Sorodne objave

 

V Kobilarni Lipica smo danes, 9. oktobra 2024, slovesno obeležili 50. obletnico Postaje konjeniške policije Ljubljana. Kraj slovesnosti ni bil izbran naključno, saj prav iz Kobilarne Lipica prihaja znaten delež konj, ki sestavljajo konjenico slovenske policije.

V pokriti jahalnici Kobilarne Lipica policisti konjeniki sedijo na konjih, postrojeniso v vrsto. Foto Mitja Tavčer

Video: Slovesnost ob 50. obletnici Postaje konjeniške policije Ljubljana, Kobilarna Lipica

Program je bil prava paša za oči, saj so ga popestrili atraktivni prikazi dela policistov konjenikov, v nekaj točkah pa je vrhunsko dresuro konj prikazala tudi Kobilarna Lipica. Slovesnost sta si ogledala generalni direktor policije mag. Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki sta zbrane tudi nagovorila.

Izjemna učinkovitost na terenu: brez konjenikov ni sodobne policije

Policisti konjeniki opravljajo vse vrste policijskih nalog, kot jih opravljajo drugi policisti, razlika je le v načinu in krajih izvajanja nalog. Zaradi svoje višje lege na konju so opaznejši, obenem pa imajo tudi boljši pregled nad dogajanjem. Konj vidi v zornem kotu 300–320 stopinj, sliši pa 20-krat bolje od človeka. Zaradi teh značilnosti veliko prej zazna spremembe v okolici kot njegov jezdec in je izjemno uporaben pri policijskem delu. Tudi občani policista na konju hitreje opazijo, še posebno v množici.

Generalni direktor policije med nagovorom na odru pokrite jahalnice v kobilarni Lipica, foto Klemen Udovč

"Sodobna policija brez policistov konjenikov danes ne more več delovati. Kljub vsej modernizaciji in motorizaciji, kljub vsej sodobni in napredni opremi so policisti na konjih nepogrešljivi. In celo v dobi robotov in umetne inteligence, kamor kot družba očitno pospešeno vstopamo, bomo konje v policiji še vedno potrebovali. To še posebej velja za najzahtevnejše naloge, kot so iskalne akcije, pregledovanje težko dostopnih terenov, nadzorovanje državne meje, preprečevanje in odkrivanje kršitev v naravnem okolju, pa tudi delo ob večjih naravnih in drugih nesrečah, ki smo jih v zadnjih letih žal doživeli kar nekaj," je uvodoma povedal generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Policist konjenik v slovesni uniformi med ježo na policijskem lipicancu v jahalnici, bližnji posnetek, foto Klemen Udovč

"Še posebej nenadomestljivi pa so pri zagotavljanju varnosti na večjih športnih prireditvah, množičnih shodih, demonstracijah in drugih javnih zbiranjih, ko že s svojo mogočno prisotnostjo vzbujajo občutek varnosti, marsikomu pa ohladijo razgreto glavo in ga odvrnejo od kršitev. V kritičnih trenutkih te mogočne živali na ukaz postanejo izjemno učinkovito sredstvo, s katerim lahko že nekaj policistov v množici uspešno vzpostavi javni red in mir. Ne zmotijo jih ne hrup, ne gneča, niti dimne bombe ali poki pirotehničnih sredstev. Stoično in samozavestno opravijo svoje delo. To so trenutki, ko policijski konji pod vajetmi spretnih in dobro usposobljenih konjenikov zbujajo spoštovanje in utrjujejo avtoriteto policije," je še dejal generalni direktor policije.

Točka Kobilarne Lipica, prikaz vrhunske dresure konj. Foto: Klemen Udovč

Čeprav jih uporabljamo za delo, pa jih v prvi vrsti doživljamo kot čuteča bitja

Kljub temu, da konje v policiji uporabljamo za opravljanje policijskih nalog, pa je treba poudariti, da jih nikakor ne gre enačiti z vozili ali drugimi tehničnimi sredstvi. "So izjemno čuteča bitja in kot take jih tudi doživljamo. Policisti na svoje konje gledajo kot na najbližje sodelavce in z njimi tako tudi ravnajo. Še posebej med najzahtevnejšimi in najnevarnejšimi nalogami, ko skrbijo tudi za njihovo varnost," je poudaril Jušić.

