Sorodne objave

 

Letos k skrbi za varnost otrok v prometu pozivamo malo drugače - namesto z opozorili, raje z zgledom! Ljubljanskim policistom so se namreč poleg številnih prostovoljcev pri varovanju otrok na poti v šolo in domov na lastno pobudo pridružili še dijaki dveh srednjih šol. Na prvi šolski dan, 2. septembra 2019, smo malčke skupaj varno pospremili po šolski poti, pridružila pa sta se nam tudi njihova prijatelja in vzornika - glasbenik in profesionalni borec Denis Porčič - Chorchyp ter najprijaznejši slovenski policist, "policist" Leon.

20190902 095848

Dijaki dveh srednjih šol, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana ter Strokovno izobraževalnega centra Ljubljana, so skupaj s policisti učencem popestrili prvi šolski dan in jih varno pospremili po šolski poti.

Ljubljanski dijaki in policisti bomo med 2. in 6. septembrom skupaj skrbeli za varno šolsko pot

Da bi mladi in možje v modrem združili moči, je bila pobuda dijakov dveh srednjih šol, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana ter Strokovno izobraževalnega centra Ljubljana, ki bodo učence na šolski poti spremljali cel prvi teden v septembru. In sicer bodo dijaki skupaj s policisti od 2. do 6. septembra prisotni:

  • v križišču Topniške in Peričeve ulice, v bližini Osnovne šole Mirana Jarca
  • v križišču Samove ulice in Vodovodne ceste, v bližini Osnovne šole dr. Vita Kraigherja.

Policisti takšno idejo pozdravljamo! Dijaki bodo namreč tako pomagali policistom pri njihovem delu, veliko prispevali k varnosti najranljivejših udeležencev, obenem pa prvošolcem in ostalim učencem postavili dober zgled, kako spodbuditi več solidarnosti v prometu in med generacijami nasploh. Pri tem pa dijaki tudi sami krepijo občutek pripadnosti in odgovornosti do družbe in okolja, v katerem odraščajo. Nadejamo se, da se bodo v prihodnje k takšnemu sodelovanju odločili tudi dijaki drugih srednjih šol po vsej državi.

20190902 095000

Danes so malčke na poti v šolo presenetili in pospremili dijaki dveh ljubljanskih srednjih šol, čez prehod za pešce pa jim je pomagal tudi "policist" Leon.

"Letos k skrbi za varnost otrok v prometu pozivamo nekoliko drugače, in sicer z odličnim zgledom. Ljubljanski dijaki so namreč dali pobudo, da bi prvi teden v septembru pomagali policistom pri zagotavljanju varnosti učencev na njihovi šolski poti. Policisti smo izjemno veseli takšne iniciative, ki je zares pohvalna iz več razlogov: prvič, ker kaže na ozaveščenost mladih o pomenu prometne varnosti, drugič, ker smo policisti za en teden dobili odlične pomočnike, in tretjič, kar je najpomembnejše – ker takšna gesta spodbuja pomoč in solidarnost med dvema mladima generacijama, pa tudi daje zgled odraslim. Verjamemo, da se bo ta zgled prenesel tudi v širšo prometno kulturo, na ostale prometne udeležence, predvsem na voznike motornih vozil, ki jih obenem pozivamo, da celo leto, ne le v teh prvih šolskih dneh, pazijo na varnost otrok. Še posebej v bližini vrtcev, šol in šolskih poti naj vozijo previdno in bolj počasi. Predvsem pa naj imajo ves čas v mislih, da so otroci v prometu nepredvidljivi, zato smo odrasli tisti, ki moramo bolj paziti nanje. Obenem pozivamo tudi starše, naj ne pozabijo, da otroke najbolj učijo pravilnega ravnanja tako, da tudi sami upoštevajo pravila, saj si otroci najbolj zapomnijo tisto, kar vidijo. Starši naj se z otroci tudi veliko pogovarjajo in preverijo, kaj njihovi otroci znajo in zmorejo. Tako jim bodo pomagali do samostojne in varne udeležbe v prometu. Policisti pa bomo seveda naredili vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za varnost najmlajših," je dejal mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

20190902 094231

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Z roko v roki v nov šolski dan

"Do projekta Z roko v roki v nov šolski dan nikoli ne bi prišlo, če ne bi bilo vseslovenskega projekta Varna mobilnost, ki ga organizira Zavod za šolstvo. Prav v okviru tega projekta je ena izmed želja tudi ta, da se z namenom povečanja mobilne varnosti poveže institucije med seboj, v tem primeru šole in policijo. Po drugi strani pa je izražena tudi želja, da se dijaki kot aktivni člani projekta vključijo v katero izmed dejavnosti, ki je povezana s prometno varnostjo. Ko sem razmišljal, kje bi lahko dijaki bili koristni, sem pomislil, da bi se lahko pridružili policistom pri opravljanju njihove preventivne dejavnosti prve šolske dni, ko varujejo otroke," je dejal pobudnik ideje Milan Casagrande, sicer predavatelj Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana ter Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad.

