Sorodne objave

 

Na Bevkovem trgu v Novi Gorici je včeraj, 4. maja 2016, potekala že tradicionalna preventivna prireditev z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah, pri organizaciji katere so sodelovali tudi novogoriški policisti. Številne obiskovalce je pozdravil tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v slovenski policiji, in jih opozoril, naj z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, predvsem pa z odgovorno in strpno vožnjo tudi sami prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu.

PeterPrevc1

Smučarski skakalec Peter Prevc, sicer zaposlen v Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji, je obiskovalce, med njimi je bilo zelo veliko mladih, pozval k varni vožnji z motornimi vozili, pri čemer je posebej izpostavil problematiko hitrosti. Pozval je tudi k odgovornemu obnašanju v cestnem prometu.


Navzoče je nagovoril Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Med drugim je poudaril, da želijo policisti in ostali organizatorji z akcijo spodbuditi vse udeležence v cestnem prometu k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, predvsem k temu, da bi vožnjo prilagodili svojim sposobnostim in razmeram na cesti ter da bi vozili s prilagojeno hitrostjo. Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. 

RobertVehovec

Robert Vehovec: "Hitrost je najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najtežjimi posledicami."


Po podatkih policije, ki jih je predstavil Robert Vehovec, je v letu 2015 na slovenskih cestah kar 40 odstotkov udeležencev oz. 49 oseb umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti. Tudi v letošnjem letu je umrlo že 15 udeležencev v prometnih nesrečah, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti. Opozoril je tudi na t. i. šibkejše oz. ranljivejše udeležence v cestnem prometu, kot so vozniki motornih koles, kolesarji in pešci. Letos so na naših cestah v prometnih nesrečah izgubili življenje štirje motoristi in štirje pešci. Poudaril je, da policija ni samo represivni organ, ampak izvaja tudi številne preventivne aktivnosti. Nenazadnje je treba prometno varnost graditi na mladih osebah, ki bodo enkrat odrasle in bodo vzgajale svoje otroke. Nazadnje je pozval vse udeležence v prometu k previdni vožnji in spoštovanju cestnoprometnih predpisov, saj lahko z umirjeno in previdno vožnjo vsi skupaj prispevamo k ohranitvi življenj.

clanimotoklubov

K umirjanju hitrosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov je v imenu predstavnikov številnih motoklubov s tega območja pozval tudi Franko Žbogar iz moto kluba OK Riders. Na fotografiji so parkirana  motorna kolesa članov motoklubov AMD Gorica, OK Riders, Brda, Soča, Kavalir in Moto Company. 

Mladiobiskovalci

Po dosedanjih ugotovitvah policije so najbolj tvegana skupina v cestnem prometu glede prekoračitve hitrosti predvsem mladi v starostni kategoriji od 18 do 34 let.

skupinska sPetromPrevcem

Datum včerajšnjih aktivnosti ni bil naključen, saj dolgoletne izkušnje kažejo, da policisti v tem obdobju najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje z motornimi vozili, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Da bi zmanjšali število in težo posledic prometnih nesreč, je zato zelo pomembno, da motoristi vozijo s prilagojeno hitrostjo in da imajo ustrezno motoristično opremo (zaščitno čelado in drugo zaščitno opremo).

Za izboljšanje prometne varnosti pa je zelo pomembna tudi dosledna uporaba varnostnih pasov, tako pri voznikih kot njihovih sopotnikih, tudi tistih na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

Mobilnapolicijskapostaja

Sodelujoče službe so se predstavile na t. i. informacijskih točkah na prireditvenem prostoru.


Obiskovalci prireditve so lahko seznanili s postopki policije v prometu, si ogledali službeno patruljno vozilo znamke Škoda z videosnemalnikom in službeno motorno kolo prometnih policistov, laserske merilnike hitrosti in opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti Policijske postaje Nova Gorica so obiskovalcem delili tudi preventivno gradivo in odgovarjali na njihova vprašanja. Obiskovalci so lahko pobliže spoznali tudi vozilo in opremo reševalcev Reševalne postaje ZD Nova Gorica, novogoriški poklicni gasilci pa so predstavili svoje delo pri obravnavi prometnih nesreč.

Skupinskiposnetek

Letošnji pobudnik akcije je bil občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, pri aktivnostih pa so poleg Policijske uprave Nova Gorica sodelovali še Javna agencija RS za varnost prometa, dijaki in profesorji Strojne, prometne in lesarske šole pri Šolskem centru Nova Gorica, člani različnih motoklubov z območja Goriške in Zgornjega Posočja ter predstavniki novogoriškega avto moto društva, poklicni gasilci in reševalci.


Statistični podatki za območje Policijske uprave Nova Gorica: V letu 2015 je za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo 14 oseb (9 v letu 2014), od tega 4 (3) zaradi neprilagojene hitrosti. Od udeleženih v prometnih nesrečah s primarnim vzrokom hitrost je bilo 15 (27) oseb hudo telesno poškodovanih in 85 (89) oseb lahko telesno poškodovanih. Od začetka letošnjega leta do vključno 16. aprila so policisti na tem območju zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 39 (v enakem obdobju lani 38) prometnih nesreč. V istem obdobju je na območju PU Nova Gorica v prometnih nesrečah umrlo 5 oseb (v enakem obdobju lani 4), 12 (8) oseb je bilo hudo telesno poškodovanih, 52 (65) oseb pa lahko telesno poškodovanih.


Fotografije: PU Nova Gorica in Leo Caharija