Sorodne objave

 

V tem tednu se končuje pouk, začele se bodo počitnice, s tem pa tudi povečan promet zaradi turistične sezone. Ob lepem vremenu lahko pričakujemo prvi "pravi" poletni konec tedna z gostim prometom proti turističnim krajem in zastoje na cestah.

Policija se je na prihajajočo turistično sezono dobro pripravila in bo svoje aktivnosti prilagodila izsledkom analize varnosti cestnega prometa. Policisti bodo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi gostote prometa ali prometnih nesreč). Pomagali bodo udeležencem cestnega prometa v skladu s svojimi pristojnostmi. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč. Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oz. prehitevalnih pasovih, kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje. Pogosto bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v poletnih mesecih skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot v decembru.

Udeležencem cestnega prometa predlagamo, da spremljate prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Spoštujte prometne predpise, še posebej ob zastojih, in bodite strpni. S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj.

Še enkrat opozarjamo na tragično bilanco prometnih nesreč z udeležbo motoristov. Ti naj bodo še posebej previdni in naj spoštujejo zlasti hitrostne omejitve.

V zvezi s prometom in vozili/plovili pa še nekaj nasvetov:

  • Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove, ki z malo truda odprejo vaše vozilo, v katerem imate morebiti mobitel, denarnico, puščeno torbico ali kovček ... Zato jih ne puščajte na policah, sedežih ali na drugih vidnih mestih; varneje bodo shranjeni v prtljažniku. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti ne sodijo v predale vozila.
  • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila, ki je parkiran zunaj, na prostem.
  • Zaščitite avtoradio.
  • Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (avtopralnice, servisi ...). Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.
  • Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če zapustite vozilo le za kratek hip.
  • Ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo.
  • Elektronska blokada vžiga motorja vedno prav pride. Priporočljivo je, da v svoje vozilo vgradite alarmno napravo, ki jo ob zapuščanju vozila vključite.
  • Ne parkirajte na slabo razsvetljenih ulicah in parkirnih mestih.
  • V poletnem času je na turističnih krajih povečano število avtomobilov, zato je toliko bolj pomembno, da je pri parkiranju red. Raje naredite kakšen korak več, kot pa da vam "pajek" odpelje avtomobil ali pa da dobite mandatno kazen za nepravilno parkiranje.
  • Vožnja po nasipih in v bližini rečnih brežin, obal jezer in gramoznic je lahko zelo nevarna.
  • Kolesa so predvsem v poletnih mesecih pogosta tarča storilcev kaznivih dejanj, ki vaše kolo uporabijo za vožnjo, za nadaljnjo prodajo ali pa le za rezervne dele. Te tatvine so najbolj pogoste v strnjenih naseljih, storilci pa pri storitvah kaznivih dejanj izkoriščajo slabo zavarovana kolesa, tako pred vhodi v zgradbe, kakor tudi v kolesarnicah in kleteh. Priporočamo, da za zaklepanje koles uporabljate primerne ključavnice oz. kolo po uporabi skrbno zaklenete v za to primerne prostore (kolesarnice, kletne prostore).
  • Jahte, jadrnice in motorni čolni naj bodo na privezih trdno privezani. Vaš privez naj znanci večkrat preverijo, morebiten nasilni vstop pa takoj prijavite policiji.


Priloge:


Naj opozorimo tudi na to, da je prepovedana vožnja v naravnem okolju (še zlasti v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi: naravni rezervati, krajinski parki ipd.).

Nenazadnje, če boste s sabo na dopust oz. počitnice vzeli hišne ljubljenčke, ne pozabite nanje in poskrbite za ustrezen prevoz, dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.


Poskrbite za svojo lastno varnost in varnost drugih. Naj dopust oz. počitnice ostanejo v lepem spominu.


Vaša Policija!