Sorodne objave

 

Ob dnevu odprtih vrat Centra Sonček v Murski Soboti smo murskosoboški policisti 16. junija 2010 uporabnikom centra, zaposlenim in gostom predstavili zakonodajo, ki ureja vožnjo z invalidskim vozičkom v prometu. Z različnimi delavnicami smo poskušali prikazati dejansko stanje na ulicah in cestah ter uporabnikom invalidskih vozičkov svetovali, kako naj poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev.

soncek3

Že pred praktičnim prikazom smo pregledali vozičke, ki jih invalidi uporabljajo. Bili so pomanjkljivo opremljeni, brez zadnjih odsevnikov, prav tako brez bočnih, zato so kot udeleženci v cestnem prometu zelo slabo vidni.

soncek1

soncek5

Zato smo invalidski voziček opremili. Na levi strani smo ob naslon pripeli upogljiv drog z zastavico, držala pa smo ovili z rumenimi odsevnimi trakovi.

S praktičnim prikazom smo želeli pokazati, kako nevarna je lahko vožnja z invalidskim vozičkom že na krajši razdalji. Največje ovire so nespuščeni robniki pločnikov, betonska korita in neprilagojene (strme) klančine. Na nekaterih mestih, kjer se pločnik konča, ni spuščenega robnika. Veliko nevarnost predstavljajo tudi nepravilno parkirani osebni avtomobil. Ker marsikje ni urejenega pločnika, smo morali vožnjo nadaljevati tudi po cesti.

soncek2

Ljudje, ki uporabljajo invalidske vozičke, so izjemno ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu, saj so slabo vidni, zaradi neurejenih poti pa je njihova udeležba otežena. Nemalokrat so tudi prepuščeni lastni iznajdljivosti. Zato ostale udeležence v cestnem prometu pozivamo k strpnosti in previdnosti ob srečanju z udeleženci, ki uporabljajo invalidske vozičke.

soncek4