Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Pred nami so zimske šolske počitnice, ki so priložnost za krajši počitek, za izlete, za obiske smučišč, toplic in drugih turističnih krajev. Pri tem pa ne pozabimo na lastno varnost in varnost svojega premoženja! Objavljamo nekaj nasvetov policije, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečimo marsikatero nezgodo ali neprijetnost.

  • Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah v smeri proti večjim smučarskim centrom in drugim turističnim krajem. Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno in dosledno upoštevate cestnoprometne predpise. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Vozite previdno, odgovorno in strpno!

  • Opozarjamo tudi na akcijo Pripni svoje življenje! in številne poostrene nadzore nad uporabo varnostnega pasu, ki jih bodo policisti po vsej državi izvajali med 8. in 22. februarjem 2009. Na državnih in lokalnih cestah bodo preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom., preverjali bodo tudi obvezno uporabo zadrževalnih sistemov za otroke. Zoper kršitelje bodo dosledno ukrepali.

FOTO1

  • Zimski čas je tudi čas krajših dni in slabšega vremena (dež, sneg, poledica), zato je treba še posebno pozornost nameniti pešcem, ki spadajo med najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu. Policisti pri svojem rednem delu opozarjajo voznike, naj vozijo previdno, predvsem v naseljih in na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa opozarjajo, naj poskrbijo za lastno varnost pri prečkanju vozišča in vidnost z nošenjem svetlejših oblačil in odsevnih teles.

smucisce

  • Ob obiskih smučišč in smučanju ter drugih športnih aktivnostih na snegu spoštujte 10 FIS pravil. Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Svetujemo tudi uporabo smučarskih čelad (zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let). Pri tem pazite na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih boste vzeli s sabo na smučanje ali prebivanje v hotelih ali smučarskih kočah.

Preventivni nasveti za večjo varnost na smučiščih

  • 4smucanjeNaj vaše vozilo na parkiriščih (najbolj obiskana v naslednjih tednih bodo parkirišča ob večjih smučarskih centrih, toplicah in drugih zimskoturističnih krajih) ne postane tarča tatov in vlomilcev! V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Nasveti za dopust

  • Ustrezno zavarujte tudi svoja stanovanja, hiše in druge prostore. Med zimskimi počitnicami, ko je veliko družin na oddihu v zimskoturističnih krajih, niso sicer nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Nekdo, ki mu zaupate, naj popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...). Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, delovanje alarmnih sistemov, v prostore lahko namestite časovna stikala, na katera priklopite različne električne porabnike (nor. luči, radio idr.), da se bodo izmenično prižigali. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah". Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi. Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehjajte po prostoru ...).

Policija svetuje (plakat) 


Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oz. ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali. 

Ne pozabite na varnost (brošura)  

 

Želimo vam varne in prijetne zimske počitnice!

zimski-razgled3