Sorodne objave

Galerija 18. marec 2022
 

V okviru dvodnevnega letnega usposabljanja na področju protiterorističnega delovanja, ki so ga imeli policisti Specialne enote Generalne policijske uprave na Jezerskem, so danes, 26. oktobra 2004, izvedli zaključno vajo reševanje talcev iz hotela Kazina na Jezerskem.

Scenarij dvodnevne taktične vaje policistov specialne enote policije je bil, da je neznana teroristična skupina preko mednarodnega mejnega prehoda Jezersko prestopila državno mejo in se prijavila ter nastanila v hotelu Kazina. V hotelu je potekal večdnevni seminar alternativne medicine, ki se ga je udeležilo okoli 30 slušateljev. Med predavanjem je skupina teroristov zavzela hotel ter ugrabila osebje in goste hotela. Ker se je receptor hotela upiral, so ga ugrabitelji ustrelili. Vzdrževalec, ki je iz toaletnih prostorov prikrito opazoval dogajanje v recepciji, je neopaženo pobegnil iz hotela in takoj poklical na 113. Operativno-komunikacijski justify policijske uprave Kranj je o tem obvestil Operativno-komunikacijski justify Generalne policijske uprave, ki je takoj aktiviral Specialno enoto Generalne policijske uprave, Policijska uprava Kranj pa je na kraj poslala patrulji.

Ustanovil se je krizni štab, ki je na kraj poslal specialno enoto policije, skupino za nadzor prostora, pogajalsko skupino, ostrostrelce iz policijskih uprav ter odredil pripravljenost letalske policijske enote. Na kraj je bila poslana tudi reševalna služba.

Policijska patrulja je zbrala prve informacije in poskrbela za ureditev prometa. Na kraj dogajanja je takoj odšla borbena skupina specialne enote, ki je poskrbela za osnovno observacijo območja iz zraka in izvedla prve nujne ukrepe.

Vse službe, ki so bile vključene v reševanje krizne situacije so se premaknile na kraj dogajanja. Na območju Jezerskega se je formiral taktično operativni justify v katerem so bili predstavniki vseh vključenih enot, vodja centra pa je odredil vse potrebne ukrepe.

Po zbranih informacijah je bilo ugotovljeno, da so teroristi v okolici hotela nastavili minsko eksplozivna sredstva. Svoje zahteve so objavili po TV in zagrozili z razstrelitvijo hotela in pobojem talcev, če ne pride do izpolnitve zahtev, vlada njihovih zahtev ni izpolnila, zato so v dokaz resnosti grožnje enega talca ustrelili in vrgli iz hotela.

Dolgotrajna pogajanja s teroristi niso bila uspešna, zato se je vodstvo vaje odločilo za vpad specialcev v objekt in sicer s pomočjo borbenih oklopnih vozil. Akcija je stekla , boj s teroristi je bil uspešen, talci so bil evakuirani, teroristi onesposobljeni, eksplozivne naprave deaktivirane, za ranjene je poskrbela zdravniška pomoč, gasilci pa so pogasili požar, ki je nastal zaradi eksplozije v diskoteki hotela. Vaja je bila uspešno izvedena, analiza pa bo pokazala, kaj je potrebno še dodelati.

Zaključni del vaje - reševanje talcev si je ogledalo tudi vodstvo slovenske policije, novinarji, strokovna javnost in prebivalci Jezerskega.

se 07 Promet so urejali policisti PU Kranj

se 18 Taktično operativni štab vaje

se 28 Talci v hotelu Kazina

se 31 Teroristi


se 47 Vpad specialcev v objekt ob pomoči BOV-a


se 48 Skupina v pripravljenosti

se 60 Vpad specialcev skozi okno v prvem nadstropju hotela Kazina

se 95 Terorist zapušča objekt v spremstvu specialcev

se 107 Reševanje talcev iz objekta


se 113 Ostrostrelec na položaju


se 78 Zaključno taktično vajo Specialne enote policije si je ogledalo tudi vodstvo slovenske policije