Sorodne objave

 

V kraju Boka pri Bovcu je bila 8. avgusta 2010 letos zadnja preventivna prireditev ''moto točka'', ki jo je v času turistične sezone za voznike enoslednih motornih vozil organizirala Policijska uprava Nova Gorica v sodelovanju z moto klubom OK Riders. Na preventivni prireditvi so aktivno sodelovali tudi predstavniki Občine Bovec, zavarovalnice, prodajalci motoristične opreme, člani Avto-moto zveze Slovenije in lokalnega turistično-informativnega centra.

foto19

Na "moto točki" na Bovškem se je ustavilo približno 250 domačih in tujih motoristov. Policisti so motoriste in številne druge obiskovalce seznanjali s postopki policije v cestnem prometu in jim delili preventivno gradivo. Člani kluba OK Riders so razdeljevali zloženke s preventivno vsebino in odsevne brezrokavnike ter jih opozarjali na previdno vožnjo. Motoristi so na »moto točki« izpolnjevali tudi vprašalnike, s pomočjo katerih bodo zbrane pobude za izboljšanje stanja prometne varnosti med vozniki enoslednih motornih vozil.

foto6

 Motoristi so z veseljem izpolnjevali vprašalnike.


Motoristi so lahko veliko izvedeli tudi o tem, kako zavarovati motorno kolo. Ogledali so si lahko motoristično opremo in druge artikle, preizkusili naprave za merjenje reakcijskega časa in simulator vožnje motornega kolesa. Predstavniki Občine Bovec pa so motoristom predstavili geografske značilnosti svoje občine.

foto11

Skupni cilj preventivne akcije je bil predvsem ozaveščanje voznikov in medijev o problematiki vožnje z enoslednimi motornimi vozili in seznanjanje s posledicami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, ki so v prometu manj vidni in zato še posebej ogroženi.

Aktivnosti policije za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil

foto12

Tako kot na prejšnjih prireditvah, je bila »moto točka« tudi tokrat ustrezno označena, da so jo lahko vozniki pravočasno opazili in se ustavili. Odseki cest pred in za krajem preventivne prireditve so bili označeni z rumenimi zastavami z opozorilnimi napisi.

Datumi preventivnih aktivnosti na »moto točkah« niso bili naključni. Na t. i. Soški cesti in Keltiki je namreč med poletno turistično sezono veliko domačih kot tujih voznikov enoslednih vozil, še posebej ob nedeljah. Zato policisti v zadnjih letih ob vikendih poostreno nadzirajo promet tudi s posebnimi policijskimi patruljami.

foto7

Policijski inšpektor Drago Ozebek iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica, ki je tudi pobudnik prireditve, je ob zaključku preventivne akcije povedal, da je bila tudi zadnja ''moto točka'' v kraju Boka pri Bovcu med vozniki izjemno dobro sprejeta.

Zaradi novega pristopa k zagotavljanju večje varnosti za voznike enoslednih motornih vozil so "moto točke" nekakšna nadgradnja preventivnih aktivnosti v preteklih letih, ki so bile med motoristi odlično sprejete, hkrati pa so imele dober vpliv tudi na potencialne kršitelje. 

preizkusalkotest

Mnogi so tudi "pihali".


Med vozniki, ki so se ustavili na "moto točkah", je bilo največ domačih voznikov. Ti so bili zaradi izjemno pozitivnega odnosa medijev do takšnih vsebin in številnih objav o poteku prireditev tudi najbolje obveščeni. Med tujci pa je bilo največ italijanskih voznikov. Neredko so se na točkah ustavljali tudi vozniki iz drugih držav. Med njimi so bili najpogosteje vozniki iz Nemčije, Avstrije in Švice (ki so bili še posebej številčni na »moto točki« v Desklah), ustavili pa so se tudi posamezniki iz Španije, Francije in celo Švedske. Tujci so bili nad sodelovanjem policije in motoristov še posebej presenečeni, saj, sodeč po njihovih izjavah, takšnih preventivnih dejavnosti v tujini ne poznajo. 

boka

Ob tej priložnosti je treba še posebej pohvaliti aktivno sodelovanje članov motoristične skupine OK Riders in ostalih sodelujočih. Da so bile ''moto točke'' uspešne, potrjuje tudi dejstvo, da v tem času na območju PU Nova Gorica ni bilo hujših prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil.

S tovrstnimi preventivnimi aktivnostmi med turistično sezono bodo novogoriški policisti nadaljevali tudi prihodnje leto in jih poskusili še nadgraditi.