Vlomi v hiše 2.005 2.054 2.245 1.836 2.104 1.867 1.884 1.893 1.700


Pri vlomih v osebna vozila pa kot glavni vzrok še vedno prevladuje zanemarjanje samozaščitnih ukrepov (puščanje avtoradiev v vozilu brez ustrezne zaščite, puščanje torbic, kovčkov s tehničnimi predmeti na vidnem mestu v vozilih idr.). Načini izvršitev so enaki kot v prejšnjih letih: razbijanje stekla, lomljenje ključavnic, zvijanje okvirjev vrat.

IMG_9048

Preventivni nasveti

Prva skrb storilca je, da v čim krajšem času pride do plena in pri tem ostane neopazen.

Pri zaščitnih ukrepih je zato pomembno doseči, da so naši prostoji in imetje za storilce čim bolj nedosegljivi, in vzpostaviti občutek fizične prisotnosti v hiši ali stanovanju. Zelo pomembno je tudi, da storilcu odvzamemo čas za izvrševanje kaznivega dejanja, in sicer s primernim mehanskim varovanjem in drugimi ovirami (vgradnja rešetk na oknih, kakovostnih ključavnic...).

Najboljša kombinacija zavarovanja našega imetja je kombinacija mehanskega-tehničnega varovanja ter pomoč sosedov, prijateljev, znancev.

Z ustreznim mehanskim varovanjem bomo močno zmanjšali možnost, da vstopijo nepovabljeni gosti (v stanovanje, hišo, avto...), če pa že bodo, bomo o tem takoj obveščeni z raznimi oblikami tehničnega varovanja (javljalniki gibanja, alarmi, videonadzorom).

V prvi vrsti lahko največ naredijo sosedje, prijatelji, sorodniki ali druge osebe, ki jim zaupate in ki bodo z manjšimi ukrepi poskrbeli, da bo vaš prostor za storilce nezanimiv. Pomembno je vzpostaviti videz oz. občutek, da je nekdo v hiši ali stanovanju, zato te osebe prosite, da pri vas doma redno:

  • praznijo poštni nabiralnik,
  • večkrat parkirajo na vašem dvorišču,
  • pustijo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru,
  • spreminjajo lego rolet,
  • občasno sušijo perilo...

IMG_9061

Vlomilsko orodje

Seveda pa morate pred tem že sami poskrbeti za naslednje ukrepe:

  • Poskrbite, da so predmeti, ki bi jih lahko storilec uporabil, pospravljeni in težko dosegljivi (lestve, orodje ...).
  • V prostore namestite časovna stikala in nanje priklopite različne električne porabnike, kot so luči, radio ipd. Čas na stikalih naj bo naravnan tako, da se bodo porabniki vklopili izmenično in naključno. Pri tem je treba paziti na standarde požarne varnosti.
  • Poskrbite, da na telefonskih odzivnikih nimate sporočil, kot je npr. ?ni nas doma, smo na počitnicah?. Dovolj je, če se sporočilo glasi: ?trenutno nismo dosegljivi ...?.
  • Podobno velja tudi za odzivnike na elektronski pošti.
  • Izklopite telefon iz omrežja (večkratno zvonjenje telefona v prazno bi lahko opozorilo morebitnega storilca, da je objekt ali prostor prazen).
  • Pod okna posadite vrtnice ali druge rastline z bodicami, ki bodo za storilca nepričakovana ovira.
  • Skrbite za urejeno okolico (previsoko grmičevje, na primer, je za storilca idealno skrivališče, zato je priporočljivo, da grmičevje ni višje od enega metra, ograja pa ne višja kot 1,5 metra, saj vam pomoč sosedov sicer ne bo koristila).
  • Pazite, da so ključavnice brezhibne in zaščitene, po potrebi to zaščito tudi nadgradite. To velja za vse vrste objektov, še posebej priporočamo to lastnikom stanovanj, saj je običajno dovolj, če primerno zavarujete vhodna vrata  (varnostni ščiti na zunanjih delih cilindrične ključavnice, prečna zapora ...). Priporočljivo je, da se nadgradi tudi varovanje oken, balkonskih vrat (z dodatnimi ključavnicami, s podstavitvijo zagozd, kljub temu, če so "tovarniško protivlomna?). V specializiranih trgovinah je danes že veliko takšnih pripomočkov za dodatno varovanje. Le malo storilcev se odloči za razbijanje stekla, ker lahko s tem povzročijo nepotreben hrup ?
  • Skrbite za dobro delovanje senzorjev za zunanjo razsvetljavo, poleg tega naj bodo nameščeni na čim bolj nedosegljivem mestu (med pripravo na vlom jih lahko storilec namreč onesposobi).
  • Če imate vgrajen alarmni sistem, ga redno uporabljajte, predvsem pa se seznanite s tehničnimi podatki in možnostmi, ki jih nudi (vklopi po sektorjih oz. po prostorih itd). Če imate vgrajeno zunanjo sireno (ali notranjo), o njej obvestite sosede, ki naj bodo tudi seznanjeni o kontaktni osebi za izključitev sirene v primeru sprožitve. S tem se boste izognili nejevolji sosedov ob prepogostih lažnih alarmih.
  • Odstranite vso embalažo, kartonaste škatle, ki bi kazale na to, da ste pred kratkim nabavili npr. LCD televizor, novo računalniško opremo ipd.
  • Vrednejše predmete shranite v hišne sefe ali blagajne, še bolje pa je, da jih med svojo odsotnostjo shranite v trezorje podjetij, ki opravljajo to dejavnost. Če pa so predmeti shranjeni doma v hišnih blagajnah ali trezorjih, naj bodo ti usidrani pravilno zo. tako, da jih je nemogoče odnesti.
  • Z individualnimi karakteristikami označite vrednejše in tehnične predmete, npr. LCD monitorje, računalnike, projektorje. Označba je lahko na vidnem ali skritem mestu. Lahko je v obliki gravure, pobarvanja določenega dela... Nakit in umetniška dela naj bodo fotografirani. Te označbe so pomembne zato, da lahko pri zasegu ali najdbi ukradenega predmeta ugotovimo, kdo je lastnika, po drugi strani pa se lahko odtujen predmet poveže z osebo, ki ga ima, pa naj gre za storilca, sostorilca, preprodajalca idr.

IMG_9106

Kriminalist preiskuje prstne odstise in druge sledi, ki jih je za sabo pustil vlomilec


Zalotitev na kraju

Če v avtomobili, stanovanju ali hiši zalotite nepovabljenega gosta, se z njim ne spuščajte v fizično obračunavanje. Raje si zapomnite čim več njegovih osebnih značilnosti (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal ...). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal in do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen (tako v objektu kot zunaj), da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja.

O vlomu takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Vse pomembne podatke o kaznivih dejanjih, storilcih (vendar ne o nujnih zadevah) pa lahko sporočite tudi na anonimni telefon 080 1200.


Preventivni nasveti policije: Vlomilci niso na dopustu!