Pet policistov konjenikov med ježo v pokritem delu kobilarne. Foto Klemen Udovč

Te velike živali so po svoji naravi namreč nežne. V mirnejših okoliščinah se pokaže njihov prijazen značaj, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Konji zbujajo simpatije pri ljudeh, še posebej pri najmlajših – ti so njihovi največji oboževalci. Radi se jim približajo in skoraj instinktivno segajo k njim. "Za policijo so to neprecenljivi trenutki, ko lahko vzpostavimo prijazen, prijateljski stik z njimi, jim približamo naš poklic, vzbudimo zaupanje v uniformo in sporočimo, da bomo vedno skrbeli za njihovo varnost. Policisti konjeniki in njihovi pomočniki so tako eni najboljših promotorjev našega poklica," je v svojem nagovoru poudaril generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Policisti konjeniki sodelujejo tudi na protokolarnih dogodkih, ki jim s svojo prisotnostjo vdihnejo posebno eleganco, čast in slovesnost.

Policisti konjeniki in njihovi štirinožni pomočniki kot odlični promotorji policije: "Kjerkoli se pojavijo, so kot magnet"

Vidik približevanja policije ljudem je v svojem nagovoru poudaril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: "Prav prek teh plemenitih živali se gradijo mostovi, tkejo pristni odnosi z občani, ki jim srečanje s policijskimi konji mnogokrat celo polepša dan. Kjer koli se pojavijo, so kot magnet. Vedno privabijo in s svojo gracioznostjo in lepoto očarajo mimoidoče, še zlasti otroke. Tudi med policistom in konjem se razvije posebna vez, ki temelji predvsem na medsebojnem zaupanju. Prav zato je na Postaji konjeniške policije vedno posebno vzdušje, saj konji že sami po sebi dajejo pozitivno energijo in tako ustvarjajo prijetno delovno okolje."

Minister za notranje zadeve med nagovorm na odru Kobilarne Lipica. Foto Klemen Udovč

"Te posebej markantne in opazne enote policije so zelo pomembne pri promociji poklica policista. Ni namreč skrivnost, da sta zaposlovanje in odliv kadra trenutno največja izziva, s katerima se srečujejo vsi delodajalci v Sloveniji, ne le Policija oziroma državna uprava na splošno. Tega se v Ministrstvu za notranje zadeve zavedamo, zato izvajamo številne ukrepe. Z njimi želimo na eni strani ustvariti čim boljše delovno okolje in čim boljše pogoje za zaposlene, po drugi strani pa izvajamo številne promocijske aktivnosti, s katerimi želimo pritegniti čim večje število kandidatov, ki bi bili zainteresirani za zaposlitev v Policiji," je dejal notranji minister.

"Poleg tega za zagotavljanje čim boljših delovnih pogojev redno nabavljamo sodobna delovna sredstva, posodabljamo vozni park, zagotavljamo sodobna zaščitna sredstva in osebno varovalno opremo. Vse z namenom, da ste in boste čim bolje pripravljeni na zahtevne naloge, ki jih vsak dan opravljate za varnost celotne države," je še poudaril Boštjan Poklukar in v šali dodal: "V eni od medijskih reportaž o postaji konjeniške policije sem nedavno prebral hudomušno izjavo policista konjenika. Zelo iskrivo in posrečeno je dejal, da so 'konji kot ljudje – eni bolj veseli, drugi bolj tečni'. Prepričan sem, da smo danes tu v Lipici zbrani samo veseli ljudje, pa tudi veseli konji, tako kot se za okroglo, polstoletno obletnico spodobi."

Šest policistov konjenikov v opremi Posebne policijske enote, med prikazom dela ob kršitvah javnega reda in miru.Foto Klemen Udovč

Policisti konjeniki opravljajo delo po vsej državi

Poleg Postaje konjeniške policije Ljubljana ima slovenska policija policiste konjenike tudi v Mariboru, in sicer v okviru Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor. Mariborska konjeniška enota je bila ustanovljena leta 1992. Policisti konjeniki svoje delo prilagajajo potrebam terena, delujejo pa po vsej državi.

Načelnik Postaje konjeniške policije Ljubljana Janez Podobnik med dajanjem izjave medijem po slovesnosti

"Policiste konjenike lahko srečate po vsej Sloveniji, prisotni smo na Obali, na Gorenjskem, v središčih mest, na območjih državne meje, pa tudi na težje prehodnih območjih, kot so gozdovi in obrežja rek. Ves čas spremljamo varnostno situacijo v državi in se usmerimo v naloge, kjer vidimo potrebo in prednost uporabe policistov konjenikov. Zelo pogosto smo prisotni na dogodkih, kjer je obstaja možnost, da bo javni red kršen, to so različna javna zbiranja in dogodki," je dejal načelnik Postaje konjeniške policije Ljubljana Janez Podobnik.