20190902 093542

Milan Casagrande, predavatelj Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana ter Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad

"Prvi šolski dan je prelomnica, ko otrok vstopi v svet odraslih. Iz obdobja, ko starši in ostali skrbniki na njega intenzivno pazijo, vstopi v svet, ko mora paziti sam nase. Vendar ni pomemben samo prvi dan, nase mora paziti iz dneva v dan na poti v šolo. Pri tem se mora naučiti, kako se obnašati v prometu, da se mu ne zgodi nesreča. Tragedij, tako osebnih kot družinskih, ki so posledica prometnih nesreč, je neskončno preveč. Koliko trpljenja in bolečine nam prinese izguba bližnjega vemo samo tisti, ki smo bili tega deležni. Sam sem izgubil svojo najstarejšo hči Klaro v prometni nesreči pred 6 leti, ko je nevestni voznik na prehodu za pešce podrl in ubil njo in njeno taborniško prijateljico. Stari sta bili 19 let. V osnovi se mi je ideja, da bi srednješolci pomagali policistom pri varovanju prvošolcev in drugih otrok pri prehodu čez cesto v prvih šolskih dneh septembra, porodila prav iz te boleče izkušnje. Skupaj s policisti smo to dejavnost in projekt poimenovali Z roko v roki v nov šolski dan. S tem bomo ozaveščanje otrok na nevarnosti na cesti prenesli tudi na najstnike. To, da nas prehod za pešce lahko sam po sebi varuje, je lahko varljiva iluzija, saj obstajajo vozniki, ki pijejo, se drogirajo ali kar tako ne upoštevajo prometnih pravil. Zato moramo biti pešci tisti, ki moramo biti vedno pozorni. In prav tu bo pomen bodočih akcij Z roko v roki v nov šolski dan. S tem, ko dvignemo pozornost, odgovornost, da se nam ne zgodi hudega, prenašamo na vse. Kaj nam pomaga, če smo imeli prav, in hodili čez cesto na za to označenem mestu, če smo poškodovani ali če celo izgubimo življenje," še doda Casagrande.

20190902 095300

Denis Porčič – Chorchyp, glasbenik in mojster borilnih veščin

Tudi Denis Porčič – Chorchyp, glasbenik in mojster borilnih veščin, je podprl prizadevanja policije pri osveščanju mladih. "Ta ideja medsebojnega sodelovanja, ko malo starejši vrstniki pazijo na mlajše, je super. S tem si med seboj pomagajo, bolje razumejo, obenem pa se jim približa tudi delo policistov." Chorchyp verjame, da bo ta dan pustil dober vtis pri vseh: "Dijake bo spodbudil k novimi podobnim projektom, prvošolčke in druge učence pa, da drug drugemu pomagajo tudi med šolskim letom; npr. pri učenju, igri ali pa preprosto pri sodelovanju v razredu. Čez leta, ko bodo ti učenci tudi sami odrasli, pa se bodo mogoče znova spomnili te geste in jo ponovili. Zna biti, da smo danes nevede začeli novo gibanje solidarnosti in dobrih dejanj, ki bodo tudi druge spodbudila, da naredijo kaj podobnega."

Ob začetku šolskega leta bomo policisti v bližini šol poostreno nadzirali promet

Policisti bomo v prvih septembrskih dneh poostreno nadzirali promet v okolici šol in ob šolskih poteh. Pozorni bomo na prekoračitve hitrosti, upoštevanje pravil prednosti pri prečkanju prehodov za pešce, pravilno parkiranje in ustavljanje vozil v bližini šol, ustrezno rabo zadrževalnih sistemov in uporabo varnostnih pasov, uporabo čelad pri kolesarjih itd.

Posebno pozornost bomo namenili tudi organiziranim prevozom otrok, ugotavljali bomo tehnično brezhibnost vozil, s katerimi se prevažajo otroci, psihofizično stanje voznikov in izpolnjevanje drugih pogojev.

Še pred začetkom šolskega leta pa smo policisti v bližini šol in na šolskih poteh pregledali prometno signalizacijo, skupaj s predstavniki šol smo preverili načrte varnih šolskih poti ter se povezali z različnimi institucijami, društvi in predstavili možnost varovanja otrok.

V sedmih mesecih letošnjega leta v nesrečah udeleženih 236 otrok, en je izgubil življenje

Otroci so najranljivejša skupina prometnih udeležencev. V sedmih mesecih letošnjega leta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 236 otrok, od katerih je en izgubil življenje, 15 otrok je bilo hudo, 191 pa lahko telesno poškodovanih. Od vseh udeleženih otrok jih je 55 povzročilo prometno nesrečo. Otroci so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji in potniki.

Ker sami še ne znajo, moramo za varnost otrok poskrbeti odrasli

Otroci morajo biti kot udeleženci v cestnem prometu deležni posebne pozornosti in pomoči vseh drugih udeležencev. Zato znova pozivamo vse udeležence, še posebej starše - bodite odgovorni in upoštevajte prometna pravila. Bodimo zgled otrokom in jih naučimo pravilnega ravnanja v prometu. Le tako lahko pričakujemo, da bodo nekega dne tudi sami odrasli v odgovorne, strpne in do drugih spoštljive prometne udeležence.

Vsem voznikom svetujemo:

  • V bližini šolskih poti, vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih itd.) zmanjšajte hitrost vožnje in vozite še posebej previdno.
  • Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
  • Parkirajte pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate.
  • Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

Za večjo varnost otrok policisti svetujemo staršem:

  • V teh dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Tudi sami se vedno pripnite.
  • Ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

  • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
  • Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
  • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
  • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo se igrati na pločniku.
  • Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
  • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
  • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
  • Uporabljati morajo kolesarsko čelado. To po novem velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.

 20190902 092142