Prikaz dela. Policisti konjeniki in konji v opremi PPE, za njimi pelje policijsko vozilo. Foto Klemen Udovč

Policisti sami skrbijo za konje, tudi šolajo jih sami

Delo s konjem se za policista konjenika začne že v hlevu. Za konje namreč skrbijo policisti sami, in sicer 24 ur na dan. Med najpomembnejšimi nalogami vsakega policista konjenika so tako skrb za pravilno krmljenje, čiščenje in nasploh počutje konja ter skrb za opremo in urejenost hlevov. Policisti konjeniki vsakodnevno zagotavljajo, da so konji kondicijsko pripravljeni, primerno oskrbljeni s krmili, podkovani, zdravi in pripravljeni za policijsko delo. Med policistom in konjem se ravno s to skrbjo in tudi s skupnimi usposabljanji razvije posebna vez, ki temelji predvsem na medsebojnem zaupanju.

Posebno vlogo pri zagotavljanju in vzdrževanju konjeve delovne sposobnosti pa imata inštruktorja v enoti, ki bdita nad uresničevanjem in izvajanjem programov usposabljanja ter skrbita, da so konji vrhunsko pripravljeni za najtežje policijske naloge, denimo zavarovanje javnih prireditev. Kot je poudaril načelnik PKP Ljubljana, vso dresuro, šolanje in usposabljanje konj izvajajo sami.

"Kljub nekaterim nalogam, ki morda niso najprijetnejše, je poklic konjenika izjemno lep, delo z živalmi je nasploh izpolnjujoče, in ni redkost, da policisti, ko enkrat izberejo to področje dela, tu ostanejo do konca svoje kariere," je še poudaril Podobnik.

Bližnji posnetek treh policistov konjenikov in konjev v polni bojni opremi, postrojeni so v vrsto. Foto: Klemen Udovč

50 let enote, a več kot sto let uporabe konj v slovenski policiji

Policija uporablja konje v Ljubljani od leta 1920, ko je bila organizirana prva konjeniška enota v Trnovem. Vse do leta 1958 je bila pomemben in učinkovit člen v delu organov za notranje zadeve. Ob naglem razvoju tehnike in uvajanju najrazličnejših motornih vozil pa so bili konji postopoma izrinjeni iz milice. Za takratne razmere je bila to razumljiva odločitev, saj so potrebe narekovale hitrejšo mobilnost, pri čemer so konji obveljali za zastarele in nepotrebne.

Leta 1974 se je zaradi nagle urbanizacije in naraščajoče dnevne migracije prebivalstva vnovič pojavila potreba po učinkovitem nadzoru v hitro rastočih primestnih in obrobnih območjih Ljubljane. Tam so se začela pojavljati kazniva dejanja in kršitve, ki so zahtevale učinkovitejši nadzor. Izkazalo se je, da ga lahko najbolje izvajajo prav konjeniške patrulje.

Leta 1974 je bila tako ustanovljena postaja konjeniške milice. Začetek je bil skromen in težek. Zaradi pomanjkanja denarja in drugih okoliščin je bila konjenica skozi čas del različnih notranjeorganizacijskih enot. Ljubljanska konjeniška postaja od leta 1991 deluje v Stožicah in je organizacijsko del Policijske uprave Ljubljana.

Policisti iz enote PKP Ljubljana v slovesnih uniformah jahajo v krogu pokrite jahalnice. Foto Klemen Udovč

Konji od nekdaj predstavljajo moč, pogum in plemenitost. In kot je na slovesnosti med drugim dejal generalni direktor policije: "Vse to so vrednote, ki si jih želimo tudi v svojih, policijskih vrstah, in ki jih nenazadnje - zgodovinsko upravičeno – povezujemo tudi z mentaliteto sicer majhnega, a obenem velikega slovenskega naroda."

Povezane vsebine

Delo s službenimi konji

50 let Postaje konjeniške policije Ljubljana (zgibanka, 2024)

Naslovnica zgibanke "50 let Postaje konjeniške policije Ljubljana"